StoryEditor

Ľavica stráca, ODS má šancu

Poslanec ČSSD Miloš Melčák chce odísť z poslaneckého klubu strany. "Chcem vystúpiť z klubu, poslanecký mandát si ponechám," vyhlásil Melčák.

Poslanec ČSSD Miloš Melčák chce odísť z poslaneckého klubu strany. "Chcem vystúpiť z klubu, poslanecký mandát si ponechám," vyhlásil Melčák. Jeho rozhodnutie prišlo po tom, čo na utorkovom zasadnutí klubu nepresadil svoj návrh, aby sociálni demokrati prešli do opozície.
Melčák už pred schôdzkou naznačoval, aby sa sociálni demokrati v prvom rade snažili o vyriešenie polročného povolebného patu aj za tú cenu, že by neboli koaličnou stranou. Následne na to mu Jaroslav Tvrdík, poradca predsedu ČSSD Jiřího Paroubka, ponúkol za "zmenu názoru vhodnú funkciu", čo Melčák rázne odmietol. Po kritických výrokoch na schôdzke ho večer telefonicky varovala neznáma osoba pred "osobnými neúmernými požiadavkami". Až od blízkych kolegov sa dozvedel, čo to znamená -- údajne chcel ovládnuť Štátny fond dopravnej infraštruktúry a jeho 50-miliónový ročný rozpočet. Označil to za ohováranie a intrigy.
Napriek tomu, že má Melčák výhrady voči politike sociálnych demokratov, jednoznačne nepotvrdil, či podporí Mirka Topolánka a ODS. Súhlasil však, že niekoľkomesačnú politickú krízu treba vyriešiť.
Prednedávnom podobné rozhodnutie vystúpiť z poslaneckého klubu urobil Michal Pohanka.
Ak by sa Mirkovi Topolánkovi podarilo získať dvojicu Pohanka -- Melčák na stranu občianskych demokratov, priblížil by sa k víťazstvu. Mohol by tak zostaviť vládu len s ľudovcami a so Zelenými, Paroubka by na vyslovenie dôvery nepotreboval. Melčák tiež naznačil, že medzi sociálnymi demokratmi sa nájde viac poslancov, ktorí by Topolánka podporili.
Patovú situácia, ktorú vznikla po júnových parlamentných voľbách, sa líder občianskych demokratov Mirek Topolánek pokúša vyriešiť už po druhý raz. Jeho prvý pokus o zostavenie vlády nevyšiel, pretože sa mu nepodarilo získať dôveru v 200-člennej poslaneckej snemovni. Proti nemu boli sociálni demokrati a komunisti, ktorí majú spolu 100 hlasov, teda presne ako koalícia ODS, Zelených a ľudovcov.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
07. máj 2024 16:00