StoryEditor

Stačilo pár hodín a bookmakeri otočili. Kiska bude prezident

17.03.2014, 17:28
Kým pred prvým kolom bol podľa kurzov jasný favorit na prezidenta Robert Fico, teraz je to naopak. Podľa bookmakerov vyhrá v druhom kole Andrej Kiska.

Ak by ste ešte pred tromi dňami prišli do stávkovej kancelárie a chceli by ste si staviť na prezidentské voľby, najväčší favorit by vám bol jasný okamžite. Robert Fico.

Bookmakeri v stávkových spoločnostiach totiž jednoznačne favorizovali na triumf v prezidentských voľbách súčasného premiéra. Teraz však bookmakeri otočili. A to výrazne. Stačila sobotňajšia volebná noc a pred  druhým kolom je jasným favoritom Andrej Kiska.


Favorit prezidentských volieb podľa bookmakerov Andrej Kiska. Snímka: HN/Peter Mayer

Na to, že sa stane prezidentom, je v troch najväčších stávkovych spoločnostiach na Slovensku v priemere kurz 1,3. To znamená, že pri stoeurovom vklade by ste zinkasovali 130 eur. Pritom ešte doobeda boli kurzy na Kisku vyššie, ale za pár hodín klesli. „Stávka na Roberta Fica v prvom kole bola dobrou voľbou a dá sa povedať, že istotou. To aj napriek tomu, že ten malý rozdiel v percentách bol prekvapujúci. Teraz ma však neprekvapuje, že favoritom u bookmakerov je Kiska,“ zhodnotil pre HN politológ Martin Klus.

Okamžitá reakcia

Pred druhým kolom prezidentských volieb je však kurz na Fica bezmála dvojnásobný ako v prvom kole. Dôvod je jasný: protificovská nálada funguje aj v stávkových spoločnostiach. A bookmakeri preto okamžite zareagovali, výrazne znížili kurz na Kisku a spravili tak z neho jednoznačného favorita.

Na porovnanie: v prvom kole by ste na triumfe Kisku pri stoeurovom vklade vyhrali približne tristo eur, teraz je to spomínaných 140 eur. „Naši bookmakeri nie sú mágovia, sú štatistici a riadia sa prognózami. Všeobecne sa predpokladá, že pravicoví voliči budú naklonení na Kiskovi stranu a preto je výrazným favoritom aj u bookmakerov,“ vysvetlil pre HN šéf spoločnosti Tipsport Jaroslav Taraba.

Kampaň môže kurzy zmeniť

Kurzy na víťazstvo sa však u oboch kandidátov môžu výrazne meniť. „Priebežné kurzy sú meniteľné a vyvíjajú sa podľa počtu tipov na toho ktorého kandidáta,“ vysvetlil pre HN marketingový manažér spoločnosti Niké Martin Panák.

U bookmakerov veľa zaváži, ako sa bude vyvíjať predvolebná kampaň. „Očakávam veľku antikampaň proti Andrejovi Kiskovi. Bude na ňom, ako tomu dokáže čeliť a prípadne ako prejde do protiútoku. Mňa osobne však neprekvapilo, že teraz je favoritom práve Kiska,“ doplnil politológ Klus.

 

01 - Modified: 2006-03-02 09:30:20 - Feat.: 0 - Title: Predaj Transpetrolu brzdí strach z opozície
01 - Modified: 2024-04-19 14:28:02 - Feat.: - Title: Už žiadna bagetejšn. Attila Végh doplatil na svoje ostré vyjadrenia, spoluprácu s ním nepredĺži ani známa bagetáreň 02 - Modified: 2024-04-07 13:31:17 - Feat.: - Title: Saková v zmanipulovanej fotke ukrajinského vojaka nevidí problém. Prezradila, kto sa môže stať novým predsedom parlamentu 03 - Modified: 2024-04-07 13:35:51 - Feat.: - Title: GALÉRIA Internet reaguje na výsledok prezidentských volieb. Gery v prezidentskej záhrade a víťaz, ktorý ani nekandidoval 04 - Modified: 2024-04-07 11:50:53 - Feat.: - Title: Víťaz prezidentských volieb má dilemu. Kto nahradí Petra Pellegriniho a bude novým predsedom Hlasu? 05 - Modified: 2024-04-07 09:24:37 - Feat.: - Title: Hnutie Republika reagovalo na výsledky volieb: Pellegrini zvíťazil aj vďaka mobilizácii vlastencov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 17:16