StoryEditor

Armáda si vychováva aj "náckov"

24.08.2015, 00:00
Polovojenské skupiny vyzývajú svojich priaznivcov na infiltráciu armády a sabotáže.

„Vyzývame všetkých nacionalistov, aby sa v rámci svojich možností pokúsili infiltrovať do armády, prípadne polície.“ Takýto oznam sa nedávno zjavil na internetovej stránke akčnej skupiny Vzdor, ktorá sa netají svojím odporom voči NATO či podporou separatistov na východe Ukrajiny. Vzdor sa do pozornosti dostal najmä vďaka vytvoreniu polovojenských jednotiek, ktoré dobrovoľne nacvičujú streľbu, boj zblízka či rôzne vojenské taktiky. Dôvod na infiltráciu štátnych silových zložiek je jednoduchý. „Slovenské národné hnutie získa nových vyškolených ľudí, schopných efektívne ovládať zbrane, a teda aj reálne chrániť národné záujmy,“ píše sa vo vyhlásení.

Zvýšené riziko

Práve pripravovaný zákon o dobrovoľnej vojenskej službe je výbornou príležitosťou na získanie základného profesionálneho výcviku pre extrémistov. „Nebezpečenstvo infiltrácie týchto ľudí do silových zložiek nielenže existuje, ale už dnes majú medzi policajtmi a vojakmi množstvo sympatizantov,“ hovorí bloger Radovan Bránik, ktorý sa dlhodobo venuje otázke extrémistov. Korupcia, skostnatené súdnictvo či neschopnosť politikov riešiť základné problémy ľudí totiž nahráva do karát práve radikálom. „Ak by sa im podarilo dostať do regulárnych ozbrojených síl, skvalitnilo by to ich prípravu,“ hovorí analytik CEPI Jaroslav Naď.

Ministerstvo obrany hovorí, že riziko prijatia radikálne zmýšľajúcich ľudí do Ozbrojených síl SR bude minimalizovať predovšetkým dôsledným výberom žiadateľov o vstup do dobrovoľnej vojenskej prípravy. Do úvahy prichádza aj spolupráca s ostatnými ozbrojenými zbormi, to znamená napríklad s políciou. „Súčasťou kritérií, ktoré musí pred prijatím do dobrovoľnej vojenskej prípravy žiadateľ splniť, je aj psychická spôsobilosť,“ odkázala hovorkyňa ministerstva obrany Martina Balleková.

Extrémisti na vzostupe

Problémom je fakt, že už v súčasnosti sú extrémistické skupiny v ozbrojených zboroch zastúpené. Jaroslav Naď sa s takýmito prípadmi stretával ešte počas svojho pôsobenia na ministerstve obrany. „Každý rok to boli desiatky ľudí, ktorých príslušné orgány riešili,“ hovorí. Podľa informácií HN sú dokonca dvaja zakladajúci členovia Slovenských brancov stále aktívnymi členmi Ozbrojených síl SR a bývalí príslušníci zasa vytvárajú ilegálne skupiny orientované na partizánsky spôsob boja. „Niekoľkí vojaci si zas počas dovolenky boli zastrieľať na východnej hranici Ukrajiny,“ tvrdí Bránik.

Príkladom takýchto chúťok či už bývalých, alebo súčasných slovenských vojakov je aj Asociácia slovenských vojakov na čele s bývalým príslušníkom Ozbrojených síl SR Jozefom Žarnovičanom. Táto organizácia sa totiž ani zďaleka nezhoduje s oficiálnymi postojmi Slovenskej republiky, ostro vystupuje proti nášmu členstvu v NATO a nedávno dokonca obvinila prezidenta Andreja Kisku z vlastizrady. „Prezident Kiska svojou protištátnou činnosťou hrubo poškodzuje záujmy Slovenskej republiky a zaťahuje SR do možného vojenského konfliktu mocností,“ píše Žarnovičan na svojom blogu.

