StoryEditor

Dvaja manažéri štátu prídu o ročný plat

24.05.2013, 00:00

Členovia Predstavenstva Národnej diaľničnej spoločnosti Milan Gajdoš a Daniel Mako (na snímkach) prídu o svoj ročný plat. Výbor pre nezlučiteľnosť funkcií rozhodol, že porušili zákon, keď uzavreli poistnú zmluvu, ktorou za štátne peniaze poistili bývalé, súčasné aj budúce manažmenty proti spôsobeným škodám. Teda aj samých seba. Všetko sa udialo v júni minulého roka.

Podľa poslancov tým zneužili svoju funkciu. "Výbor prvýkrát v histórii udelil najvyššiu pokutu, 12 platov, za to, že dvaja najvyšší manažéri NDS poistili svojich kolegov aj samých seba proti dôsledkom svojich činov za štátne. Toto rozhodnutie bude právoplatné, len čo ho dopracujeme," povedal po skončení rokovania výboru jeho predseda Miroslav Beblavý (SDKÚ-DS). "Zákon bol porušený," odôvodnil potrestanie vedenia NDS podpredseda výboru z vládneho Smeru-SD Otto Brixi. Manažéri majú len dve možnosti, buď zaplatia pokutu, alebo sa odvolajú na Ústavný súd.

Beblavý verí, že rozhodnutie výboru bude varovaním aj pre všetkých manažérov štátnych podnikov, ako aj pre politikov. Poistnú zmluvu uzavrela diaľničná spoločnosť s Allianz -- Slovenskou poisťovňou. Diaľničiarov má za tri roky stáť takmer milión eur. Poistné má kryť škody vo výške 70 miliónov eur. Platiť má nielen samotné škody, ale aj náklady na obhajobu, súdne trovy, mimosúdne vyrovnania či náklady na styk s verejnosťou a zachovanie dobrého mena.

Minister dopravy Ján Počiatek (Smer-SD) napriek tomu neuvažuje o personálnych postihoch pre oboch manažérov. Rozhodnutie výboru ho prekvapilo. "Nejde totiž o novú poistnú zmluvu, ale len o pokračovanie prakticky identických zmlúv, ktoré boli uzatvárané od začiatku fungovania Národnej diaľničnej spoločnosti. Bolo to práve počas druhej Dzurindovej vlády, keď tieto zmluvy uzreli svetlo sveta," reagoval hovorca rezortu Martin Kóňa. Je podľa neho otázne, prečo šéfovi výboru Beblavému tieto zmluvy neprekážali a neriešil ich počas vlády Mikuláša Dzurindu alebo Ivety Radičovej.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 09:19