StoryEditor

Premiér Fico dostal zlú správu

16.10.2013, 00:01
„Je to neprávoplatné rozhodnutie. Nikto nejde nič platiť,“ tvrdil vlani v decembri premiér.

„Je to neprávoplatné rozhodnutie. Nikto nejde nič platiť,“ tvrdil vlani v decembri premiér Robert Fico, keď arbitrážny súd rozhodol o treste pre štát za zákaz zisku zdravotných poisťovní. Majiteľovi Unionu Achmei má podľa neho zaplatiť 22 miliónov eur.

Fico sa vtedy spoliehal na Najvyšší spolkový súd v Nemecku, kde sa vláda snažila spochybniť arbitrážnych rozhodcov. Ten však vláde včera poslal zlú správu – návrh na spochybnenie odmietol. „Posledná súdna inštancia teraz povedala, že vec už bola právoplatne rozhodnutá v rozhodcovskom konaní a nie je dôvod, aby sa v tomto konaní k právomoci vyjadrovala,“ vysvetlil partner právnickej kancelárie TaylorWessing e/n/w/c: Radovan Pala. V praxi to znamená, že štát je bližšie k tomu milióny eur holandskej firme Achmea zaplatiť. Premiér to nechcel komentovať. „Aj naďalej budeme obhajovať záujmy SR,“ reagoval len rezort financií Petra Kažimíra.

Prehra na nemeckom súde je pre vládu varovným signálom, že zavedenie jednej poisťovne nie je správne rozhodnutie, myslí si šéf INEKO Peter Goliaš. Argumentuje, že štát tak opäť zasiahne do súkromného vlastníctva poisťovní.

„Najvyšší nemecký súd nerozhodol vo veci, čo znamená, že Slovenskej republike nevyplýva žiadna povinnosť na vyplatenie peňazí,“ uviedlo včera tlačové Kažimírovho ministerstva. Exekútor v Luxembursku nám už na tamojších účtoch zablokoval tento rok necelých 30 miliónov eur. Tie sú ale stále vo vlastníctve Slovenska.

Kažimírom najatí právnici sa exekúciu pokúšajú zvrátiť. Zablokovaných je 22 miliónov eur, ktorá Amchea vysúdila ako odškodné, ďalšie tri milióny, ktoré investorovi dlžíme za jeho právnikov, plus úroky. Tie každý mesiac narastajú o 50-tisíc eur.

Malé šance

Fakt, že Najvyšší spolkový súd zverejnil ráno rozhodnutie oznámili včera právnici Alexej Leontiev a Radovan Pala z kancelárie Taylor Wessing e/n/w/c. Podľa nich sa tým Slovensku zavrela jedna z dvoch možných ciest.

Potom ako sa nám nepodarilo spochybniť rozhodcov, ktorí arbitráž vykonali, môžeme na Vyššom krajinskom súde vo Frankfurte zvrátiť ešte samotný ich verdikt. Tento spor je stále otvorený. Právnici tvrdia, že máme len malú šancu. Frankfurtský súd už arbitráž v minulosti označil za legitímnu.

Vlastníci najmenšej slovenskej zdravotnej poisťovne oznámili, že zverejnený rozsudok vzali na vedomie. „Študujeme ho a zareagujeme v neskoršej fáze,“ uviedol hovorca spoločnosti Achmea Bert Rensen.

Slovensko má vlastníkovi Unionu platiť zato, že si investor zdravotnej poisťovne nemohol vyplácať v zisk. Rozhodnutie prijala vláda Roberta Fica, slovenskú ústavný súd to neskôr označil za protiústavné. Opozícia Ficovu vládu aj včera zahrnula kritikou.

„Je to len potvrdenie toho, že rozhodnutie prvej vlády Roberta Fica o zákaze zisku súkromným poisťovniam bolo nezodpovedné a bude stáť Slovenskú republiku veľa,“ reagoval exmnister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS).

Vážny precedens

Právnik Radovan Pala vysvetlil, že rozsudok Najvyššieho spolkového súdu ohľadom arbitráže im avizovali kolegovia právnici z Nemecka. Spor tu podľa neho vzbudil pozornosť, lebo šlo potencionálne o vážny precedens.

Podobné zmluvy o ochrane investícií majú uzavreté aj ostatné európske krajiny, vrátane Nemecka. „Ak by nám dali nemecké súdy za pravdu, bola by výrazne ohrozená účinnosť rozhodcovských doložiek a tým aj efektívnosť ochrany investícií,“ vraví Pala, že by sa to v konečnom dôsledku dotklo aj ďalších štátov.

Pala sa domnieva, že Slovensko poškodilo tým, že sa nezmierilo s výsledkom arbitráže a bojuje na súdoch ďalej. „To nie je o zahraničných peniazoch. Každý normálny štát musí do poslednej kvapky brániť svoje peniaze,“ nesúhlasí s tým ústavný právnik Ján Drgonec. „Zahraniční partneri, ktorí to nedokážu pochopiť, sú pochybní partneri,“ dodáva.

 

01 - Modified: 2005-07-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: KDH chce Smer 02 - Modified: 2005-07-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Krátke správy 03 - Modified: 2005-07-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Revalvácia jüanu: gesto dobrej vôle
01 - Modified: 2024-04-22 12:11:43 - Feat.: - Title: Fico chce ovládnuť RTVS, tvrdí Gröhling. Šimečka odmieta útoky na kultúrnu obec 02 - Modified: 2024-04-22 11:17:57 - Feat.: - Title: Reakcie na úmrtie Flašíka: Jeho nápady sme často využívali v politike, vyhlásil Fico 03 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Členovia vlády reagujú na Ficove slová o prepúšťaní úradníkov. Dankov minister chce priberať nových 04 - Modified: 2024-04-22 10:05:19 - Feat.: - Title: Fico po rokovaní so Šimkovičovou: Vytvára sa pocit, že Machaj, Jančkárová a Makara sú nenahraditeľní 05 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Taraba sa zahral na Fica. Šimečka vyzýva premiéra ohľadne eurofondov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 05:48