StoryEditor

Kontroverzné video má dohru. Sulíkovci a Miškov podávajú trestné oznámenie

23.01.2015, 14:21
Autor:
TASRTASR

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) podala trestné oznámenie na neznámeho páchateľa pre video, ktoré sa šíri na internete a propaguje februárové referendum o ochrane rodiny.

Podnecovanie nenávisti
Ako sa ďalej uvádza v stanovisku, ktoré agentúre SITA poskytla hovorkyňa strany Katarína Svrčeková, video obsahuje výpoveď dieťaťa, ktorého sa dotýkajú dvaja muži, pričom dieťa sa vo svojom komentári odvoláva na tradičnú rodinu. „Toto video je zamerané na podnecovanie nenávisti voči sexuálnej menšine. Útočí na emócie diváka cez sugestívne vyjadrenie dieťaťa," informovala členka strany SaS a bývalá poslankyňa NR SR Natália Blahová.

Ako upozornila, adopcie homosexuálnymi pármi nie sú v našej legislatíve povolené a ani akýkoľvek výsledok februárového referenda tento stav nezmení, len zbytočne vyhrotí vzťahy medzi občanmi Slovenska.

"Roky pracujem s deťmi, ktoré sa ocitli v neštandardných životných situáciách. Takto útočiť na emócie, navyše evidentne za účelom vyvolať nenávisť voči sexuálnej menšine, je neprípustné," doplnila Blahová.

Podľa jej slov ide o trestný čin extrémizmu, konkrétnej podpory a propagácie skupín smerujúcich k potlačeniu základných práv a slobôd. Osobitným motívom podľa tohto zákona je aj spáchanie trestného činu z nenávisti pre sexuálnu orientáciu, poznamenala.


Prečítajte si aj: Ďalšie video pred referendom. Dvaja muži hladkajú malého chlapca


Aliancia sa dištancuje
Ako pre agentúru SITA povedal hovorca Aliancie za rodinu Anton Chromík, autora videa aliancia nepozná a nemá s ním nič spoločné.

Trestné oznámenie podáva aj poslanec Národnej rady SR Juraj Miškov (nezaradený).

Má totiž podozrenie, že odvysielaním reklamných spotov propagujúcich referendum bol spáchaný trestný čin spočívajúci vo verejnom podnecovaní nenávisti voči skupine osôb alebo jednotlivcom pre ich sexuálnu orientáciu, a to z osobitného motívu. TASR má trestné oznámenie k dispozícii.

Podľa Miškova je obsah videa "nenávistne zameraný voči osobám pre ich sexuálnu orientáciu a vyzýva na porušovanie a obmedzovanie ich práv".

Poslanec súčasne navrhuje, aby bolo začaté trestné stíhanie voči neznámemu páchateľovi vo veci spáchania trestného činu podnecovania, hanobenia a vyhrážania sa osobám pre ich príslušnosť k niektorej rase, národu, národnosti, farbe pleti, etnickej skupine alebo pôvodu rodu, z osobitného motívu.

Referendum s tromi otázkami
Prezident Andrej Kiska vyhlásil referendum o ochrane rodiny na 7. februára. Hlava štátu tak urobila po tom, ako o ústavnosti referenda rozhodol Ústavný súd SR. Ústavný súd rozhodol, že v súlade s ústavou sú otázky:

Súhlasíte s tým, aby sa manželstvom nemohlo nazývať žiadne iné spolužitie osôb okrem zväzku medzi jedným mužom a jednou ženou?“, „Súhlasíte s tým, aby párom alebo skupinám osôb rovnakého pohlavia nebolo umožnené osvojenie (adopcia) detí a ich následná výchova?“ a "Súhlasíte s tým, aby školy nemohli vyžadovať účasť detí na vyučovaní v oblasti sexuálneho správania či eutanázie, ak ich rodičia alebo deti samy nesúhlasia s obsahom vyučovania?“

Referendum so štyrmi otázkami žiadala vypísať Aliancia za rodinu, jej petíciu podpísalo približne 400-tisíc ľudí. Ústavnosť referendových otázok posudzoval ústavný súd na základe podania prezidenta Andreja Kisku.

01 - Modified: 2007-02-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: V KDH sa bojuje o ďalšie kreslo
01 - Modified: 2024-04-15 08:27:47 - Feat.: - Title: Ako ukončiť vojnu na Ukrajine? Turci predložili nový návrh: zmrazenie hraníc na súčasnej frontovej línii 02 - Modified: 2024-03-14 11:15:32 - Feat.: - Title: Takáč podáva kvôli statusom trestné oznámenie na časť farmárov. Žiada ospravedlnenie 03 - Modified: 2024-02-16 08:18:08 - Feat.: - Title: Bývalý riaditeľ poisťovne láka na investície, sám dlhuje. Peniaze idú na mongolský účet, rieši ho už polícia 04 - Modified: 2024-02-13 10:30:00 - Feat.: - Title: Filip Sulík má problém. Zdieľal nahé fotky influencera, čelí trestnému oznámeniu 05 - Modified: 2024-02-08 16:52:35 - Feat.: - Title: Erik Kaliňák: Fico sa o Hellebrandtovi dozvedel z chodbových rečí
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 01:06