StoryEditor

Arogancia moci v strane narastá, súhlasia s Ficom poslanci

Poslanci Smeru pripúšťajú chyby. Problémové sú však podľa nich skôr okresné štruktúry.

Premiér a predseda strany Smer-SD Robert Fico bilancoval aj na vlastnej pôde. Na mimoriadnom pracovnom sneme nešetril kritikou na adresu svojich spolustraníkov. Výčitky adresoval od ministrov, cez poslancov až po všetky regionálne štruktúry. „Ak dnes môže niekto ohroziť Smer-SD, tak sme to predovšetkým my, jeho predstavitelia. My sme niekedy nebezpeční sami sebe,“ vyhlásil na záver svojho prejavu na sneme. V parlamente mu chýba aktivita zo strany 83 poslancov, na úrovni nižších štruktúr sa v poslednom čase vraj stretáva s aroganciou moci. V poriadku podľa neho nie je, že v regiónoch neboli členovia strany schopní zmobilizovať voličov do prezidentských volieb, či volieb do Európskeho parlamentu. Je pripravený zakročiť a pristúpiť k personálnym zmenám. Na poslancov Národnej rady apeloval, aby sa viac stretávali s občanmi a prezentovali názory sociálnej demokracie. Na chodbách bratislavského hotela sme sa pýtali straníkov, ako vnímajú kritiku od vlastného šéfa a čo majú v pláne zmeniť.


Čítajte aj: Keď sa Fico hnevá na súdruhov

Tomanová si precvičila abecedu. Pozrite si snem Smeru v obrazoch

Vyššie dôchodky aj mzdy a vlaky zadarmo. Fico sľubuje a publikum mu tlieska

Štvrť miliardy. Toľko bude stáť Ficov balíček opatrení


Mojmír Mamojka, poslanec
Mám rovnaký názor ako predseda a nehovorím to preto, že to povedal on. 83 ľudí musí reprezentovať nielen kvantitu, ale aj kvalitu. Tá aktivita u nás absentuje, mala by byť väčšia. Či už vo výboroch, alebo na zasadnutiach Národnej rady. Sú potrebné kvalitné výstupy k rokovaniu v rozprave a vo väčšom počte, aj pri faktických poznámkach. Poslanci by mali viac vystupovať v médiach. Pokiaľ ide o jeho výčitky k nárastu arogancie, žiaľ je to tak a súhlasím s ním. Hovorí sa, že plný klas má hlavu dole a prázdny klas má hlavu hore. Takže je potrebné s tým niečo robiť.

Magda Košútová, poslankyňa
Aktivita poslaneckého klubu je dosť dobrá, ale súhlasím s tým, že dá sa zvýšiť. Pokúsime sa o to s tým, že budeme zbierať názory od ľudí k návrhom, ktoré sú na stole. To je priestor na to, aby sme urobili zmeny, ktoré budú v prospech ľudí. S pánom premiérom súhlasím, že v strane narastá arogancia moci a niektorí členovia, ako povedal, spanšteli.

Ľubomír Petrák, poslanec
Verím, že tieto slová sa mňa osobne netýkali. Vo výkonnosti poslancov nepatrím k tým posledným. K aktivite mojich kolegov sa ja neviem veľmi vyjadriť, pretože nie som ten, ktorý by organizoval akcie vo všetkých regiónoch. My sa snažíme v našom regióne (Hurbanova Ves, okr. Senec, pozn.red.) vyvíjať aktivity smerom k občanom a nemám pocit, že by sme toho robili málo. Počas volebných kampaní, ktoré prebehli, sme vykonali rad aktivít, ktoré boli nad rámec toho, čo sa robilo v iných regiónoch. Stále ale máme určite dostatok priestoru na to, aby sa mohli ešte viac aktivizovať a viac sa obracať na ľudí. 

Dušan Jarjabek, poslanec
Áno, vnímam malú aktivitu, ale myslím si, že toto je potrebné riešiť istými pravidlami hry, ktoré si my musíme povedať na klube. Musíme si vyhodnotiť prácu výborov a musíme si vyhodnotiť prácu jednotlivých poslancov vo výboroch. Pokiaľ ide o nárast arogancie, narážal na okresné štruktúry, nie poslancov. Ja to ale u nás v Bratislave nevnímam, tu sa pravidelne zúčastňujem schôdzí. U nás je mimoriadne otvorená debata, skladáme si navzájom účty. Skôr si uvedomujem aroganciu, ktorá narastá v parlamente na strane opozície. 

Viacerí poslanci sa počas snemu zhodli na tom, že strana sa musí pokúsiť o reštart hodnôt, na ktorých je Smer postavený. Práve Fico v prejave vyzýval svojich straníkov, aby sa nebáli správať ako praví sociálni demokrati.

Andrej Kolesík, spolanec
Musíme začať v tom druhom polčase vládnutia presadzovať ešte viac takých návrhov, ktoré by urýchlili tvorbu pracovných miest a ekonomiku. Mám pocit, akoby sa strana zastavila na nejakom bode a nevie sa z neho pohnúť. Verím, že tento snem bol dostatočným refreshom nášho vládnutia.

Jana Laššáková, podpredsedníčka parlamentu a predsedníčka krajskej organizácie v Banskej Bystrici 
Nemám pocit, žeby v poslaneckom klube bol nejaký problém. Takisto štruktúry pracujú a tento snem nás povzbudí do ďalšej práce. 

 

Peter Pellegrini, nový podpredseda Smeru
Snem sa konal v pravý čas. Predstavili sme balík, ktorý po dvoch rokoch konsolidácie, prinesie ľuďom aj nejaké benefity a ak si popritom tom upraceme aj personálne, tak to môže byť len na prospech veci. Strane podarí zastaviť prepad, ktorý ukazujú posledné prieskumy verejnej mienky a Smer bude vo vláde až do roku 2020.

01 - Modified: 2006-07-14 15:21:12 - Feat.: 0 - Title: Životopis: Anetta Mona Chisa
01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Hovoria im vlci. Aká je agenda mladých smerákov v parlamente? Glücka zaujímajú regióny, Mažgúta kultúra 02 - Modified: 2024-04-10 09:50:25 - Feat.: - Title: Dolinková avizuje intenzívne rokovania o ďalšom dofinancovaní zdravotníctva 03 - Modified: 2024-04-08 14:35:16 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Chystá sa politické zemetrasenie? SNS chce otvoriť koaličnú zmluvu, žiada posty Hlasu 04 - Modified: 2024-04-07 00:06:27 - Feat.: - Title: Hlas čaká veľký snem pred inauguráciou. Strana sa nestratí niekde v Smere, tvrdí Šutaj Eštok 05 - Modified: 2024-04-06 23:16:12 - Feat.: - Title: Fico gratuloval Pellegrinimu: Voľby dopadli skvele. Ľudia ukázali, že rozoznávajú, čo tejto krajne hrozí
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 16:47