StoryEditor

Frešo bojuje o župu aj o post šéfa SDKÚ

30.10.2013, 23:00
Post lídra SDKÚ. V strane prevláda názor, že ak ich predseda zlyhá v regionálnych voľbách, mal by zložiť funkciu.

Krajské voľby na budúci týždeň budú pre Pavla Freša (SDKÚ-DS) znamenať viac než len zápas o obhájenie stoličky župana – v prípade neúspechu by totiž zrejme prišiel aj o stoličku predsedu strany.

Traja poslanci za SDKÚ pod podmienkou anonymity pre HN povedali, že voľby budú de facto referendum o zotrvaní Freša na čele strany.

„To je úplne jasné. Neviem si predstaviť, že by zostal predsedom, ak by nevyhral ani v regionálnych voľbách. Navyše v pravicovej bašte, kde ho podporuje takmer celá pravica,“ povedal pre HN jeden z nich. Dodal, že na takomto názore je zhoda naprieč stranou.

 

Frešo reči nezachytil

Volebný výsledok má vnútrostranícke dôsledky, naznačuje poslanec SDKÚ Miroslav Beblavý.

„Tak, ako patrí víťazovi odmena, musí porazený prijať primerané kroky,“ povedal pre HN. Frešo však tvrdí, že reči o dôsledkoch prípadného neúspechu nezachytil a sám sa nimi vôbec nezaoberá.

„Ani sekundu som týmto špekuláciám nevenoval. Stále sa bavíme len o tom, ako byť úspešný a zachytil som len úvahy, ako zlepšiť kampaň,“ tvrdí.

Politológovia, ktorých oslovili HN, sa zhodujú, že koniec Freša na čele strany by bol v prípade volebnej prehry logický.

„Skôr by bolo nenormálne, keby prehral a zostal predsedom,“ myslí si analytik Ján Baránek z agentúry Polis. S ním súhlasí prezident Inštitútu pre verejné otázky Grigorij Mesežnikov.

„Bolo by to primerané a predpokladám, že to vie aj Frešo, a robí všetko pre to, aby tomu zabránil.“

 

Vyššie ambície

Mesežnikov prízvukuje, že je neštandardné, keď predseda strany kandiduje na regionálnu funkciu, no je to dôsledok skutočnosti, že ju obsadil skôr, ako ho zvolili za šéfa.

„Myslím si, že strana, ktorá trikrát nominovala predsedu vlády, by mala mať vyššie ambície,“ pridáva sa aj Baránek.

Frešo sa háji, že do županskej funkcie kandiduje, aby pre opozíciu udržal aspoň poslednú baštu.

„Smer už ovládol celý štát od starostov a primátorov po premiéra a generálneho prokurátora. Je moja povinnosť nedopustiť, aby ovládol aj Bratislavu,“ vysvetľuje.

Dôsledky možného Frešovho neúspechu poslanci jeho strany otvorene nekomentujú.

„Na hypotetické otázky nie je korektné odpovedať. Momentálne sa sústredíme na úspech v župných voľbách, všetko ostatné príde na rad až potom,“ myslí si podpredseda pre ekonomiku Ivan Štefanec.

Ľudovít Kaník, ktorý kandiduje za šéfa Banskobystrického kraja, vraví, že iný ako víťazný výsledok si nepripúšťa a pred voľbami sa nebude vyjadrovať k možným výsledkom.

 

Následníka nemajú

V prípade odvolania Freša by vznikla otázka jeho nasledovníka. Frešovci tvrdia, že sa tým zatiaľ nezaoberajú. Logickou voľbou by však bola šéfka klubu Lucia Žitňanská, ktorá proti Frešovi kandidovala.

Tá možné zmeny vo vedení nechcela rozoberať. „Určite chápete, že na túto tému nemám dva týždne pred voľbami čo povedať,“ reagovala.

Župné voľby sa budú konať v sobotu 9. novembra. Frešo má zatiaľ podľa prieskumov najväčšiu podporu, s odstupom nasleduje europoslankyňa Monika Flašíková-Beňová (Smer-SD) a Daniel Krajcer z Novy.

 

01 - Modified: 2005-08-17 11:56:00 - Feat.: 0 - Title: Český podnikateľ Marek Rybář získa celú firmu ETA
01 - Modified: 2024-03-30 15:07:23 - Feat.: - Title: Keď tu nebudem, moje dieťa do zajtra neprežije, hovorí Zora Frešová, matka chorého Alanka. Štát im nepomáha 02 - Modified: 2024-03-27 19:56:30 - Feat.: - Title: V prezidentských voľbách v Senegale porazil opozičný Faye vládneho kandidáta 03 - Modified: 2024-03-19 17:30:00 - Feat.: - Title: Prezidentský kandidát Forró pre HN: Fico nám sľúbil otvoriť zákon o národnostných menšinách 04 - Modified: 2023-12-19 11:21:05 - Feat.: - Title: KDH nepostaví vlastného prezidentského kandidáta, potenciálneho nominanta chcú radšej v europarlamente 05 - Modified: 2023-11-06 13:07:14 - Feat.: - Title: Informácia, na ktorú čaká celý svet. Zostane Putin pri moci? Reuters tvrdí, že zistil, či bude opäť kandidovať
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 02:23