StoryEditor

Žitňanská: Prípad Hedvigy je zlyhanie právneho štátu

06.04.2014, 16:01
Autor:
tasr, stltasr, stl

Prípad Hedvigy Žákovej Malinovej, na ktorú prokurátor Generálnej prokuratúry (GP) SR podal obžalobu pre krivú výpoveď, je zlyhanie právneho štátu. V dnešnej diskusnej relácii RTVS O päť minút 12 to povedala exministerka spravodlivosti a opozičná poslankyňa Lucia Žitňanská (nezaradená).

"Robert Fico kedysi povedal, že Slovensko nie je právny štát. Ja by som si to nikdy nedovolila takto povedať. Ale aj tento prípad, aj voľba kandidátov na ústavných sudcov, aj niektoré novely zákonov ukazujú, že keď vládne Robert Fico, k právnemu štátu sa ani neblížime. Prípad Hedvigy Malinovej mi je ľudsky aj odborne ľúto a je to zlyhanie právneho štátu," vyhlásila Žitňanská.

Minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD) priznal, že prípad trval neprimerane dlho. "Už mal byť dávno uzavretý," poznamenal. Nepozdáva sa mu ani vytĺkanie politického kapitálu z tejto kauzy. Poukázal na to, že o Hedvige sa hovorí, ale o tom, že Bakiho Sadikiho poslal súd tento týždeň na 22 rokov do väzenia "ani pes neštekol". Borecovi sa zdajú oba prípady analogické.

Spoludiskutujúci sa dotkli aj tohtotýždňovej parlamentnej voľby kandidátov na ústavných sudcov. Plénum zvolilo piatich kandidátov, šiesteho sa vybrať nepodarilo. Žitňanská naznačila, že poslanci Smeru-SD nezvolili najlepších kandidátov. Minister Borec oponoval, tvrdí, že všetci kandidáti sú "vynikajúci odborníci a kvalifikované osoby".

Žitňanská poukázala, že poslanci Smeru-SD uprednostnili napríklad notára pred sudcom Európskeho súdu pre ľudské práva, okresnú sudkyňu pred bývalým predsedom Ústavného súdu (ÚS) SR a sudcom Európskeho súdneho dvora, či lokálneho funkcionára pred ďalším bývalým členom ÚS SR. "To o niečom vypovedá. To je predstava strany Smer o Ústavnom súde," poznamenala.

Borec obvinil Žitňanskú zo znevažovania kandidátov. Pripomenul, že aj Ján Mazák bol kedysi sudcom Mestského súdu v Košiciach, nebol hneď šéfom Ústavného súdu SR. "Nebudeme predsa donekonečna voliť len tých, ktorí boli sudcovia Ústavného súdu, raz sa nám minú," poznamenal Borec. Podľa neho nie je problém, ak sú zvolení kandidáti bez ústavnoprávnej skúsenosti. "Veď predsa všetci sudcovia presadzujú nielen zákonnosť, ale aj ústavnosť," zdôraznil.

Za kandidátov na ústavných sudcov boli zvolení: sudkyňa Najvyššieho súdu SR Jana Baricová (navrhol ju predseda Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin, dostala 78 hlasov), sudca Krajského súdu v Nitre Ján Bernát (navrhol ho generálny prokurátor Jaromír Čižnár, získal 78 hlasov), notár a externý vysokoškolský pedagóg Miroslav Ďuriš (navrhol ho prezident Notárskej komory Karol Kovács, 77 hlasov), predsedníčka Okresného súdu Bratislava I Eva Fulcová (nominovali ju dekan Právnickej fakulty Univerzity Komenského Pavol Kubíček a šéf Notárskej komory Karol Kovács, 79 hlasov) a predseda Krajského súdu v Košiciach Imrich Volkai (navrhla ho dekanka Právnickej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach Gabriela Dobrovičová, 84 hlasov). Šiesty kandidát zvolený nebol.

01 - Modified: 2006-03-28 20:08:45 - Feat.: 0 - Title: Poisťovňa rozbehla exekúcie nemocníc
01 - Modified: 2019-02-08 11:30:40 - Feat.: - Title: Žitňanská: Voľba ústavných sudcov je najdôležitejšie rozhodnutie parlamentu vo volebnom období 02 - Modified: 2018-12-13 08:11:31 - Feat.: - Title: Žitňanská: Zákon na novú voľbu policajného prezidenta je mačkopes 03 - Modified: 2018-11-22 12:57:42 - Feat.: - Title: Koniec. Maďarská prokuratúra po 12 rokoch definitívne uzavrela kauzu Hedvigy Malinovej 04 - Modified: 2018-01-17 12:07:27 - Feat.: - Title: Hovoriť o detailoch exekučnej amnestie je predčasné, tvrdí Žitňanská 05 - Modified: 2017-10-24 09:16:01 - Feat.: - Title: Žitňanská zjednotí prax pri drogách
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 12:32