StoryEditor

Čo treba vedieť a na čo nezabudnúť pred vstupom do volebnej miestnosti

07.11.2013, 23:00

Zajtrajšie župné voľby si vyžadujú od voličov pri hlasovaní väčšiu pozornosť. Do rúk dostanete obálku, v ktorej budú dva hlasovacie lístky. Jeden pre voľbu župana, na druhom sa vyberajú župní poslanci.

Pri kandidátoch na župana krúžkujte poradové číslo jedného z nich, ktorého si vyberiete.

Počty volených poslancov sa v jednotlivých volebných obvodoch líšia. V tých najmenších sa vyberá len jeden. Pri tých najväčších, ako napríklad bratislavský obvod číslo osem (Petržalka, Čunovo, Jarovce a Rusovce), sa krúžkuje až osem mien.

Akú váhu má váš volebný obvod, teda koľko kandidátov na poslanca môžete vybrať, je napísané na hlasovacom lístku. Ak by ste označili viac alebo menej mien, váš lístok vyhodnotia ako neplatný.

Môžete sa tiež rozhodnúť voliť iba župana, alebo iba poslancov. V takom prípade vložte do hlasovacej obálky len jeden označený hlasovací lístok.

Tieto voľby sú špecifické aj tým, že sa dá voliť iba v okrsku, kde máte trvalý pobyt. Nejde o celoslovenské voľby – rozhodujete iba o vašom kraji, a preto sa nevydávajú volebné preukazy, s ktorými by sme mohli odvoliť aj inde. Na voľbu potrebujete občiansky preukaz.

Župné voľby trvajú jeden deň, volebné miestnosti sa otvárajú zajtra ráno o siedmej, ich návštevu potom musíte stihnúť do desiatej večer. V krajoch, kde jeden z kandidátov na župana nezíska nadpolovičnú väčšinu platných hlasov, sa o dva týždne – 23. novembra, uskutoční druhé kolo.(luk)

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 09:39