StoryEditor

Závidím vám euro. Snáď Slovensko dobehneme, odkázal Zeman

27.05.2014, 14:35
Autor:
tasr, stltasr, stl
Ivan Gašparovič sa dnes stretol s Milošom Zemanom. Český prezident nám závidí vstup do eurozóny pred piatimi rokmi.

Aj keď je všetko dobré, nič nebráni, aby to mohlo byť lepšie. Prezident SR Ivan Gašparovič to dnes povedal na tlačovej konferencii pri príležitosti svojej poslednej oficiálnej návštevy Českej republiky, ktorá je zároveň poslednou bilaterálnou návštevou prezidenta Gašparoviča v jeho prezidentskej funkcii.

Gašparovič pred novinármi ocenil nadštandardné vzťahy oboch krajín a názorovú zhodu medzi hlavami štátov i vládami oboch krajín. "Som veľmi rád, že s Českou republikou má Slovensko veľmi blízke názory na európsku a svetovú politiku, veľmi blízke až zhodné názory na potrebné zmeny v Európskom parlamente, NATO či OSN," uviedol Gapšarovič. Spolu so svojím českým kolegom Milošom Zemanom sa zhodli, že česko-slovenské vzťahy majú stále potenciál sa rozvíjať.

"Som veľmi rád, že sme sa zhodli na potrebe širšej spolupráce v rámci ozbrojených síl i spolupráce v oblasti zbrojárskeho priemyslu," povedal prezident SR. Perspektívnu oblasť pre ďalšiu spoluprácu vidí aj v spoločnom investovaní v krajinách tretieho sveta.


Ivan Gašparovič (vľavo) a český prezident Miloš Zeman. Snímka: TASR/M. Baumann

Český prezident Miloš Zeman na tlačovej konferencii uviedol, že pri privítaní svojho slovenského náprotivka si uvedomil, že je z jednej veci smutný. "Ľutujem to, že pán Gašparovič vo svojej funkcii končí, pretože to bol a je dobrý priateľ Českej republiky, ktorý vo svojej funkcii vykonal veľa dobrého pre naše výborné vzťahy," povedal Zeman.

Český prezident priznal, že aj keď sú medzi oboma krajinami malé rozdiely, pri jednom z nich pociťuje voči Slovensku závisť. "Závidím mu to, že do eurozóny vstúpilo už pred piatimi rokmi, zatiaľ čo u nás sa o tom iba uvažuje, uvažuje a uvažuje. Dúfam, že sa nám v tejto oblasti podarí Slovensko dobehnúť," skonštatoval český prezident.


Ivan Gašparovič (vľavo) a český prezident Miloš Zeman. Snímka: TASR/M. Baumann

Ivan Gašparovič svojmu českému kolegovi pri príležitosti dnešnej návštevy odovzdal najvyššie slovenské štátne vyznamenanie, ktoré sa udeľuje prezidentom krajín – Rad Bieleho dvojkríža I. triedy. "Je to ocenenie nielen jeho doteraz krátkeho pôsobenia v prezidentskom úrade, ale ocenenie jeho doterajších snáh o rozvoj česko-slovenských vzťahov, ktoré pán Zeman vykonal počas doby vo vrcholnej politike," informoval prezident Gašparovič.

01 - Modified: 2006-06-02 15:44:00 - Feat.: 0 - Title: V1 vyrobila za päť mesiacov 2 570 GWh elektriny
01 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú 02 - Modified: 2024-04-17 20:27:48 - Feat.: - Title: Česko a Belgicko chcú, aby Únia zvážila sankcie na Rusko za zasahovanie do volieb 03 - Modified: 2024-04-17 10:02:26 - Feat.: - Title: Český Senát umožnil prijatie nových pravidiel pre zväzky párov rovnakého pohlavia 04 - Modified: 2024-04-16 15:10:56 - Feat.: - Title: V Česku je málo študentov učiteľstva, minister volá po spoločenskej objednávke 05 - Modified: 2024-04-16 13:52:25 - Feat.: - Title: Názory na zahraničnú politiku by nemali narúšať vzťahy Čechov a Slovákov, myslí si prezident Pavel
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 04:08