StoryEditor

Politológ: Z nahrávky nevyplýva, že by bol Procházka nastrčenou figúrou

04.05.2015, 13:58
Autor:
TASRTASR

Zverejnená nahrávka z rozhovoru medzi Igorom Matovičom (OĽaNO) a Radoslavom Procházkom (Sieť) je pre druhého z menovaných nepríjemná, ale nevyplýva z nej, že by bol Procházka nastrčenou figúrou a mal záväzky. Pre TASR to dnes povedal politológ Grigorij Mesežnikov.

"Treba vyhodnotiť výroky jedného aj druhého. Avšak paradoxne, pri našej situácii s financovaním politických strán, nejaké podozrenie, že Procházka bol niekým naimplantovaný a plní politické zámery istých skupín, nahrávka nepotvrdzuje. Skôr to vyvracia. Keďže Procházka nevedel, že sa to nahráva, miera jeho úprimnosti počas rozhovoru je omnoho vyššia ako v prípade osoby, ktorá vedela, že sa to nahráva," komentoval Mesežnikov.

Politológ si zároveň nemyslí, že zverejnenie celej nahrávky zásadne ovplyvní situáciu na politickej scéne. "Môže ale skomplikovať vzťahy v niektorých stranách, o ktorých sa aktéri rozprávali, ako KDH či Smer-SD," podotkol.

Politológ Rastislav Tóth označil celú kauzu za zvláštnu. "Keby boli politici čistí, tak v poriadku, ale o nich si nikto nemyslí, že sú seriózni. Tu ide o útok na protivníka s tým, že by som mohol obsadiť jeho miesto a verejnosť by si ma mohla všimnúť ako zásadového človeka. Je to také pozlátko okolo vlastnej osoby," povedal na adresu Matoviča.

Ani Tóth si podobne ako Mesežnikov nemyslí, že kauza Procházku oslabí. "Matovič nie je nejaká autorita pre verejnosť, jeho slovo je veľmi málo závažné. Je však pre Sieť lepšie, že sa to neobjavilo až v kampani. Totiž každý, aj drobný pľuvanec, osobu znehodnocuje. Preto je dobré zbaviť sa každého šrámu," uzavrel.

Celá približne 70-minútová nahrávka z rozhovoru medzi Matovičom a Procházkom sa objavila na internete v nedeľu (3.5.). Matovič si nahrávku urobil tajne v roku 2014 pred prezidentskými voľbami. Práve časť z tohto rozhovoru o financovaní Procházkovej kampane sa na internete objavila už skôr. Procházka si chcel objednať inzerciu v regionálnom periodiku Matovičovcov, pričom polovica mala byť platená bez dokladu v rámci "kamarátskej zľavy".

Na ďalších častiach nahrávky sa šéf OĽaNO Procházku pýta, či nebude po prezidentskej kampani veľa dlžný. "Keby som mal byť akože dlžný, sa na to vys..., nemá to význam nechať zo seba spraviť niekoho bábku. Ja som musel v jednej chvíli spraviť vnútorné rozhodnutie, že fakt pôjdem do toho s vlastnými úsporami a mám v tom veľa svojich peňazí a aj sa mi ľudia vyzbierali, inak celkom slušne," hovorí Procházka.

Matovič dnes Procházku vyzval, aby opustil vrcholovú politiku, lebo na jej čistenie od zlodejov určite nie je vhodný. "V slušnej krajine by človek, ktorý takto 11 mesiacov klamal, už dávno nebol v politike. Špina sa špinou čistiť nemá a verím, že po dnešku žiaden slušný človek nad voľbou Siete na čele s Procházkom nebude uvažovať," povedal Matovič.

Procházka zase označil nahrávku za odkaz verejnosti, že je vo verejnej službe slobodný. "Ide o odkaz, že som bez záväzkov, nikomu nič dlžný a že sa chcem do volieb sústrediť na prípravu plánu pre ľudí na vystriedanie vládneho manšaftu Juraja Širokého," uviedol. Ľudia si podľa neho majú na nahrávku urobiť názor sami, vrátane vyjadrenia "pol na pol". Procházka zopakoval, že ho mrzí, že s Matovičom viedol rozhovor a že neodišiel hneď pri prvej provokácii. "Tiež mi je ľúto, že som rozhovor viedol takým spôsobom," dodal.

01 - Modified: 2007-05-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ahtisaariho plán
01 - Modified: 2023-09-25 12:37:29 - Feat.: - Title: Desivé slová kozmonautov z misie Apollo 1. V nahrávke bolo počuť výkriky agónie horiacich mužov 02 - Modified: 2023-03-28 09:22:02 - Feat.: - Title: Putin je prázdny Satan, ľudia okolo neho sú vymletá spodina. Unikol telefonát členov ruskej elity na adresu Kremľa 03 - Modified: 2022-10-07 09:51:40 - Feat.: - Title: Fico vypovedal ako svedok v prípade, v ktorom sú zo spáchania závažného zločinu podozriví elitní prokurátori 04 - Modified: 2022-06-20 15:42:50 - Feat.: - Title: Ani Pán Boh to neskontroluje! O čom hovorí Hamran na nahrávke, ktorú prezídium označilo za diskreditačnú? 05 - Modified: 2022-02-22 12:29:53 - Feat.: - Title: Tento kvíz ukáže, ktorý politik vo vás drieme. Môže to byť aj Záborská či Blaha
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 04:19