StoryEditor

Slovensko zasiahli silné dažde. Hasiči odstraňujú následky

12.09.2014, 08:02
Autor:
SITASITA

V priebehu dnešného predpoludnia absolvovali hasiči v Bratislavskom, Trnavskom a Nitrianskom kraji 45 zásahov v súvislosti s odstraňovaním následkov, ktoré spôsobil vytrvalý dážď. Vo väčšine prípadov išlo o odčerpanie vody z pivníc a dvorov rodinných domov, hasiči však ťažkou technikou odstraňovali aj následky strhnutého premostenia k rodinnému domu v Plaveckom Podhradí.

V Bratislavskom kraji príslušníci Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) napríklad riešili situáciu v obci Jablonové, kde sa vylial potok. Vodu odčerpávali hasiči aj z rodinných domov v obciach Plavecký Štvrtok, Čierna voda a v Bratislave na uliciach Bratislavská a Ivana Bukovčana.

"V Trnavskom kraji zasahovali hasiči pri odčerpávaní vody najmä v Dunajskej Strede, Hlohovci a Galante, štyrikrát zasahovali aj pri odstraňovaní spadnutých stromov," informovala Zuzana Farkasová z Prezídia HaZZ.

Ako ďalej uviedla, v Nitrianskom kraji museli hasiči okrem 14 prípadov odčerpávania vody taktiež evakuovať niekoľko občanov v obci Hrachovište, kde približne 15 rodinných domov ohrozovala voda.

Silný dážď komplikuje dopravu v Bratislave. V Myjave vyhlásili stav ohrozenia

Nepriaznivé počasie ovplyvňuje aj verejnú dopravu v Bratislave. Autobusoví dopravcovia hlásia niekoľkominútové meškania svojich spojov. TASR o tom informovali hovorkyňa spoločnosti Slovak Lines Eva Vozárová a hovorkyňa Dopravného podniku Bratislava (DPB) Adriana Volfová.

Slovak Lines eviduje momentálne zdržanie regionálnych spojov smerom do Bratislavy. "Ide o meškanie do 30 minút," uviedla Vozárová.

MHD v hlavnom meste mešká od päť do desať minút. Podľa slov Volfovej je to spôsobené predovšetkým kvôli cudzím nehodám, ale aj škodovým udalostiam na vozidlách DPB. "Neviem v tejto chvíli povedať, či boli nehody spôsobené kvôli zlému počasiu, ale situácia v bratislavskej verejnej doprave nie je až taká zlá, ako bola pri nedávnych záplavách," povedala Volfová.

Železničná spoločnosť Slovensko podľa slov jej hovorkyne Jany Morháčovej nemá zatiaľ hlásenia o zdržaní svojich spojov či problémoch na tratiach kvôli počasiu.


pre viac informácií kliknite na mapu

Škody v Nitrianskom kraji

Vytrvalé dažde začínajú spôsobovať v Nitrianskom kraji prvé škody. Aj keď povodne zatiaľ hlásené neboli, hasiči už museli zasahovať prakticky vo všetkých okresoch regiónu. Väčšinou však šlo o odčerpávanie vody zo zatopených suterénov prípadne odstraňovanie naplaveného blata z ciest.

Prvýkrát dnes hasiči zasahovali po prívalovom daždi v Kolárove, kde o šiestej hodine ráno odčerpávali vodu na Budovateľskej ulici. Krátko po ôsmej hodine už zasa odpratávali naplavené bahno medzi obcami Modrany a Bátorove Kosihy v okrese Komárno.

„Neskôr sa opäť odčerpávala voda na Budovateľskej ulici v Kolárove a o desiatej hodine zasa v obci Jarok neďaleko Nitry,“ informoval hovorca Krajského riaditeľstva (KR) Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Nitre Viliam Pánsky. V priebehu dopoludnia hasiči odčerpávali vodu aj na Nánskej ulici v Štúrove i v obci Svrbice v okrese Topoľčany. Problémy so zaplaveným suterénom riešili aj na základnej škole vo Veľkom Lapáši v okrese Nitra. Priamo v Nitre zasahovali pri odčerpávaní vody na Dlhej a na Sládkovičovej ulici. Podľa Pánskeho sa začína komplikovať situácia v Ipeľskom Sokolci v okrese Levice. „Opäť tam postupne zatápa obec a kolegovia z Levického okresu sú podľa mojich informácií už na výjazde,“ dodal Pánsky.

Jeho slová potvrdil starosta Ipeľského Sokolca Arnold Ozsvald. Ako uviedol, obec momentálne ohrozuje predovšetkým voda pritekajúca z okolitých polí. „Potok Jelšovka je zatiaľ v koryte. Ale jednu ulicu nám už voda z okolia zatopila. Rodinné domy zatiaľ ohrozené nie sú. Situácia sa bude ešte zhoršovať, pretože prší a po obhliadke sme zistili, že v blízkosti obce je veľa vody, ktorá bude pritekať ešte niekoľko hodín. Momentálne tu už zasahujú hasiči, ktorí odčerpávajú vodu,“ povedal Ozsvald.

