StoryEditor

Smer zasiahol. A z legálnych poplatkov budú úplatky

15.02.2015, 23:00
Poslanci parlamentu schválili, že k lekárom sa už nebude možné objednať na presný čas.

Slovenské zdravotníctvo je korupciou prerastené. To tvrdia viaceré štúdie i poslanci. A hoci boj proti nej je agendou každej politickej strany, novinka z dielne vládneho Smeru môže dosiahnuť, paradoxne, presný opak. „Zrušenie poplatkov za prednostné vyšetrenie totiž môže z legálnych, zabehnutých a transparentných platieb spraviť úplatky,“ tvrdí riaditeľ Stredoeurópskeho inštitútu pre zdravotnú politiku Peter Pažitný. Zaujímavosťou je, že „rozdávať“ ich budú najmä pracujúci ľudia. Práve tí sa budú chcieť vyhnúť niekoľkohodinovému vysedávaniu v čakárni vedľa chorých ľudí.


Premiér Robert Fico a ministri na rokovaní v parlamente. Snímka: TASR/Martin Baumann

Kiska sa ešte nerozhodol

Uvedieme príklad: keď si ešte dnes chcete dať predpísať liek u štátneho lekára, môžete sa uňho za poplatok od 3 do 15 eur (cenu určujú samosprávne kraje) objednať na konkrétny čas a vyhnúť sa tak dlhému čakaniu. Ani nie o dva mesiace to však už môže byť s najväčšou pravdepodobnosťou minulosť. Poslanci v parlamente schválili zrušenie možnosti objednať sa na konkrétny čas u lekára. Konečný verdikt je však ešte na prezidentovi Andrejovi Kiskovi. Ak zmenu odobrí, platiť by mala od apríla tohto roka. „Prezident sa o tom, či novelu zákona podpíše alebo nie, rozhodne, keď si materiál podrobne preštuduje,“ vyhlásil jeho hovorca Roman Krpelan.

Zrušenie poplatkov sa javí aj ako rozpor s tým, že ministerstvo hlása boj proti korupcii. Rezort však tvrdí, že k tomuto kroku pristúpilo na základe mnohých podnetov od občanov. „Tí dlhodobo poukazovali na nedostatky v súvislosti s vyberaním poplatkov a doplatkov zo strany poskytovateľov zdravotnej starostlivosti,“ povedala hovorkyňa ministerstva Martina Šoltésová.


Čítajte viac:

5 dôvodov, prečo dávame úplatky

Lekári sú zahľadení sami do seba

V Hongkongu sú lekári všade

V Keni sa platí za všetko


Iniciátorom návrhu na zmenu zákona o zrušení prednostných vyšetrení za poplatky bol Juraj Blanár z vládnej strany Smer-SD. Podľa neho prednostné vyšetrenia v okolitých štátoch neexistujú a sami lekári ho označujú za sociálnu diskrimináciu. Rovnako si nemyslí ani to, že zrušenie poplatkov za prednostné vyšetrenie zvýši mieru korupcie. „Z množstva podnetov od pacientov, ktoré podali na náš úrad, sa týmto odstráni diskriminácia a delenie pacientov.“ Ako Blanár dopĺňa, väčšina lekárov ani nevyužívala prednostné ošetrenie, pretože si vedia manažovať pacientov bez neho.

Podľa sestričky všeobecnej lekárky v Poliklinike Tehelná v Bratislave Renáty Buchovej však ide o zlý krok:„Pracujúci ľudia, ktorí nemajú čas vysedávať u doktorov, si totiž mohli vyčleniť svoj čas, zatriediť si povinnosti a objednať sa za desať eur na presný čas.“

„V praxi to nebude fungovať,“ myslí si tiež predseda parlamentného výboru pre zdravotníctvo a poslanec SDKÚ Viliam Novotný. Podľa neho už v roku 2006 sa ministerstvo zdravotníctva pokúšalo zrušením 20-a 50-korunáčok ako poplatkov za vyšetrenia zabezpečiť bezplatné zdravotníctvo. Toto opatrenie má rovnaký charakter, avšak bezplatné zdravotníctvo podľa Novotného nemá legislatívnu oporu:„Zdá sa mi, že ide o populistický a marketingový ťah Smeru, ktorý sa naoko prihovára chudobnejším občanom, no zároveň diskriminuje pracujúcich ľudí a lekárov.“ Napriek tomu sa hlasovania za novelu zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti zdržal. Stál za tým fakt, že mu je sympatické aspoň to, že ministerstvo priznalo, že má problém a vidí možnosť budúcej diskusie o riešení problémov.

Nadbytočný poplatok?

„Keď sa teraz nebudem môcť objednať k lekárovi na presný termín a budem musieť sedieť hodiny vedľa ľudí s chrípkami či črevnými virózami, tak ma asi trafí, šľak‘,“ povedala zamestnaná Michala Chlebíková z Petržalky.

Podľa Šoltésovej každý poistenec odvádza do zdravotnej poisťovne platby, a tak sa poplatok za prednostné ošetrenie javí ako nadbytočný. V novele zákona podľa nej ťažiskom zostáva, že ambulantný lekár nebude môcť vyberať poplatky za to, čo pacientovi prepláca zdravotná poisťovňa. „Za poskytovanie zdravotnej starostlivosti platia lekárom zdravotné poisťovne z peňazí platiteľov zdravotných odvodov,“ uviedol manažér odboru PR zdravotnej poisťovne Dôvera Branislav Cehlárik.

 

Aké poplatky by sa mali od apríla zrušiť

za ospravedlnenku do školy

za potvrdenie do zamestnania

za objednanie pacienta na vyšetrenie

za recept

za žiadosť o kúpeľnú liečbu

Aké poplatky sa budú naďalej vyberať

za vyšetrenie alkoholu v krvi

za vyšetrenie na vedenie motorového vozidla

za vyšetrenie o zdravotnom stave na prihlášku na štúdium

za vyšetrenie o zdravotnom stave pred prijatím do zamestnania

za vystavenie zdravotného, tzv. potravinárskeho preukazu

Príklady nezmyselných poplatkov, s ktorými sa pacienti stretávali

poplatok za klimatizáciu v čakárni

poplatok za hygienické návleky na obuv

poplatok za vystavenie odporúčania na vyšetrenie k špecialistovi

01 - Modified: 2007-03-15 11:59:00 - Feat.: 0 - Title: Súdia bývalého riaditeľa Security 3
01 - Modified: 2024-04-18 15:00:32 - Feat.: - Title: Druhá fáza zatvárania pohotovostí sa blíži. V hre je stále aj skrátenie ordinačných hodín 02 - Modified: 2024-04-18 09:04:52 - Feat.: - Title: Poliklinika Břeclav s. r. o. 03 - Modified: 2024-04-18 07:08:26 - Feat.: - Title: Pacientom hrozia poplatky. "Zajacovky" by obmedzili návštevy lekára, v ich počte sme lídrom v únii 04 - Modified: 2024-04-16 13:30:05 - Feat.: - Title: Zdaňovať sa budú aj elektronické cigarety. Analytik to víta, jednu kategóriu by však zdanil výraznejšie 05 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Identifikácia zdravotníckych pomôcok UDI – časté chyby pri implementácii
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 08:37