StoryEditor

Sulíkovci chceli spojiť opozíciu. Tá ich snahu odmieta

11.10.2015, 09:39
Autor:
SITASITA
Výzva je nekorektná od strany, ktorá prvú nekomunistickú vládu od roku 1989 bezohľadne povalila a Ficovi umožnila triumfálny návrat k moci, vraví KDH.

Opozičné strany KDH, Most-Híd a #Sieť zatiaľ nemajú záujem o Deklaráciu zodpovednosti za Slovensko, ktorú minulý týždeň zaslal lídrom opozičným strán predseda SaS Richard Sulík.

„Na výzvu SaS nebudeme reagovať. KDH sa venuje problémom ľudí a riešeniam na zlepšenie sociálnej situácie a na zníženie rozsiahlej korupcie na Slovensku. Navyše, výzva je nekorektná od strany, ktorá prvú nekomunistickú vládu od roku 1989 bezohľadne povalila a Ficovi umožnila triumfálny návrat k moci,“ uviedla hovorkyňa KDH Nataša Žembová. Kresťanskí demokrati si stoja za názorom, že Smer nechcú dopĺňať, ale byť súčasťou alternatívy. „Naša odpoveď a ponuka občanom a politickým partnerom sa nazýva KDH+. O povolebnej koalícii môžeme rokovať až po voľbách. V nich rozhodujú občania, ktorí dávajú mandáty osobám a programu,“ konštatovala Žembová.

Pozitívne na Sulíkovu výzvu nezareagoval ani Most-Híd. „Most-Híd už viackrát verejne deklaroval, že alternatívu voči vláde Smeru by mali tvoriť strany Most-Híd, Sieť a KDH. Most-Híd má svoj program Občianska vízia už viac ako rok hotový a nepovažujeme za potrebné podpisovať nejaké spoločné programové dokumenty v rámci opozície. Navyše, ak sa opozičné strany nedokázali zhodnúť ani v téme migrantov alebo v postoji k sociálnym balíčkom,“ vyjadril sa hovorca strany Matej Kováč.

Áno nateraz nevyslovila ani strana #Sieť. „Predseda #Siete Radoslav Procházka dostal list od predsedu SaS Richarda Sulíka ohľadom ich straníckej aktivity a v primeranom čase na ne odpovie,“ reagovala hovorkyňa strany Karolína Ducká.

SaS minulý piatok poslala predsedom opozičných strán zastúpených v NR SR návrh Deklarácie zodpovednosti za Slovensko. Hovorkyňa liberálov Katarína Svrčeková informovala, že SaS je otvorená diskusii a je pripravená prijať záväzok o spoločnom postupe opozičných strán po budúcoročných parlamentných voľbách. V deklarácii, ktorú zatiaľ podpísal predseda SaS Sulík, sa uvádza "poučení skúsenosťami z vlastných chýb, ktorých sme sa dopustili v minulosti, sa týmto zaväzujeme, že vyvinieme maximálne úsilie, aby na základe priaznivého volebného výsledku po voľbách v roku 2016 vznikla na Slovensku vláda, v ktorej nebude mať zastúpenie strana Smer-SD".

V deklarácii sa takisto konštatuje, že predsedovia strán, ktorí dokument podpíšu, sú presvedčení, že vládny Smer-SD nesie primárnu politickú zodpovednosť za "vysokú mieru korupcie a klientelizmu, ktorá vytvára nespravodlivé majetkové nerovnosti medzi občanmi a v konečnom dôsledku rozkladá našu spoločnosť". Takisto odmietajú systematické ochromovanie akcieschopnosti orgánov činných v trestnom konaní v boji s organizovaným zločinom a majú zhodný názor na potrebu radikálnych zmien, ktoré očistia súdnictvo i policajný zbor od nečestných a nekompetentných ľudí a pracovných postupov.

01 - Modified: 2007-10-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Bratislava biznis príliš neláka
01 - Modified: 2024-04-24 14:13:06 - Feat.: - Title: KDH nesúhlasí s využitím vkladov z druhého piliera na štátne investície 02 - Modified: 2024-04-20 15:00:40 - Feat.: - Title: KDH predstavilo program do Európskeho parlamentu, chce presadzovať silné Slovensko 03 - Modified: 2024-04-19 13:19:16 - Feat.: - Title: KDH som za podporu 13. dôchodku nič nesľúbil, reaguje Tomáš na tvrdenia hnutia 04 - Modified: 2024-04-18 18:00:37 - Feat.: - Title: Parlament v prvom čítaní schválil zákon o strategických investíciach, opozícia ho kritizuje 05 - Modified: 2024-04-18 07:57:18 - Feat.: - Title: Najsilnejšiu koalíciu nakoniec vytvoril medveď hnedý
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 21:32