StoryEditor

Lipšic chce vypočuť Kaliňáka. Pre Plachtince

22.04.2013, 11:37
Autor:
TASRTASR
Lipšic chce pre kauzu Regionálnej obstarávacej agentúry mimoriadne rokovanie výboru pre bezpečnosť.

Nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR a šéf hnutia Nová väčšina (NOVA) Daniel Lipšic žiada mimoriadne rokovanie Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť. Hovoriť na ňom chce o kauze Regionálnej obstarávacej agentúry.

Lipšic by rád na výbore vypočul ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD), jeho poradkyňu pre verejné obstarávanie Tatianu Behrovú, konateľku spoločnosti Regionálna obstarávacia agentúra (ROA), s. r. o., Katarínu Lutherovú, bývalého konateľa ROA Jána Feranca a starostu obce Horné Plachtince Ladislava Nozdrovického.

"Prípad vyvoláva viaceré podozrenia. Tým kľúčovým je, že tendre vyhlásené ROA, s. r. o., mohli byť organizované s niektorými víťaznými firmami. To by znamenalo nielen porušenie princípov transparentnosti, ale aj zákona o verejnom obstarávaní. Už na prvý pohľad zaváňa táto kauza klientelizmom," odôvodnil návrh na zvolanie mimoriadneho výboru Lipšic.

Pripomenul, že ROA, s. r. o., vznikla v auguste 2012 a už v septembri vyhlásila tri tendre pre 25 štátnych a verejných inštitúcií. Jej spoločníkmi sú súkromná spoločnosť TenderOnline, a. s., a obec Horné Plachtince. Lipšic upozorňuje na viaceré možné porušenia zákona, ktorých sa mohli dotknuté strany dopustiť. "Je zarážajúce, že starosta Horných Plachtiniec nemá ani len základné informácie o činnosti ROA. Vzbudzuje tým dojem bieleho koňa, ktorým sa chce niekto z pozadia zaštítiť," doplnil Lipšic.

NOVA vyzýva Úrad pre verejné obstarávanie vykonať kontrolu všetkých súťaží, ktoré vypísala ROA, s. r. o. Vyzýva tiež všetkých 25 štátnych a verejných inštitúcií, aby neuzatvárali zmluvy s ROA, s. r. o., a v prípade, že tak urobili, aby od zmlúv odstúpili. "A to nielen v prípade 130-miliónovej súťaže na PR služby, ale aj v ďalších dvoch tendroch, ktoré ROA, s. r. o., organizovala," uvádza NOVA.

Predseda brannobezpečnostného výboru Jaroslav Baška (Smer-SD) pre TASR stručne reagoval, že na iniciovanie schôdze výboru stačí Lipšicovi päť podpisov jeho členov a on ho následne ako predseda musí zvolať. Opozícia má v tomto výbore vrátane Lipšica šesť poslancov.

01 - Modified: 2024-03-18 18:30:00 - Feat.: - Title: Parlament ázijského tigra ukázal na slovenskú húfnicu. Jeden z poslancov však varuje: Je nevyhovujúca 02 - Modified: 2024-03-15 15:07:06 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Slovenské kanóny Zuzany sú vo finále tendra v Brazílii. V hre je obrovská zmluva 03 - Modified: 2024-02-29 23:00:00 - Feat.: - Title: Kľúčový obchvat na západe Slovenska sa tendruje už päť rokov. Poliaci očakávajú, že sa začne súťažiť odznova 04 - Modified: 2023-12-28 13:25:04 - Feat.: - Title: Šutaj Eštok: Súťaž na stacionárne radary zrušíme a vyhlásime nanovo 05 - Modified: 2023-08-10 10:28:37 - Feat.: - Title: BILLA si v tendri vybrala novú kreatívnu agentúru
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 05:36