Problémy v Galante a Dunajskej Strede

V dôsledku výdatných zrážok hasiči v Trnavskom kraji doteraz zaznamenali viacero technických zásahov. Najhoršia situácia je na juhu kraja v okresoch Galanta a Dunajská Streda, kde voda zaplavila priestory viacerých rodinných domov. Hasiči vykonávajú odčerpávanie zaplavených priestorov a monitorujú situáciu.

V okrese Piešťany prudký dážď spôsobil podmáčanie a následný zosuv časti svahu v obci Prašník. Situácia v obci je komplikovaná. V týchto chvíľach hasiči vykonávajú evakuáciu asi pätnástich osôb.

S vodou hasiči bojujú tiež na Záhorí v okrese Senica. Hasiči na viacerých miestach vykonávajú odčerpávanie vody a monitorujú vývoj situácie a tiež odstraňovali vyvrátené stromy alebo ich časti. V dôsledku zhoršenej poveternostnej situácie neboli zaznamenané žiadne zranenia civilných osôb.

Situáciu v Trnavskom kraji naďalej komplikuje výdatný dážď. Slovenský hydrometeorologický ústav v dôsledku pretrvávajúcich zrážok vyhlásil pre okres Trnava 3. stupeň povodňovej aktivity. Pre ostatné okresy Trnavského kraja je vydaný 1. a 2. stupeň povodňovej aktivity.

Silný dážď zatopil viaceré obce na Záhorí. Zaplavené sú aj cesty pri Trnave

Hasiči zasahujú pre neutíchajúci silný dážď vo viacerých obciach v Bratislavskom kraji (ilustračná snímka). Ako informovalo agentúru SITA operačné stredisko Hasičského a záchranného zboru v Bratislave, zatopené ostali najmä obce na Záhorí, od Jabloňového cez Pernek, Sološnicu až po Plavecké Podhradie. Hasiči zatiaľ nie sú vo všetkých zatopených obciach, starostovia si zriaďujú svoje štáby a s hasičmi následne určia ďalší postup.

V Bratislave zasahujú hasiči pri vytopených rodinných domoch v Lamači a tiež v Čiernej Vode. Dopravu môže obmedziť najmä zatopená cesta medzi Devínom a Devínskou Novou Vsou.

Ako informovala agentúru SITA bratislavská policajná hovorkyňa Karina Považanová, cesty v hlavnom meste monitorujú, no zatiaľ neevidujú žiadne neprejazdné úseky.

Pri Trnave a Hlohovci sú zaplavené časti ciest

Vzhľadom na väčšie množstvo stečenej vody z polí v dôsledku dažďa na ceste I/51 medzi obcami Boleráz a Šelpice pri Trnave a ceste II/513 medzi Hlohovcom a Kľačanmi polícia žiada vodičov, aby zvýšili opatrnosť a prispôsobili vedenie vozidiel stavu a povahe vozovky a podieľali sa tak na plynulosti v cestnej premávke.

Informovala o tom TASR vedúca zmeny operačného strediska Krajského riaditeľstva Policajného zboru SR v Trnava Klaudia Ižoldová.

Podľa informácií Operačného strediska Krajského riaditeľstva HaZZ v Bratislave mali dnes bratislavskí hasiči v súvislosti s intenzívnymi zrážkami dosiaľ jeden výjazd v mestskej časti Dúbravka, kde rozvodnený potok hrozil vytopením rodinného domu.

V Myjave stav ohrozenia
Primátor Myjavy Pavel Halabrín v zmysle zákona o ochrane pred povodňami z vlastného podnetu vyhlásil dnes o 12.30 hodine tretí stupeň povodňovej aktivity - stav ohrozenia na vodnom toku Myjava a jej prítokoch v území mesta Myjava. Informoval o tom hovorca Myjavy Marek Hrin.     

Hladina rieky Myjava začala stúpať v noci po intenzívnych dažďoch, ktoré pokračovali aj dnes ráno. Za 24 hodín sa zvýšila hladina Myjavy z 58 na 125 centimetrov, počas rovnakého obdobia napršalo v Myjave 119 milimetrov zrážok.

01 - Modified: 2006-10-13 10:21:34 - Feat.: 0 - Title: Na MS v Aarhuse trio Slovákov, lídrom Piasecký
01 - Modified: 2024-04-25 13:08:20 - Feat.: - Title: V dôsledku rozsiahlych záplav v Tanzánii zahynulo vyše sto ľudí 02 - Modified: 2024-04-25 09:03:29 - Feat.: - Title: Takmer polovica veľkých čínskych miest sa potápa, tvrdí štúdia 03 - Modified: 2024-04-25 08:30:00 - Feat.: - Title: Najhorúcejšie a najsuchšie miesto v Amerike sa zmenilo v pestrofarebnú lúku. Môžu za to rekordné zrážky a hurikán 04 - Modified: 2024-04-22 12:59:20 - Feat.: - Title: Záplavy v Číne si vyžiadali evakuáciu 60-tisíc ľudí, tri osoby prišli o život 05 - Modified: 2024-04-21 12:43:00 - Feat.: - Title: Juh Číny zasiahnu záplavy, aké sa vyskytujú raz za storočie, varujú médiá
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 21:15