StoryEditor

Päť dedín zostane bez starostov alebo čo (ne)viete o voľbách

02.11.2014, 23:00
Autor:
(red)(red)
V 2 923 mestách a obciach na Slovensku sa bude o priazeň voličov uchádzať dokopy 8 668 kandidátov. Pozrite si zaujímavosti z volieb.

Päť obcí zostane bez starostu

Už dnes je jasné, že päť dedín zostane aj po novembrových komunálnych voľbách bez starostov. Prečo? Nemajú žiadneho kandidáta. Takáto situácia nastala v obciach Dolné Dubové (okres Trnava), Ižipovce (Liptovský Mikuláš), Ondavka (Bardejov), Zálesie (Kežmarok), Harakovce (Levoča). Nikoho tu nemotivoval ani minimálny plat, ktorý by mali mať starostovia aspoň vo výške 1250 eur. Rozpočet najmenších obcí totiž zväčša nevydá na plný úväzok starostu, a tak robia svoju prácu často zadarmo. Východiskom z paradoxnej situácie by mali byť opakované voľby, ktoré sa budú vypisovať, až kým sa niekto neprihlási. Ak sa podarí zvoliť aspoň zastupiteľstvo, poslanci budú môcť vybrať zastupujúceho starostu spomedzi seba.

Najviac kandidátov

V počte prihlásených kandidátov na primátorov či starostov v týchto voľbách vedie Banská Bystrica. Na čelo takmer 78-tisícového mesta sa chce dostať až pätnásť kandidátov. Z nich je sedem nezávislých a za zvyšnými stoja zväčša tradičné politické strany. Podobná situácia je aj na košickom sídlisku KVP, kde sa o post starostu hlási štrnásť ľudí. Trojicu miest s najväčším počtom kandidátov uzatvára i ďalšia košická mestská časť Nad jazerom. Prihlásených kandidátov je tu dvanásť. Na porovnanie, o primátorskú stoličku v hlavnom meste s oficiálnym počtom obyvateľov 417-tisíc sa uchádza desať kandidátov.

Voľby na súde

Komunálne voľby so vo viacerých mestách dostali na súdy ešte predtým, ako vôbec prebehli. Zväčša išlo o námietky kandidátov, ktorí pochybili pri podávaní svojej kandidatúry. Takto odoprel okresný súd kandidatúru občianskemu aktivistovi Martinovi Daňovi, ktorý chcel byť primátorom a poslancom Humenného. Ku kandidačnej listine totiž podľa rozsudku nepripojil vlastnoručne podpísané vyhlásenie. Podobný spor nastal aj v Prešove. Tam sa jeden z uchádzačov obrátil na prokuratúru kvôli tomu, že ho volebná komisia nezaregistrovala. Prokuratúra sa však s týmto rozhodnutím stotožnila, keďže 51-ročný invalidný dôchodca odovzdal kandidačnú listinu s 51 podpismi, pričom minimálny počet bol 400.

Boje v Bratislave

Neštandardná situácia v podpore strán nastala v hlavnom meste. Najprv v septembri oznámila strana Sieť, že do boja o primátorskú stoličku postaví šéfku odboru dopravy mesta Tatianu Kratochvílovú. Získala pre ňu dokonca aj podporu SDKÚ, Mosta-Híd a SaS. Zvrat však prišiel po jedinom predvolebnom prieskume, v ktorom Kratochvílová skončila až na štvrtom mieste a za ostatnými protikandidátmi výrazne zaostala. Pravicová koalícia preto Kratochvílovej kandidatúru stiahla a oznámila, že vo voľbách podporí Milana Kňažka. Podporu mu nevyjadrila jedine SaS. Kňažko sa o hlasy dovtedy uchádzal ako nezávislý s podporou KDH. V spomínanom prieskume MVK skončil na prvom mieste s 34,4 percenta hlasov. Predbehol tak aj súčasného primátora Milana Ftáčnika (33 percent) a Iva Nesrovnala (17,6 percenta).

Najmenej voličov

Má osem obyvateľov a deväť štvorcových kilometrov. Obec Príkra v okrese Svidník, ktorá je len pár kilometrov od hraníc s Poľskom, je v týchto voľbách miesto s najnižším počtom voličov. Za starostu v nej kandiduje iba súčasný starosta – Ján Brenišin (Smer-SD). Okrem neho majú obyvatelia zvoliť ešte ďalších troch poslancov do obecného zastupiteľstva. Podobne sú na tom aj ďalšie slovenské mini obce Šarbov (okres Svidník) s dvanástimi obyvateľmi či Havranec (takisto Svidník). Aj v tých platí, že kandiduje jeden starosta, okrem ktorého sa volia ďalší traja poslanci. Malých obcí je však viac. Podľa ministerstva vnútra má počet obyvateľov do 500 až 1138 obcí.

Mená, ktoré zaujmú

Na volebných kandidátkach je viacero mien, ktoré sa dosiaľ zviditeľnili skôr inak ako politikou. V Galante sa o primátorskú stoličku uchádza napríklad profesionálny boxer Tomi Kid Kovács. Ak by uspel, je pripravený vzdať sa kariéry športovca. Jedným z Kovácsových protikandidátov je aj František Gaulieder, známy z deväťdesiatych rokov, keď ho zbavili poslaneckého mandátu za HZDS, čo neskôr súd označil za protiústavné. Vo voľbách kandiduje aj spevák Marián Greksa (Bratislava-Petržalka), bývalý zápasník Jozef Lohyňa (Prievidza) či hudobník a producent Martin Jakubec (Bratislava-Nové Mesto). Do mestského zastupiteľstva v hlavnom meste sa taktiež chcú dostať bývalý hokejový reprezentant Jozef Golonka či klavirista Richard Rikkon.

