StoryEditor

Opozíciu pobúril krok Smeru. Hlina zablokoval parlament

13.12.2013, 10:31
Autor:
tasr, stltasr, stl
Nezaradený poslanec sa dožaduje otvorenia rozpravy k tajným službám.

Parlament rokuje tajne a je zablokovaný. Za rečníckym pultom totiž stojí poslanec Alojz Hlina (nezaradený), ktorý sa dožaduje otvorenia rozpravy k prerokúvaným bodom. Ide o správy o činnosti tajných služieb. Ako pre TASR potvrdil jeden z poslancov, Hlina má odhodlanie zotrvať tam do konca rokovacieho dňa. Po tom, ako spoza rečníckeho pultu dožadujúc sa rozpravy odmietol odísť Hlina, nechali priniesť nový. Aj ten však blokujú opoziční poslanci.

Zrušenie rozpravy k tajným službám nechal vo štvrtok (12.12.) odhlasovať predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD). V radoch opozície to vyvolalo vlnu nevôle. Najmä Hlina označoval tento krok za nedemokratický. Viacerí opoziční poslanci Pašku upozorňovali, že rokovací poriadok zrušenie rozpravy nepozná.

Zákon o rokovacom poriadku neobsahuje žiaden základ pre to, aby sa dopredu zrušila rozprava k akémukoľvek bodu rokovania. Vyhlásil to dnes podpredseda Ústavnoprávneho výboru NR SR Radoslav Procházka (nezaradený) na margo skutočnosti, že vládny Smer-SD odhlasoval zrušenie rozpravy k správam o činnosti tajných služieb. Opozícia v tejto veci iniciuje mimoriadne rokovanie Ústavnoprávneho výboru NR SR. Po odovzdaní podpisov musí byť zvolaný do siedmich dní.

Cieľom výboru má byť zaujatie stanoviska, ktoré by platilo aj do budúcnosti, že nie je možné len tak dopredu zrušiť rozpravu bez toho, aby sa predtým zmenil rokovací poriadok. "Ak chce mať vládna väčšina možnosť zrušiť rozpravu OK, ale nech si to napíšu do rokovacieho poriadku," odporučil Procházka.

Podpredseda SaS Ľubomír Galko označil zrušenie rozpravy za bezprecedentnú udalosť, pošliapanie demokracie a posunok hodný totality. „Ukazuje sa, že nositelia istôt dokážu prejaviť svoju odvahu len vtedy, keď sú pod vplyvom alkoholu a pobiť sa dokážu akurát o papierovú figurínu svojho vodcu. Argumentmi v diskusii sa pobiť neodkážu,“ vyhlásil.
 


Poslanci žiadajú mimoriadnu schôdzu Ústavnoprávneho výboru
Poslanec Národnej rady SR za hnutie OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti Miroslav Kadúc s poslancami M. Poliačikom, R. Procházkom a L. Žitňanskou požiadali predsedu Ústavnoprávneho výboru NR SR Róberta Madeja (Smer) o zvolanie mimoriadnej schôdze výboru.
      
Jediným bodom tejto schôdze bude stanovisko k otázke, či právne predpisy umožňujú, aby k bodu schôdze NR SR nebolo možné otvoriť rozpravu. Práve takto rozhodli poslanci Smeru v prípade tajnej správy SIS.
      
Vzhľadom na nemožnosť pokračovať v rokovaní Národnej rady SR riadnym spôsobom, mimoriadnu schôdzu žiadajú zvolať v čo najkratšom možnom termíne, ideálne okamžite.

01 - Modified: 2005-10-23 20:56:55 - Feat.: 0 - Title: Slováci podceňujú ochranu informácií
01 - Modified: 2024-04-25 12:59:54 - Feat.: - Title: Nedostavil sa na vypočutie. Opozícia vyzvala prezidenta Finančnej správy, aby zodpovedal otázky na schôdzi 02 - Modified: 2024-04-25 08:35:17 - Feat.: - Title: Spôsobí, čo určite nechceme. Návrh novely zákona o ochrane prírody je podľa Hlinu mimoriadne nebezpečný 03 - Modified: 2024-04-21 12:28:04 - Feat.: - Title: PS možno Rašiho ako šéfa parlamentu nepodporí, Drucker odmieta spory v koalícii 04 - Modified: 2024-04-19 12:34:04 - Feat.: - Title: Je vylúčené, aby SNS vnucovala slovenskej kultúre iba svoj pohľad, kritizoval Mikloško 05 - Modified: 2024-04-19 10:39:49 - Feat.: - Title: SaS chce odvolávať Huliaka z postu predsedu výboru. Dôvodom je cigareta v parlamente
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 03:10