StoryEditor

Americká ambasáda zmizne z centra Bratislavy

21.05.2014, 15:13
Autor:
tasr, stltasr, stl

Americká ambasáda odíde z Hviezdoslavovho námestia v Bratislave. Ministerstvo zahraničných vecí USA jej totiž chce postaviť novú budovu. Tá súčasná v centre vraj nespĺňa bezpečnostné parametre. S plotom, ktorý ju dnes na námestí chráni, má problém aj hlavné mesto. Na námestí ho nechce.

"Ministerstvo sa rozhodlo na základe toho, že súčasná budova veľvyslanectva USA nespĺňa bezpečnostné parametre, ktoré stanovil Kongres USA pre americké diplomatické misie na celom svete," informovala TASR mediálna koordinátorka americkej ambasády Natália Pindrochová.

Nová budova má podľa Pindrochovej poskytnúť bezpečné a funkčné priestory pre amerických a slovenských zamestnancov, ako aj pre 6500 Slovákov, ktorí veľvyslanectvo navštevujú každý rok. "Táto budova nahradí súčasné veľvyslanectvo, ktoré bolo pôvodne zakúpené už v roku 1948, oficiálne znovuotvorené v máji 1991 ako generálny konzulát a stalo sa veľvyslanectvom v roku 1993, keď Slovensko získalo samostatnosť," priblížila Pindrochová.

Výstavba nového veľvyslanectva v Bratislave má trvať päť až šesť rokov. "Prvý krok – nájsť a kúpiť vhodný pozemok - obvykle trvá dva roky a viac," podotkla Pindrochová s tým, že po zakúpení pozemku sa pristúpi k vypracovaniu návrhu a výstavbe, čo obvykle trvá ďalších tri až päť rokov. V najbližších mesiacoch má vyslať Ministerstvo zahraničných vecí USA do Bratislavy plánovací tím, ktorý sa stretne s predstaviteľmi miestnych inštitúcií a odborníkmi na reality.

O tom, že by sa mohla americká ambasáda presťahovať, diskutovali bratislavskí mestskí poslanci s americkým veľvyslancom v SR Theodorom Sedgwickom ešte koncom minulého mesiaca. Poslancom totiž prekáža bezpečnostný plot, ktorý výrazne zasahuje do námestia a Paulínyho ulica je preň neprejazdná.

Vo štvrtok 22. mája by malo zastupiteľstvo rokovať o predĺžení nájomnej zmluvy pre ambasádu, ktorá sa týka pozemkov okolo budovy. Podľa návrhu uznesenia ju majú predĺžiť o 18 mesiacov, teda do 15. augusta 2016. "Mesto Bratislava vníma toto predĺženie ako posledné," uvádza sa v navrhovanom uznesení. Ak ho zastupiteľstvo schváli, ambasáda bude musieť z predmetu nájmu odstrániť parkovacie miesta a skladovacie priestory.

Bratislavský primátor Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smeru-SD) považuje rozhodnutie americkej administratívy za veľmi dobrý signál pre Bratislavčanov. "Ide totiž o postoj, ktorý pomôže naplniť snahu samosprávy zrušiť v blízkej budúcnosti oplotenie, ktoré na jednej strane síce chráni americkú ambasádu, na druhej však výrazne znehodnocuje jeden z najcennejších verejných priestorov v centre mesta," reagoval riaditeľ Ftáčnikovej kancelárie Ľubomír Andrassy.

Štvrtkové rozhodovanie poslancov o predĺžení nájmu tak bude podľa Andrassyho jednoduchšie. "Bude definitívne a plot sa po viac ako jednom desaťročí stane minulosťou," zdôraznil. Dnešné priestory veľvyslanectva by mali podľa mesta v budúcnosti slúžiť spoločenským a kultúrnym projektom, ktoré podporia vzájomné poznávanie slovenského a amerického národa.

01 - Modified: 2006-05-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kuehne + Nagel otvoril logistické centrum
01 - Modified: 2023-08-01 15:12:51 - Feat.: - Title: Island priekopníkom. Je prvou európskou krajinou, ktorá uzavrela ambasádu v Moskve 02 - Modified: 2023-07-25 07:27:16 - Feat.: - Title: Na streche ruskej ambasády v Kišiňove je 28 špionážnych antén 03 - Modified: 2023-05-19 08:33:07 - Feat.: - Title: Z ruskej ambasády spravme múzeum terorizmu, chce kyjevská poslankyňa. Budova má byť vyvlastnená 04 - Modified: 2023-03-13 13:37:54 - Feat.: - Title: NBS pozorne sleduje krach Silicon Valley Bank. Na Slovensku žiadnu podobnú banku nenájdete, tvrdí 05 - Modified: 2023-03-13 12:42:37 - Feat.: - Title: Prečo by sme mali poďakovať Samovi Bankmanovi-Friedovi
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 17:03