Tieto indície prirodzene vytvárajú tlak na zodpovedný výber potenciálnych členov ozbrojených zborov. Okrem samotného výberového konania by v tomto prípade mali aktívne fungovať aj zložky Slovenskej informačnej služby a vojenského spravodajstva, ktoré by podľa Naďa mali viesť evidenciu ľudí, ktorí sú potenciálne nebezpeční. „Slovenská informačná služba sa pravidelne venuje problematike extrémizmu, či už pravicového, alebo ľavicového,“ povedal hovorca SIS Branislav Zvara. Konkrétnejšie informácie o tejto problematike však podliehajú utajeniu podľa zákona o utajovaných skutočnostiach. „Tieto informácie podliehajú príslušnému stupňu utajenia v súlade so zákonom,“ odkázala Balleková na otázku, či má ministerstvo obrany informáciu o extrémistoch v radoch Ozbrojených síl SR.

Konečné víťazstvo

Výzva na internete zverejnená akčnou skupinou Vzdor vysvetľuje aj dôvod, pre ktorý sa jej sympatizanti majú pokúsiť o infiltráciu do ozbrojených zložiek. „Práve dnes vedieme boj za budúcnosť Slovenska, preto na metódach použitých pre naše konečné víťazstvo nezáleží,“ píše sa vo vyhlásení. Okrem samotného získania bojových skúseností sú extrémisti povzbudzovaní dokonca aj k sabotáži „niektorých zvrátených snáh súčasného systému a skorumpovaných politikov“.

Práve v systémových trhlinách vidí Bránik príčinu vzostupu extrémistických militantných skupín na Slovensku. „Pôvodný tretí sektor zdegeneroval do podoby neživotaschopného molocha, kým radikáli realizujú ten pravý aktivizmus, a to väčšinou na vlastné náklady,“ hovorí. Na druhej strane si netreba robiť ilúzie, že vojenský výcvik sa u nás dá získať len týmto oficiálnym spôsobom. Len v bratislavskej Petržalke môže mladý muž za mierny poplatok v piatich bojových kluboch získavať zručnosti od ruských veteránov z Afganistanu. Problém teda nie je to, že armáda bude spolupracovať s civilmi, ale snaha radikálov infiltrovať sa priamo do silových zložiek s cieľom pripraviť ich zničenie. „Môže sa to zdať ako zbytočné strašenie obyvateľstva. Ale ani obyvatelia Donecka pred dvoma rokmi netušili, že im budú v domoch vybuchovať rakety,“ uzatvára Bránik.

Inštrukcie akčnej skupiny Vzdor pre potenciálnych infiltrátorov:

1. Buďte informovaní: Prvé, čo by ste mali v rámci prípravy urobiť, je zohnať si čo najviac informácií o pracovnej pozícii, o ktorú sa uchádzate (napr. prostredníctvom internetu).

2. Zahmlite svoju nepohodlnú minulosť: Pred podaním žiadosti si na facebooku preventívne zmeňte svoje meno alebo úplne zrušte svoj pôvodný facebookový účet.

3. Fungujte v maximálnom utajení: O svojom zámere infiltrovať sa a o plánovanej spolupráci s akčnou skupinou Vzdor sa s nikým nerozprávajte, ani s rodinou a najlepšími priateľmi.

4. Vytvárajte na ľudí dobrý dojem: Na prípadnom pohovore sa pokúste v maximálnej miere vytvoriť dobrý vizuálny dojem svojím oblečením a vystupovaním.

5. Buďte opatrní: Následne po svojom úspešnom prijatí si vytvorte falošný emailový účet, prostredníctvom ktorého budeme komunikovať.

 

01 - Modified: 2007-08-30 11:24:23 - Feat.: 0 - Title: Auto ako reklamná plocha
01 - Modified: 2024-03-08 15:23:46 - Feat.: - Title: Veľvyslanectvo USA varovalo pred hroziacim útokom extrémistov v Moskve. FSB len hodiny predtým zmarila streľbu 02 - Modified: 2024-01-26 07:42:38 - Feat.: - Title: Nemecká ministerka vnútra chce odhaliť finančné prepojenia v extrémistických kruhoch 03 - Modified: 2024-01-11 11:30:00 - Feat.: - Title: VIDEO V Ríme sa hailovalo ako za Mussoliniho. Stovky prívržencov extrémistickej pravice si pripomenuli fašistickú minulosť 04 - Modified: 2023-10-14 06:14:52 - Feat.: - Title: Moskovský súd rozhodol: Navaľného právnici sú vo väzbe pre podozrenie z účasti v extrémistickej skupine 05 - Modified: 2023-05-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Za prípravu útoku na Kapitol a rozvratné sprisahanie dostal 18 rokov. Súd poslal do väzenia šéfa extrémistov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 03:22