StoryEditor

Boj o žiaka sa vyostril po zásahu Čaploviča

11.12.2013, 22:59

Úsporný režim, ktorý od leta predpísal málotriedkam minister školstva Dušan Čaplovič, vyostril boj o žiaka. Obce sa snažia získať čo najviac detí a neváhajú loviť ani v „cudzom rybníku“. Pri Leviciach sa napríklad bijú o žiakov obce Veľké Kozmálovce a Rybník. „Rodičom, ktorí vozia deti od nás do Rybníka, začali preplácať benzín,“ hovorí starostka Kozmáloviec Margita Fialová. Podobný odvetný krok nechystá, no o školu je pripravená bojovať kvalitou.

Pri Vrábľoch bojovali o žiakov hneď tri školy – Klasov, Malé Chyndice a Nová Ves nad Žitavou. Chyndiciam v lete ministerstvo školstva predpísalo zatvorenie školy, obec však chcela učiť aj za vlastné, ak by sa nazbieralo aspoň jedenásť žiakov. „Navštívili sme každého rodiča osobne, učiteľ ich bol ochotný voziť z domu aj späť, ale nikoho sme neprehovorili, prihlásili sa len štyria,“ hovorí starosta Pavel Bystrický.

Uvoľnených žiakov bol pripravený prevziať Klasov, karty však zamiešala starostka Novej Vsi Marta Danková. Rodičov štyroch detí z Chyndíc zlákala na dopravu zadarmo. „Školník všetkých ráno privezie do školy a po vyučovaní odvezie domov,“ hovorí starostka. „Som maximálne znechutený, to je krádež žiakov, veď spádová škola sme my,“ namieta starosta Klasova Ján Balázs.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 22:29