StoryEditor

Modlitba pápeža bola kritická, spomenul utláčanie kresťanov

05.04.2015, 14:09
Autor:
SITASITA
Tradičná modlitba za mier pri príležitosti sviatku zmŕtvychvstania Krista prilákala na vatikánske Námestie svätého Petra desaťtisíce veriacich.

Pápež František sa počas nedeľňajšej veľkonočnej omše vo Vatikáne modlil za skončenie prenasledovania kresťanov vo svete a uctil si pamiatku obetí masakry na univerzite v Keni, kde moslimskí extrémisti vo štvrtok pozabíjali takmer 150 kresťanských študentov.

Tradičná modlitba za mier pri príležitosti sviatku zmŕtvychvstania Krista nasledovaná požehnaním Urbi et Orbi (Mestu a svetu) opäť prilákala na vatikánske Námestie svätého Petra desaťtisíce veriacich, ktorí tentoraz museli vzdorovať daždivému počasiu. Pápež spomenul krajiny, ako sú Irak, Sýria či Líbya, kde sa dopúšťajú zločinov na kresťanoch moslimskí extrémisti zo skupiny Islamský štát, ale aj Nigériu, známu ako pôsobisko rovnako zameraného hnutia Boko Haram.

"Víťazného Ježiša prosíme o úľavu v utrpení toľkých našich bratov, prenasledovaných pre jeho meno, ako aj všetkých, ktorí nespravodlivo trpia následkami konfliktov a násilností, ktoré sa dejú," povedal 78-ročný František pochádzajúci z Argentíny, ktorý slúžil veľkonočnú omšu tretíkrát od svojho nástupu do čela katolíckej cirkvi. "Nech stúpa k nebu neutíchajúca modlitba všetkých ľudí dobrej vôle za tých, čo prišli o život – myslím osobitne na mladých zavraždených vo štvrtok na Univerzite Garissa v Keni – za všetkých, čo boli unesení, za tých, čo museli opustiť vlastný dom a svojich drahých".

Pápež sa modlil taktiež za "pokoj a slobodu pre mužov a ženy, ktorí sú podrobovaní novým i starým formám otroctva zo strany jednotlivcov a zločineckých organizácií".

Zrejme jediným pozitívnym bodom jeho vystúpenia bola zmienka o dosiahnutí rámcovej dohody medzi Iránom a šiestimi svetovými veľmocami, ktorá by mala viesť k vyriešeniu 12 trvajúceho sporu okolo iránskeho jadrového programu.

František v súvislosti s udalosťou z piatka 3. apríla vyjadril nádej, že bude "definitívnym krokom k bezpečnejšiemu a bratskejšiemu svetu".

Tisíce kresťanských pútnikov prišli aj tento rok Veľkú noc osláviť priamo do Jeruzalema či Betlehema, kde sa nachádzajú najposvätnejšie miesta spojené so životom, ukrižovaním a zmŕtvychvstaním Krista.

Preklad celého veľkonočného posolstva Urbi et Orbi si môžete prečítať TU.
 

01 - Modified: 2007-05-02 17:30:17 - Feat.: 0 - Title: Ako skrotiť "špekulatívny kapitalizmus"
01 - Modified: 2024-04-03 13:00:00 - Feat.: - Title: Pápež František mení stáročné pravidlá pohrebov hlavy cirkvi. Jeho telo nebude vystavené, pochovajú ho na úplne inom mieste 02 - Modified: 2024-03-31 11:08:12 - Feat.: - Title: Pápež vyzval na prímerie v Gaze aj v ďalších konfliktoch sveta a poskytnutie humanitárnej pomoci 03 - Modified: 2024-03-28 18:42:58 - Feat.: - Title: Pápež na Zelený štvrtok umyl nohy väzenkyniam v rímskej väznici 04 - Modified: 2024-03-10 15:03:15 - Feat.: - Title: Ukrajina nikdy nevztýči bielu vlajku, reagoval Kyjev na vyjadrenia pápeža 05 - Modified: 2024-02-24 17:49:00 - Feat.: - Title: Pápež prijal rezignáciu arcibiskupa kritizovaného za krytie násilia a sexuálneho obťažovania
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 22:30