StoryEditor

Figeľ: Nechceme dopĺňať slabnúci Smer-SD, ale ho vymeniť

23.11.2014, 13:52
Autor:
TASRTASR

Opozičné KDH nechce po voľbách v roku 2016 dopĺňať podľa neho slabnúci Smer-SD, ale primárnym cieľom hnutia je ho vymeniť. V dnešnej relácii televízie TA3 to povedal líder KDH Ján Figeľ na otázku, či vidí priestor na povolebnú koalíciu hnutia so stranou Roberta Fica.

"Je to v rukách občanov. Politici dávajú ponuku, ľudia dávajú mandát. V roku 2010 sme Smer-SD odmietli, našou alternatívou bola stredopravá koalícia. Urobíme všetko preto, aby stredopravá alternatíva v strede s KDH mala v roku 2016 väčšiu podporu. Teraz sme v opozícii a kritizujeme, keď škodia. Čo je rozumné, treba zase podporiť. Žiaľ, škodlivého je veľa, rozumného je menej," konštatoval Figeľ.

V tejto súvislosti sa šéf KDH nevyhol ani myšlienke prichádzajúcej od SDKÚ-DS vytvoriť pred voľbami 2016 Demokratickú koalíciu ako cestu k víťazstvu nad Robertom Ficom (Smer-SD). "SDKÚ-DS má toľko vnútorných otáznikov, že by som Demokratickú koalíciu nebral ani ako vážny signál," poznamenal Figeľ.

Na margo výsledkov komunálnych volieb poznamenal, že Slovensko momentálne zažíva vlnu antipolitiky, ale nezávislí kandidáti nie sú fenoménom len u nás. "Je to výzva pre politické strany, aby boli stabilné, čitateľné a atraktívne. Trend voľby nezávislých sa ale zastaví na nejakej úrovni, samotná nezávislosť totiž často nemusí znamenať úspech. Je to dobré pre demokracie, ale aj politika potrebuje usporiadanosť. Vznikajú tiež strany jedného človeka. Koľko bude Smerov, ak nebude Roberta Fica? Pozrite sa na HZDS po odchode Vladimíra Mečiara," odporučil.

Figeľ uznáva, že vznikanie nových a nových strán je súčasťou slobody a demokracie. "Ale my potrebujeme istú stálosť, predvídateľnosť a serióznosť. To, že na pravej strane je takáto fragmentácia, nie je dobré pre krajinu," myslí si.

Výsledok nedávnych komunálnych volieb pre KDH vníma ako potvrdenie pozície spred štyroch rokov. "Pri poslancoch sme dosiahli dvojciferný percentuálny výsledok. Sme najsilnejší subjekt na pravej strane spektra," vyhlásil.

Figeľ tiež potvrdil, že exministra zdravotníctva a súčasného poslanca KDH Ivana Uhliarika nevyzve na odovzdanie poslaneckého mandátu tak, ako to očakáva premiér Fico. Tomu sa nepáči, že Uhliarik ako minister podpísal prenájom CT prístroja na 21 mesiacov za 1,7 milióna eur. "Podporila to cez dodatok k zmluve aj jeho nástupkyňa Zuzana Zvolenská (vtedy nominantka Smeru-SD). Nenamietala cenu. Nebolo tam nijaké Belize a nijaká schránková firma," uzavrel Figeľ s tým, že ide o iný prípad ako nákup CT piešťanskou nemocnicou, pre ktorý Zvolenská odstúpila.

01 - Modified: 2007-01-03 10:06:56 - Feat.: 0 - Title: Slovinsko euro zvládlo
01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Hovoria im vlci. Aká je agenda mladých smerákov v parlamente? Glücka zaujímajú regióny, Mažgúta kultúra 02 - Modified: 2024-04-10 09:50:25 - Feat.: - Title: Dolinková avizuje intenzívne rokovania o ďalšom dofinancovaní zdravotníctva 03 - Modified: 2024-04-08 14:35:16 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Chystá sa politické zemetrasenie? SNS chce otvoriť koaličnú zmluvu, žiada posty Hlasu 04 - Modified: 2024-04-07 00:06:27 - Feat.: - Title: Hlas čaká veľký snem pred inauguráciou. Strana sa nestratí niekde v Smere, tvrdí Šutaj Eštok 05 - Modified: 2024-04-06 23:16:12 - Feat.: - Title: Fico gratuloval Pellegrinimu: Voľby dopadli skvele. Ľudia ukázali, že rozoznávajú, čo tejto krajne hrozí
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 02:44