StoryEditor

Úradníkom zvýšia platy budúci rok

04.10.2013, 00:00
Vláda požiadavku odborov na jednorázovú prémiu zamietla. Rokovania pokračujú v pondelok.

Zamestnanci v štátnej aj verejnej správe si na budúci rok prilepšia. Sľúbil im to rezort financií Petra Kažimíra a práce Jána Richtera po včerajšom rokovaní s odborármi. „Po takmer štyroch rokoch zmrazovania počítame s tým, že v roku 2014 by sa mali zvýšiť platové tarify,“ povedal štátny tajomník rezortu práce Branislav Ondruš.

Prilepšiť by si tak mali nielen štátni úradníci, ale aj učitelia, sociálni pracovníci či colníci. Týka sa to 350-tisícov ľudí. Konkrétne čísla zatiaľ vláda nepripravila, no podľa neoficiálnych informácií by malo ísť na platy o dve či tri percentá viac, čo by na výplatnej páske znamenalo približne 20 eur. Tajomník ministerstva financií Peter Pellegrini odborárom navrhol, aby sa platy zvýšili všetkým o rovnakú sumu.

„Nemysliteľné“

„Bohužiaľ tú sumu nekonkretizoval, tak sa k tomu nevieme vyjadriť,“ reagoval po rokovaní vyjednávač odborárov Anton Szalay. Odborári totiž šli na rokovanie s dvoma zásadnými požiadavkami – v tomto roku žiadali vyplatenie koncoročnej odmeny 168 eur pre všetkých zamestnancov ako kompenzáciu zmrazených platov a dvanásťpercentné zvýšenie taríf v roku budúcom. Obe ich požiadavky zástupcovia vlády zmietli zo stola. O zvyšovaní platov v roku 2014 sa podľa Ondruša bude ešte rokovať, no vyplatenie prémie v tomto roku je nemysliteľné. „Vzhľadom na vývoj príjmov a výdavkov sme sa so zástupcami samosprávnych krajov, miest a obcí zhodli na tom, že naše rozpočty nám neumožňujú vyhovieť takejto požiadavke.“

Szalay pri rokovaní argumentoval, že platy úradníkov nerástli už niekoľko rokov a ich životná úroveň klesá, hoci práce majú čoraz viac. V tomto roku zarábajú po prvý raz menej, ako je priemerná mzda v národnom hospodárstve – 769 eur priemerne.

 

Chystajú štrajky

Szalay vraví, že ak s ponukou vlády nebudú spokojní, pripravení sú aj na nátlakové akcie.

„Budeme nasledovať kroky odborátov Taliansku alebo Španielsku,“ varuje. Zvýšenie výdavkov na platy o tri percentá by štátnu kasu stálo do sto miliónov eur. Podľa odhadu v tohtoročnom rozpočte by mal však štát pridať „len“ tridsať miliónov.

O pevnú sumu sa v súčasnosti valorizujú dôchodky, no podľa ekonóma Vladimíra Baláža zo Slovenskej akadémie je zvláštne, ak sa takto zvyšujú platy.

„Dôchodok je sociálna dávka a tie majú stierať rozdiely medzi bohatými a chudobnými, ale plat by mal byť nastavený motivačne, aby odzrkadľoval výkon zamestnancov,“ povedal pre HN. Zvýšenie nákladov na platy Baláž napriek kríze pripúšťa, no nemalo by byť vyššie, ako nominálny rast ekonomiky. „Dá sa akceptovať rast platov do dvoch percent,“ odhadol.

Rokovania sa so zástupcami vlády budú pokračovať v pondelok popoludní.

01 - Modified: 2005-07-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Pýcha Slovenska po kalamite
01 - Modified: 2023-10-13 12:48:12 - Feat.: - Title: Štát môže ušetriť na úradníkoch, ale nestačí to. Má mnoho iných zamestnancov, tvrdí Útvar hodnoty za peniaze 02 - Modified: 2023-10-13 11:46:13 - Feat.: - Title: Nafúknutý štátny aparát: Odísť má najmenej 28-tisíc úradníkov. Nové miesto by si našli okamžite 03 - Modified: 2023-06-01 05:32:51 - Feat.: - Title: Mesačne aj 13-tisíc eur. Toľko vychádza v prepočte pobyt na jedno dieťa v štátnom resocializačnom centre 04 - Modified: 2021-05-05 12:45:50 - Feat.: - Title: Zbytočným papierovačkám zrejme odzvonilo. Vláda schválila antibyrokratický automat 05 - Modified: 2021-02-07 12:19:47 - Feat.: - Title: Pomoc na prekonanie krízy sa má zvyšovať podľa toho, ako dlho trvá, tvrdí Krajniak
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 03:04