StoryEditor

SaS vyzýva premiéra, aby odvolal Čaploviča

14.01.2014, 16:37
Autor:
tasr, stltasr, stl

Strana SaS vyzýva premiéra Roberta Fica (Smer-SD), aby odvolal Dušana Čaploviča (Smer-SD) z postu ministra školstva. Dôvodom sú pre liberálov doterajšie opatrenia v školstve, ako aj medializované nákupy na ministerstve. Okrem toho dnes liberáli poukázali na problém pri nákupe tabletov, ktoré plánuje Čaplovičov rezort dodať školám v tomto roku.

SaS tvrdí, že ministerstvo požadovalo pre tablety konkrétny typ procesoru, ktorý vyrába jedna firma. "Je to komerčný názov konkrétneho procesoru, ktorý vylučuje veľké množstvo zariadení zo súťaže. Vyrába ho firma Samsung. Tablety, ktoré boli vysúťažené a budú dodávané, sú od firmy Samsung," podčiarkol poslanec SaS Martin Poliačik. Tablety, interaktívne tabule, notebooky či digitálne vzdelávacie materiály majú školy dostať v rámci projektu Elektronizácia vzdelávacieho systému regionálneho školstva. Do súťaže v hodnote asi 48 miliónov eur sa prihlásili len dvaja uchádzači. Techniku školám dodajú firmy DWC Slovakia a Datalan. Do škôl sa má dodať asi 22.000 tabletov.

Podľa Poliačika hrozí, že Slovensku Európska komisia projekt nepreplatí. "Jednou z podmienok toho, aby Európska komisia preplácala takéto projekty je, že nesmie byť uprednostnený žiadny konkrétny výrobca a dodávateľ. Ale keď ministerstvo napíše do vlastnej štúdie uskutočniteľnosti, že potrebuje tablety, ktoré majú procesory od konkrétneho výrobcu, zakladá si na obrovský problém," podčiarkol Poliačik.

Problém vidí aj v tom, že súbory prenášané medzi počítačmi v školách a novými tabletmi nebudú kompatibilné a bude dochádzať k strate dát. Počítače, ktoré štát dodával školám v minulosti totiž využívajú operačný systém Windows. "Na tomto procesore neexistujú koncové užívateľské zariadenia, ktoré by fungovali na windowsovej platforme," povedal Poliačik.

Liberáli dnes kritizovali aj zrušenie Ústavu informácií a prognóz školstva. Ten ministerstvo od nového roka zlúčilo s Centrom vedecko-technických informácií. Podľa tímlídra strany pre školstvo Juraja Droppu tento krok nebol pripravený ani systémový. Rezort podľa neho argumentuje úsporou, no nevie ešte vyčísliť konkrétnu sumu. "Myslím, že ani o mesiac, ani o pol roka nebude možné túto sumu vyčísliť, vzhľadom na to, že všetkých 158 zamestnancov ústavu prešlo k prvému januáru do nástupníckej organizácie a každému súdnemu človeku musí byť jasné, že takto neprinesie zlúčenie žiadnu úsporu," dodal Droppa. Podľa SaS treba pristúpiť k organizáciám rezortu systémovo, čím by sa dalo ušetriť.

"Celý rezort školstva je zablokovaný človekom, ktorý myslením patrí do analógovej elektrónkovej doby. A preto vyzývame z tohto miesta Roberta Fica, aby do tejto analógovej, elektrónkovej doby nenechal ťahať aj nás a naše deti a nech ministra Čaploviča odvolá," vyhlásil podpredseda strany Ľubomír Galko.

01 - Modified: 2005-12-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Neúspešná generálka Porta
01 - Modified: 2021-08-12 08:18:07 - Feat.: - Title: Súd s Kováčikom pokračuje, na pojednávaní je prítomný aj Fico 02 - Modified: 2021-06-07 15:09:54 - Feat.: - Title: Aj toto vypustili z úst. Top výroky politických homofóbov, medzi nimi aj Sulík či Matovič 03 - Modified: 2020-12-03 12:49:24 - Feat.: - Title: Matovič sa vyviňuje, chce zbierať len plusové body. Politológ kritizuje premiéra za populizmus 04 - Modified: 2019-12-07 17:34:06 - Feat.: - Title: Exvyšetrovateľ o obvinení Fica: Som prekvapený, že z takéhoto prejavu sa robí trestný čin 05 - Modified: 2019-10-05 12:01:10 - Feat.: - Title: Súperiace tábory Galka a Sulíka na kongrese SaS
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 22:38