StoryEditor

Sudcovia Najvyššieho súdu vysoké odškodné nedostanú

16.09.2013, 16:01
Osem sudcov najvyššieho súdu neuspelo s požiadavkou na vysoké finančné odškodnenie za údajnú platovú diskrimináciu.

Skupina ôsmich sudcov občianskoprávneho kolégia Najvyššieho súdu neuspela s požiadavkou na vysoké finančné odškodnenie za údajnú platovú diskrimináciu. Na prvom stupni dnes spor prehrali.

„Okresný súd Bratislava I. žalobu navrhovateľov v celom rozsahu zamietol,“ informoval HN hovorca Pavol Adamčiak. Rozsudok podľa hovorcu bratislavských súdov zatiaľ nie je právoplatný.

Štrnásti sudcovia na čele s predsedníčkou kolégia Janou Bajánkovou najprv požadovali za platové rozdiely z minulosti po 150-tisíc eur. Na začiatku tohto roka však požiadavku znížili na 30-tisíc eur. Bývalá podpredsedníčka súdu Dana Švecová žiadala už len tisíc eur. Šiesti sudcovia dokonca svoju žalobu stiahli celkom, informoval vo februári denník Sme.

„Dôvodom rozhodnutia je, že navrhovatelia neuniesli dôkazné bremeno v preukázaní nemajetkovej ujmy a jej výšky,“ informoval o dnešnom rozsudku Adamčiak. HN sa zatiaľ nepodarilo získať reakciu sudcov na dnešný rozsudok. Predsedníčka občianskoprávneho kolégia Jana Bajánková je dnes podľa tajomníčky u lekára. Nie je jasné, či sa proti rozsudku odvolajú. V prípade prehry prídu o stovky eur zaplatených na súdnych poplatkoch.

„Predmetný rozsudok, ktorý zatiaľ nie je právoplatný, samozrejme vítame,“ zareagovalo ministerstvo spravodlivosti Tomáša Boreca (nominant Smeru-SD). Rezort sa v konaní domáhal vedľajšieho účastníctva. „Súd nášmu návrhu nevyhovel,“ napísala hovorkyňa Alexandra Donevová.

V obdobnom spore v roku 2011 jedenásť iných sudcov zo správneho kolégia Najvyššieho súdu vysúdilo v roku 2011 dohromady 1,1 milióna eur. Tento rozsudok je už aj právoplatný. Miliónový spor vyhrali vďaka tomu, že sa šéf súdu Štefan Harabin neodvolal. Bývalá ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská preto na neho podala jeden zo štyroch disciplinárnych návrhov.

Väčšina sudcov žalovala nie vlastné súdy, ale ministerstvo spravodlivosti. Tieto spory v drvivej väčšine zatiaľ neboli rozhodnuté. Rezort dosiaľ vyhral päť sporov a tri prehral. Celkovo diskriminačnú žalobu podalo 808 – teda takmer dve tretiny slovenských sudcov. Ešte stále sa so štátom súdi 651 z nich. Požadujú desiatky miliónov eur.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 06:59