StoryEditor

Slovensko poskytlo útočisko 66 Somálčanom. Ide o rodiny s deťmi

26.09.2015, 20:14
Autor:
SITASITA

Slovenská republika poskytla tento mesiac na svojom území dočasné útočisko 66 somálskych utečencov z Eritrey, na svoje webstránke http://www.iom.sk o tom informuje Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) - Úrad v Slovenskej republike.

IOM somálskych utečencov z Eritrey prepravila na Slovensko a dočasne sú ubytovaní v Núdzovom tranzitnom centre (Emergency Transit Centre – ETC) v Humennom. "Rodiny s deťmi museli svoju rodnú krajinu opustiť pre pretrvávajúce konflikty a strach o vlastný život. Keďže mnohí z nich na dlhý čas uviazli v utečeneckých táboroch bez nádeje na návrat domov, bola im pridelená medzinárodná ochrana a následne boli vybratí na presídlenie do tretej krajiny. Takéto riešenie im po rokoch neistoty umožní začať odznovu v bezpečných podmienkach," píše v tlačovej správe zverejnenej na internete IOM. Počty cudzincov sa v útvaroch policajného zaistenia v Sečovciach i v Medveďove, záchytnom tábore v Humennom a pobytových táboroch pre utečencov v Opatovskej Novej Vsi a v Rohovciach neustále mení.

V Núdzovom tranzitnom centre v Humennom utečenci zotrvajú po maximálne šesť mesiacov. S pomocou IOM tu absolvujú bezpečnostné pohovory, zdravotné prehliadky a kurzy kultúrnej orientácie ako prípravu na život v novej krajine. Po úspešnom ukončení príprav ich IOM prepraví zo Slovenska do Spojených štátov amerických alebo iných krajín, ktoré im poskytnú trvalý domov.

Podľa IOM ide už o v poradí šiestu skupinu somálskych utečencov, ktorým Slovensko poskytlo dočasné útočisko na svojom území. Celkový počet utečencov dočasne prepravených na Slovensko sa tak od otvorenia ETC v Humennom v roku 2009 do septembra 2015 zvýšil na 853. Centrum poskytuje dočasné útočisko utečencom pod ochranou Úradom vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) na základe trojstrannej dohody medzi vládou Slovenskej republiky, UNHCR a IOM.

Aktivity IOM v projekte Humanitárny transfer utečencov sú financované Vládou Spojených štátov amerických prostredníctvom programu USRAP – United States Refugee Admissions Program, alebo podobnými programami iných presídľovacích krajín. Viac o programe možno nájsť na http://iom.sk/sk/aktivity/presidlovanie-utecencov.

Slovensko má popri Útvaroch policajného zaistenia v Sečovciach i v Medveďove pre migrantov k dispozícii záchytný tábor v Humennom a pobytové tábory v Opatovskej Novej Vsi a v Rohovciach, ktoré sú pod gesciou Migračného úradu SR. V Humennom je kapacita 524 miest, v Rohovciach 140 miest a v Opatovskej Novej Vsi rovnako 140 miest. Ako informovala agentúru SITA Michaela Paulenová z tlačového odboru kancelárie ministra vnútra, "kapacita záchytného tábora v Humennom je však využívaná aj na humanitárne transfery na základe dohody medzi slovenskou vládou, Úradom vysokého komisára OSN pre utečencov a IOM o humanitárnom transfere utečencov, ktorí potrebujú medzinárodnú ochranu cez Slovensko."

Počet cudzincov sa v Útvaroch policajného zaistenia v Sečovciach i v Medveďove stále mení, a to vzhľadom na aktuálne dianie. Zariadenie v Medveďove môže prijať 152 ľudí a zariadenia v Sečovciach spolu 176, SITA o tom minulý týždeň informovala hovorkyňa Prezídia PZ Denisa Baloghová. K 16. septembru bolo v záchytnom tábore v Humennom deväť žiadateľov o azyl a 68 utečencov v rámci humanitárneho transferu. V pobytovom tábore v Opatovskej Novej Vsi boli štyria žiadatelia o udelenie azylu, v Rohovciach ich bolo k 16. septembru spolu 19.

01 - Modified: 2007-09-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Novinári v Slovinsku sa búria proti cenzúre
01 - Modified: 2024-04-17 19:24:34 - Feat.: - Title: Migranti sa snažili prejsť do Poľska. Z Bieloruska ich prišlo dvesto 02 - Modified: 2024-04-12 15:06:51 - Feat.: - Title: Nemecký parlament schválil platobnú kartu pre utečencov a uchádzačov o azyl 03 - Modified: 2024-04-11 08:14:28 - Feat.: - Title: Po stroskotaní lode pri pobreží Talianska zahynulo deväť migrantov, 15 je nezvestných 04 - Modified: 2024-04-10 18:00:47 - Feat.: - Title: Poľsko podľa Tuska neprijme mechanizmus Európskej únie pre relokáciu migrantov 05 - Modified: 2024-04-10 15:56:47 - Feat.: - Title: Kto odmietne prijať migrantov, zaplatí 20-tisíc eur za jedného. Europoslanci schválili veľkú reformu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 06:29