StoryEditor

Penta sa bráni. Podáva trestné oznámenie a založí firmu Lipšic Enterprises

10.11.2014, 10:53
Autor:
TASRTASR
Poslanec Daniel Lipšic upozornil na prepojenie firiem Medical Group a Penta Investments. Obe majú sídlo na rovnakej adrese v Belize.

Dve slovenské spoločnosti - Medical Group SK a Penta Enterprises Ltd. - sídlia v Belize v rovnakej chalúpke. Podľa poslanca Daniela Lipšica (nezaradený) je to dôkaz, že údajná dohoda premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a spolumajiteľa Penty Jaroslava Haščáka týkajúca sa zdravotníctva, ktorú vraj uzatvorili podľa spisu Gorila, stále platí. V Medical Group v minulosti ešte pred vstupom do politiky pôsobil predseda NR SR Pavol Paška (Smer-SD).

"Schránková firma, cez ktorú je vlastnená Medical Group na Belize, sídli v Belize City v malej chalúpke. Tam teda sídli firma Medical Group SK. V rovnakej chalúpke má sídlo ešte aj Penta Enterprises Ltd. Kruh sa uzavrel," povedal Lipšic. Opozičný politik tu opätovne zacitoval z údajného spisu Gorila, v ktorom sa hovorí, že "pre Pentu je zdravotníctvo kľúčová vec a chce v ňom podnikať s primeranou maržou. Fico hovorí, že Haščák môže s Paškom dlhodobo počítať".

Protest voči Paškovi
"V súčasnosti zrejme podnikajú v zdravotníctve veselo spolu ďalej. Ak takýto človek ostane predsedom parlamentu, tak to bude facka všetkým pacientom a slušným ľuďom v tejto krajine. Je neprijateľné, ak zo zdravotníctva unikne ročne miliarda eur, ktoré si rozdelí jedna finančná skupina, jeden politik a jeden oligarcha," povedal Lipšic s tým, že Medical Group sídli v Bratislave zase s firmami podnikateľa Juraja Širokého.

Lipšic počíta s tým, že program mimoriadnej schôdze NR SR, na ktorej by chcela opozícia Pašku odvolávať, schválený nebude. "Ale pôjdeme do Košíc. Tam môžu ľudia v komunálnych voľbách povedať, čo si o Paškovi myslia," dodal s tým, že len nie úplne racionálne uvažujúci človek si môže myslieť, že ak v malej chalúpke na Belize sídlia dve slovenské firmy s rovnakými vlastníkmi aj záujmami v zdravotníctve, je to náhoda.

Matovič: Smer je zločinecká skupina

Podľa šéfa OĽaNO je spoločné sídlo Medical Group a Penta Enterprises Ltd. potvrdením, že činnosť strany Smer-SD na Slovensku má všetky znaky založenia a zosnovania zločineckej skupiny, ktorej cieľom je vyberať dane od miliónov ľudí a prerozdeľovať ich späť k pár vyvoleným. "Hovorím to s plným vedomím trestnej zodpovednosti," zdôraznil.

Matovič upozornil, že na svete sú asi dve miliardy domov. "Môže to byť náhoda s pravdepodobnosťou jedna k dvom miliardám. Tým pádom to možno brať za jednoznačný dôkaz," uzavrel.

Šéf parlamentu Pavol Paška v reakcii zopakoval a čestne vyhlásil, že nikdy nemal a nemá žiadne aktivity v tzv. daňových rajoch a nikdy nebol utajeným vlastníkom či prijímateľom zisku. "Kauza Gorila je kauzou druhej Dzurindovej vlády, ktorej súčasťou bol aj pán Lipšic," dodal Paška.

Penta podáva trestné oznámenie
Investičná skupina Penta zásadne odmieta akékoľvek majetkové, či iné prepojenie na spoločnosť Penta Enterprises Ltd so sídlom na Belize. "Investičná skupina Penta nevyužíva pre svoje podnikateľské aktivity jurisdikciu Belize a nemá v tejto jurisdikcii žiadne spoločnosti," uvádza sa v stanovisku Penty. Penta rovnako zásadne odmieta akékoľvek spájanie svojej značky s aktuálnou medializáciou aktivít spoločnosti Medical Group. "Ak by si poslanec Lipšic predtým, ako vystúpil na dnešnej tlačovej konferencii, zadal do vyhľadávača slovo Penta, zistil by, že firiem pod touto značkou sú desiatky, až stovky, pričom pôsobia aj na Slovensku," upozorňuje investičná skupina. Ako ďalej uvádza, s aktivitami Penta Investments - investičnej skupiny Penta však nemajú nič spoločné.

Zástupcovia Penty podajú na poslanca Daniela Lipšica pre jeho pondelkovú aktivitu trestné oznámenie. "Zároveň, s cieľom zdôrazniť absurditu dnešnej konštrukcie poslanca Lipšica, založí v najbližších týždňoch Penta v jurisdikcii Belize, na Mapp Street, Belice City, dve firmy a to pod názvom - nova Enterprises Ltd a Lipšic Enterprises Ltd," uviedla skupina Penta. O založení týchto subjektov a o prepojení ich aktivít na spoločnosť Medical Group bude Penta následne informovať.

Penta odmieta spájanie s Čislákom

Investičná skupina Penta odmieta spájanie s novým ministrom zdravotníctva Viliamom Čislákom (nominant Smer-SD). Označovanie nového šéfa rezortu za jej človeka považuje investičná skupina za zavádzajúce a ignorujúce reálnu skutočnosť. Spájanie s Pentou odmieta aj minister.

Minister pracoval v minulosti pre Svet zdravia patriaci do skupiny Penta a nie priamo pre investičnú skupinu. "Pre Svet zdravia pracoval len štyri mesiace a dva mesiace pre nemocnicu v Rožňave. Nikdy predtým a ani potom pre Pentu a ani v jej portfóliových spoločnostiach nepracoval," povedal PR špecialista Penty Gabriel Tóth.

Prepájanie s Pentou, v ktorej portfóliu sú na Slovensku viaceré nemocnice, záchranky či lekárne, odmieta aj nový šéf rezortu. Nechápe, prečo je každý lekár či sestra pracujúci pre túto spoločnosť označovaný ako príslušník finančnej skupiny.

"V zdravotníctve sa pohybujem už viac ako 16 rokov a naozaj som prešiel všetky pozície od lekára v nemocnici, cez lekára v záchrannom zdravotnom systéme až po manažérske funkcie v štátnej a súkromnej sfére a môžem pokojne povedať, že aj vďaka tomu mám prehľad a vedomosť o všetkých procesoch, ktoré sa v zdravotníctve dejú," reagoval Čislák.

 

01 - Modified: 2006-12-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kto zabil bossa? Veľké tajomstvo
01 - Modified: 2023-04-03 07:41:56 - Feat.: - Title: Prezidentka Taiwanu navštívila Guatemalu a Belize 02 - Modified: 2022-06-29 13:30:00 - Feat.: - Title: Celebrity, osobný komorník či vzácne zvieratá. Toto sú najluxusnejšie dovolenky v Karibiku 03 - Modified: 2022-03-23 08:22:14 - Feat.: - Title: Príchod britského páru na Jamajku vyvolal protest: Prišli bez ľútosti v srdci, urážajú našich predkov, znelo z davu 04 - Modified: 2020-06-30 13:52:12 - Feat.: - Title: Belize už nie je daňový raj. Únia ho vyškrtla zo zoznamu 05 - Modified: 2019-04-25 17:21:42 - Feat.: - Title: Penta predstavila nemocnicu novej generácie v Bratislave
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 14:45