StoryEditor

Čižnár Trnku nepodržal. Príde o post prokurátora

02.12.2013, 00:59

Kým zastupujúci generálny prokurátor Ladislav Tichý Dobroslava Trnku v kauze Glance House vždy zastával, súčasný šéf Jaromír Čižnár ho pred disciplinárnou komisiou nepodržal. Vypracoval pre ňu stručné, iba jednostranové služobné hodnotenie, kde 26-ročné účinkovanie Trnku v prokuratúre nijako nepochválil. Ako sme už informovali, Trnku chcú zbaviť funkcie prokurátora pre sporný prevod bytovky v Bernolákove na známych jeho kamaráta Mariána Kočnera. Umožnil ho napriek tomu, že budova bola blokovaná špeciálnou prokuratúrou.

„Nechránil verejný záujem a poškodil prokuratúru ako orgán ochrany práva,“ znel verdikt z piatka. Je to vôbec prvý trest pre bývalého generálneho prokurátora a hneď aj najprísnejší. Trnka si rozhodnutie vypočul s kamennou tvárou bez jedinej poznámky. Vyhlásil, že sa odvolá. „Je veľká pravdepodobnosť, že odídem, ale najskôr to dotiahnem dokonca,“ uviedol vzápätí pre HN. O odvolaní bude rozhodovať Krajský súd v Bratislave.

Hodnotenie Čižnára považuje Trnka za neobjektívne a v poriadku je podľa neho iba v časti týkajúcej sa posledných troch mesiacov, počas ktorých je radovým prokurátorom na odbore kontroly. „Nemám voči nemu námietky, som však z neho smutný.“ Disciplinárne konanie s Trnkom sa uskutočnilo na návrh polície, ktorý odobril dozorujúci prokurátor aj samotný Čižnár.

Ako prvý na kauzu doplatil šéf katastra v Senci Igor Svitek. Nielenže prišiel o funkciu, ale je trestne stíhaný. Z tohto dôvodu v piatok odmietol vypovedať. Policajnej vyšetrovateľke predtým uviedol, že prevody uskutočnil na základe Trnkovho listu opatreného okrúhlou pečiatkou. „Nikdy by som (inak, pozn. red.) nebol tento vklad povolil,“ prečítala predsedníčka komisie Viera Niňajová jeho výpoveď.

Bytovka prešla do majetku londýnskej spoločnosti CDI a následne do konkurzu firmy Gapeja. Generálna prokuratúra síce oba prevody napadla, doteraz ich však nezvrátila. Ľudia sa k svojim bytom stále nedostali. Trnka sa aj pred komisiou obhajoval tvrdením, že mu šlo výlučne o verejný záujem a snažil sa, aby majitelia bytov dostali, čo im patrí.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. máj 2024 22:05