StoryEditor

U lekára Liptáka je razia, musel zavrieť ambulanciu

13.03.2015, 09:32
Autor:
TASRTASRmkumku
"Prišli za mnou dnes ráno, začali kriminálnu expertízu počítačov. Hľadajú zoznamy pacientov, od ktorých beriem dary," konštatoval Lipták.

Pre kontrolu Národnej kriminálnej agentúry dnes musel zavrieť ambulanciu všeobecný lekár Peter Lipták. Jeho nedávne vyjadrenia v médiách o prijímaní darov spôsobili rozruch.

"Prišli do ordinácie dnes ráno. Zo všetkého si robia kópie. Tvrdia, že to bude trvať len štyri hodiny a že nám nechcú blokovať prevádzku. Preverujú ale dáta od roku 1996. To je toľko informácií, že predpokladám, že tu budú aj cez víkend," povedal pre HNonline Lipták.

Polícia ho na úkon dopredu neupozornila. "Normálne sme ošetrovali pacientov, ráno je najviac práce. Sestrička odoberala krv, ja som ošetroval. Do tohto zrazu prišli. Zaklopali, nevykopli dvere," poznamenal.

Národná kriminálna agentúra zakročila u lekára na základe príkazu na vydanie počítačových údajov, ktorý 9. marca vyhotovil Úrad špeciálnej prokuratúry. Preveruje podozrenie zo spáchania trestného činu a prijímania úplatku a podplácania. "V rámci operatívnych previerok boli zistené také kriminálno–relevantné skutočnosti, že pacienti dávajú doktorovi Liptákovi dary, a to tým spôsobom, že keď prídu do jeho ambulancie, pred alebo po vyšetrení, podajú mu obálku alebo priamo peniaze, že to je dar na ambulanciu," konštatuje sa v príkaze.

Podľa dokumentu polícia disponuje informáciou, že každý takýto prijatý dar lekár eviduje do svojho služobného počítača, ktorý sa nachádza na stole v ambulancii, kde vyšetruje pacientov.

Kontrola je podľa Liptáka neopodstatnená, pretože si nie je vedomý, že by spáchal nejaký trestný čin. "Prijímanie darov je legálna činnosť," konštatoval.

Lipták už vypovedal pred vyšetrovateľom v budove Prezídia Policajného zboru. Medializované vyjadrenia Liptáka o prijímaní darov od pacientov neostali ani bez povšimnutia generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára.

Ten vydal pokyn špeciálnemu prokurátorovi Dušanovi Kováčikovi na preverenie výrokov. Hovorkyňa Generálnej prokuratúry Andrea Predajňová informovala, že z výrokov vyplynulo podozrenie z korupčného správania sa.

Všeobecný lekár Peter Lipták poskytol viacerým médiám vyjadrenia, v ktorých reagoval na obvinenie kardiológa Viliama Fischera z prijatia úplatku od pacientov. Pre Nový Čas povedal, že ak kardiológ za tie peniaze poskytol službu, ktorú mal poskytnúť, tak s tým nemá problém.

Následne sa Lipták vyjadril aj pre televízie. V Televíznych novinách Markízy sa rozhovoril o daroch od pacientov, ktoré každoročne prijíma. "Ja to robím tak, že prijmem od pacientov každý rok dary, čo ja viem, tak asi za päťtisíc eur," povedal. Pre televíziu JOJ však to, že by bral úplatky, odmietol. "Ja nemôžem dostať úplatok, ja som ambulantný lekár."

Reportáž Markízy, po ktorej sa téme začali venovať viaceré médiá, označil Lipták za mediálnu manipuláciu. Vo svojom blogu na sme.sk napísal, že za 30 ročnú kariéru všeobecného lekára mu úplatok ešte nikto neponúkol.

Slovenská lekárska komora podľa slov jej prezidenta Mariána Kollára sleduje ,,pretrvávajúcu mediálnu kampaň zameranú na škandalizáciu doktora Petra Liptáka" so znepokojením. Postup polície však chápe ako nevyhnutný dôsledok politicky motivovaných trestných oznámení. ,,Veríme, že keď sa postupom orgánov činných v trestnom konaní preukáže, že doktor Peter Lipták nespáchal trestný čin, média sa budú s rovnakou intenzitou venovať očisteniu jeho občianskeho a profesionálneho mena," povedal Kollár.

 

01 - Modified: 2007-04-11 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: "Spiderman" priliezol do Bratislavy
01 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Zrušenie benefitov zubári nevítajú, podľa analytika na to najviac doplatí jedna z poisťovní 02 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Skeptikov presvedčila až pandémia 03 - Modified: 2024-04-23 10:54:22 - Feat.: - Title: SaS kritizuje návrh k vyplateniu príspevkov organizáciám v zdravotníctve 04 - Modified: 2024-04-23 17:07:06 - Feat.: - Title: Slovenskí pacienti vraj chodia k lekárom viac než treba. Pravda však môže byť inde, pomohli by dve opatrenia 05 - Modified: 2024-04-18 15:00:32 - Feat.: - Title: Druhá fáza zatvárania pohotovostí sa blíži. V hre je stále aj skrátenie ordinačných hodín
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 13:08