StoryEditor

Súd oslobodil Mikuláša Černáka. Nedokázali, že spáchal mafiánsku vraždu

19.03.2015, 14:41
Autor:
SITASITA
Ani doplnené dokazovanie podľa súdu nepreukázalo vinu Černáka za vraždu Imricha Oláha, prokurátorka sa odvolala

Senát Okresného súdu v Banskej Bystrici dnes oslobodil spod obžaloby Mikuláša Černáka za vraždu Imricha Oláha, pretože sa nepreukázalo, že skutok spáchal. Rozsudok nie je právoplatný, prokurátorka sa voči nemu odvolala. Ide už o druhý oslobodzujúci rozsudok vo veci, keď prvostupňový súd oslobodil Černáka spod obžaloby v máji minulého roka, ale odvolací senát prípad vrátil na doplnenie dokazovania.

Podrobnosti brutálnej vraždy

Oláha podľa obžaloby Černák usmrtil v sídle svojej firmy Renox v Banskej Bystrici v októbri 1997 s pomocou ďalších osôb. Motívom bolo, že Oláh mal záujem na fyzickom odstránení Černáka, aby sa pomstil za smrť svojho kamaráta, bosa východoslovenského podsvetia Róberta Holuba.

Podľa prokuratúry Černák s ďalšími ľuďmi zaškrtili obeť šnúrou z počítača. Telo odviezli za mesto k obci Hrochoť a zakopali. Kostra sa našla 12. októbra 2005 a už 27. októbra Černáka a ďalších ľudí obvinili. Na skutku sa okrem Černáka zúčastnili viaceré osoby, niektoré sú už mŕtve. Spomedzi tých, ktorí stále žijú a v minulosti s Černákom spolupracovali, vypovedali proti nemu Miloš Kaštan a Slavomír Surový. Pri zavraždení údajne boli aj Karol Kollárik z Košíc a Karol Mello z Prievidze.

Nedôveryhodné výpovede

Po oslobodzujúcom prvom rozsudku sa prokurátorka odvolala a senát krajského súdu vec vrátil na doplnenie dokazovania.

Z dôkazov za najpodstatnejší označil súd svedectvo bývalého blízkeho Černákovho spolupracovníka Miloša Kaštana. Ten svoje výpovede však menil a podľa súdu nie sú objektívne. Ich obsah nezodpovedá ani ďalším dôkazom. Sudca poukázal na to, že okrem iného Kaštan obvinil Černáka z vraždy Miloša Piliara, ale nakoniec sám sa k nej priznal.

Proti Černákovi svedčil i jeho šofér Slavomír Surový, ale ani jeho svedectvo nepreukázalo vinu banskobystrického bosa. Sám Černák v záverečnej reči povedal, že Oláha nezavraždil a keby to bol urobil, bol by sa priznal ako v iných prípadoch. Dodal, že po skúsenostiach s Kaštanom, Surovým a ďalšími, ktorí svedčia proti nemu, sa rozhodol i on vypovedať v iných veciach.

V rozsiahlom dokazovaní po vrátení veci krajským súdom vypovedal i bývalý Černákov advokát Daniel Maukš. Exobhajca uviedol, že niekdajší Černákovi kamaráti Surový a Moravčík klamali v súvislosti s vraždou Oláha.

Dlhý zoznam svedkov

Ďalších štyroch svedkov eskortovali z väzníc, kde si odpykávajú tresty za iné vraždy. Išlo o svedkov „z druhej ruky“, pretože ani jeden z nich pri vražde Oláha nebol. Hovorili iba o tom, čo počuli vo väzení, kde boli či už s Černákom, alebo s jeho bývalými kamarátmi Moravčíkom, Surovým a inými.

Na zoznam svedkov sa dostal i na doživotie odsúdený Miloš Uriga, na 23 rokov odsúdený Igor Lavrinčík a údajný bos žilinského podsvetia František Salinger, alias Malý Fero. Na šiesty raz prišla svedčiť aj košická advokátka Katarína D., ktorá požadovala pojednávať s vylúčením verejnosti a médií, ale senát jej nevyhovel.

Salinger i advokátka hovorili o skutočnostiach v prospech Černáka, ktoré však získali z druhej ruky. Salinger mal informácie od Surového, s ktorým bol vo väzbe a advokátka od svojich klientov, ale napríklad i od Karola Kollárika, údajného bosa košického podsvetia.

V septembri 2010 Krajský súd v Prešove zamietol odvolanie Černáka a potvrdil doživotný trest za šesť vrážd. Trest si Černák odpykáva vo väzení s najvyšším stupňom stráženia v Ilave.
 

01 - Modified: 2007-04-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: "Mám tu už aj priateľku"
01 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Z autobusára sa stala hlava gangu. Bos všetkých bosov spôsobí manévre v Piešťanoch, rozhodnú o jeho slobode 02 - Modified: 2024-02-07 14:09:32 - Feat.: - Title: Audiovizuálny fond reaguje na kritiku trestným oznámením. Dôvodom sú dotácie k filmu o Mikulášovi Černákovi 03 - Modified: 2024-02-07 09:29:48 - Feat.: - Title: Tajomné relikvie a rituály. V tejto krajine sú stále prístupné obetné jaskyne strachu, ktoré majú ústiť priamo do pekla 04 - Modified: 2023-12-19 14:19:29 - Feat.: - Title: Mafiánsky bos Mikuláš Černák môže byť prepustený. Cieľom trestu nie je pomsta, ale zmena, tvrdí psychológ 05 - Modified: 2023-11-29 15:21:00 - Feat.: - Title: FOTO Palacinková väzenská kauza ovládla internet. Pozri si výber najlepších memečiek s Kočnerom a Černákom
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 02:13