StoryEditor

Draxler stopol študijný program v Sládkovičove, problém má aj ďalšia vysoká škola

21.09.2015, 11:44
Autor:
SITASITA
Problém má aj Vysoká škola Goethe Uni Bratislava. Minister školstva môže navrhnúť vláde, aby škole odňala štátny súhlas

O akreditáciu príde v najbližších dňoch ďalší študijný program. Na Vysokej škole Danubius v Sládkovičove totiž končí študijný program tretieho stupňa Obchodné a finančné právo. Minister školstva, vedy, výskumu a športu Juraj Draxler takto rozhodol preto, že vysoká škola nepodala do jedného roka po tom, čo jej boli predmetné práva pozastavené, správu o výsledku prijatých opatrení na odstránenie nedostatkov. Ročnú lehotu pritom určuje zákon o vysokých školách. Informovala o tom hovorkyňa ministerstva školstva Beáta Dupaľová Ksenzsighová s tým, že škola mala akreditáciu doktorandského študijného programu Obchodné a finančné právo pozastavenú od júla 2014.

Keďže žiadne ďalšie doktorandské programy už Vysoká škola Danubius nemá, bude ponúkať študijné programy len na bakalárskej a magisterskej úrovni. "Môžem povedať, že ministerstvo pripravuje návrhy na sprísnenie akreditačného procesu a vôbec kontroly kvality vysokoškolského vzdelania. Kým sa pretavia do legislatívneho rámca, budeme naplno využívať možnosti, ktoré nám už dnes zákon dáva,“ povedal Draxler.

Vysoká škola je pritom podľa pravidiel povinná zabezpečiť pre existujúcich študentov daného študijného programu možnosť pokračovať v štúdiu podľa iného akreditovaného študijného programu rovnakého stupňa. Musí to byť pritom v študijnom odbore, ktorý je totožný s pôvodným alebo ktorý je čo najbližší pôvodnému. Ak to nie je možné, vysoká škola je povinná v spolupráci s ministerstvom hľadať takéto možnosti na iných vysokých školách.

Problém má aj Vysoká škola Goethe Uni Bratislava. Na konci augusta jej totiž vypršali práva na akreditované študijné programy "Mediálna a marketingová komunikácia" a "Cestovný ruch - kúpeľníctvo a hotelierstvo" v dennej a externej forme štúdia. Vysoká škola však momentálne deklaruje na svojej internetovej stránke možnosť podania si prihlášok na štúdium na akademický rok 2015/2016. Ministerstvo preto upozorňuje, že škola v druhom stupni štúdia nemá možnosť uskutočňovať študijný program už viac ako rok, keď jej práva stratili platnosť. Minister školstva tak môže navrhnúť vláde, aby škole odňala štátny súhlas. Bez neho by škola zanikla.

Draxler okrem týchto prípadov pozastavil Paneurópskej vysokej škole v Bratislave právo udeľovať absolventom študijného programu „právo“ akademický titul v dennej aj v externej forme štúdia.

01 - Modified: 2007-09-22 11:58:00 - Feat.: 0 - Title: Politológiu možno študovať už aj v Malackách
01 - Modified: 2024-04-16 12:36:26 - Feat.: - Title: STU boduje na plnej čiare. Jej fakulta je pre stredoškolákov opäť jednou z najžiadanejších na Slovensku 02 - Modified: 2024-04-12 07:00:00 - Feat.: - Title: Si študent? Môžeš získať niekoľkotisícové štipendium na štúdium kdekoľvek na svete. Poznáme presné sumy 03 - Modified: 2024-03-26 10:52:35 - Feat.: - Title: Študentov čaká rapídne navýšenie štipendií: Môžeš získať takmer 17 000 eur. Ktorých odborov sa to týka? 04 - Modified: 2024-03-13 10:12:43 - Feat.: - Title: Bieda našich vysokých škôl: Výber nahradil nábor. Čo zvažujú mladí? Prevláda pragmatizmus (+grafy) 05 - Modified: 2024-03-08 15:02:58 - Feat.: - Title: V Grécku protestovalo 13-tisíc nespokojných študentov, polícia použila slzotvorný plyn
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 01:39