Voľby ako formalita

Stačí im jediný, napríklad vlastný hlas, a stanú sa starostami. Takáto paradoxná situácia je až v 535 obciach po celom Slovensku. O starostovskú stoličku sa v každej z nich uchádza len jediný kandidát, ktorý nemá súpera. Problémom s nedostatkom kandidátov trpia viaceré obce, a to hlavne v súvislosti s obsadzovaním obecného zastupiteľstva. V 14 obciach sa napríklad nenašiel dostatočný počet ľudí, ktorí chcú byť poslancami. To znamená, že vo voľbách zvolia všetkých prihlásených ľudí, pričom zastupiteľstvo zostane i tak neúplné. Doplniť by sa malo v opakovanom hlasovaní.

Najtransparentnejší

Krátko pred voľbami, začiatkom októbra, uverejnila Transparency International Slovensko rebríček hodnotenia transparentnosti samospráv. A podľa neho je najotvorenejšie mesto Martin, ktoré sa na vrchol rebríčka posunulo z druhého miesta v roku 2012. Nasledujú Prievidza, Rožňava a Bratislava. Najhoršie, naopak, dopadli Veľký Krtíš, Štúrovo a Sabinov. Práve aj nízka transparentnosť je podľa organizácie dôvodom, že občania sú k práci miest dlhodobo kritickí. Podľa prieskumu agentúry Focus preto chce každý druhý občan svojho starostu vymeniť.

Víťazia nezávislí

Aj v týchto voľbách sa potvrdzuje trend, že čoraz viac politikov chce zostať bez straníckej nálepky. Nezávislými starostami chce byť 4 241 kandidátov,3 806 kandiduje za politické strany a 716 za koalície. A práve trend, že ľudia dôverujú skôr ľuďom bez straníckej príslušnosti, sa dosiaľ ukazoval v každých voľbách. Kým v roku 2002 bolo zo zvolených miestnych poslancov len 13,46 percenta nezávislých, v roku 2006 to už bolo 17,1 percenta a v ostatných voľbách 22,61 percenta. Rovnaký trend pritom platí aj pre samotných primátorov a starostov.

Kuriozity na kandidátkach

Podoby povolaní na predkladaných kandidátkach nemajú presne stanovenú formu. A tak sa na ne niekedy dostanú aj veci, ktoré zaskočia. V Starej Ľubovni sa tak v kolónke povolanie ocitla odpoveď „muž“, v Partizánskom „lodný kapitán“ a Banskej Bystrici zas „protikorupčný novinár“. Prehľad zaujímavých povolaní je však väčší. Dostali sa na ne aj ďalšie profesie, ako zakladateľ základnej školy, plánovačka, správca hokejovej haly či veštica.

Absurdné sľuby

Niektoré predvolebné sľuby kandidátov vo voľbách zaujali nielen verejnosť, ale aj políciu. Tá sa napríklad začala zaoberať heslami kandidáta na poslanca mestského zastupiteľstva za košický Luník IX, Vladimíra Gürtlera. Ten na predvolebných bilbordoch sľuboval jednosmerné letenky pre Rómov do Bruselu zdarma či dobrovoľnú sterilizáciu Rómok za 10-tisíc eur. Kandidát na primátora Prešova Alexander Ernst zas na tlačovku, na ktorej ohlásil svoju kandidatúru, doviedol päťtonového slona Jumba. Tvrdil, že tak chce poukázať na to, že doterajšie dianie na radnici bola iba šou podfarbená megalomanskými sľubmi terajšieho primátora.

 

Voľby v číslach

Predpokladané náklady na voľby:9,89 milióna eur

Rozoslané oznámenie o čase a mieste konania volieb: 4540 520 ks

Príručka pre voľby do orgánov samosprávy obcí s poznámkami pre aplikačnú prax:33 000 ks

Pokyn pre voľby do orgánov samosprávy obcí:33000 ks

Metodický pokyn na spracovanie výsledkov hlasovania:33 000 ks

Informácia pre voliča:18 000 ks

Preukazy pre členov a zapisovateľov volebných komisií:105 000 ks

Obálky:4622 210 ks

Veľká volebná schránka:5 965 ks

Prenosná volebná schránka:6 109 ks

Zásteny:7 517 ks

Pásky na zapečatenie volebných schránok:6 067 ks

Osvedčenie o zvolení:48 500 ks

01 - Modified: 2006-12-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ľavica stráca, ODS má šancu
01 - Modified: 2024-04-08 11:17:55 - Feat.: - Title: Poľský premiér Tusk priznal neúspech v komunálnych voľbách. Kaczyňski chce prevziať moc v štáte 02 - Modified: 2024-03-31 07:10:00 - Feat.: - Title: Erdogan sa v komunálnych voľbách pokúsi dobyť späť Istanbul a Ankaru 03 - Modified: 2024-02-27 07:54:37 - Feat.: - Title: V Izraeli sa začali komunálne voľby, ktoré boli dvakrát odložené kvôli vojne 04 - Modified: 2024-02-03 07:25:00 - Feat.: - Title: O týždeň budú voliči v 18 obciach vyberať starostu a poslancov 05 - Modified: 2024-01-16 06:44:02 - Feat.: - Title: Poľské komunálne voľby budú v apríli, otestujú novú vládu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 17:19