StoryEditor

Anketa: Aký je postoj vašej strany k európskym riešeniam migrácie?

23.02.2016, 23:00

Smer
Podporujeme celoeurópske riešenie, na ktorom sa dohodnú všetky štáty EÚ. To riešenie sa musí týkať tak krátkodobých aspektov ako aj dlhodobých. Musí byť komplexné a udržateľné. To znamená na jednej strane dôkladnú ochranu vonkajších hraníc EÚ, registráciu migrantov, rozlišovanie medzi ekonomickými migrantmi a tými, ktorí naozaj potrebujú ochranu a azyl, dôsledné vykonávanie readmisií. Na strane druhej to znamená riešenie príčin migrácie, dialóg a spolupráca s krajinami pôvodu a tranzitu a zapájanie aj ďalších medzinárodných aktérov a zoskupení a lepšiu spoluprácu tajných služieb. Slovensko odmieta systém povinných kvót a permanentný mechanizmus relokácií. Sme pripravení prispieť ku ucelenému a udržateľnému riešeniu finančne, materiálne, odborne i personálne. Sme za úplné dodržiavanie Schengenských pravidiel a zachovanie Schengenu. Sme za urýchlené vytvorenie Európskej pohraničnej a pobrežnej stráže. Podmienkou je aj riadne fungovanie hotspotov, kde má prebiehať registrácia, bezpečnostné preverovanie migrantov a návraty osôb, ktoré nemajú na medzinárodnú ochranu nárok. Každá krajina Schengenu musí strážiť vonkajšie hranice, inak sa nedostatočne chránená schengenská hranica stáva hrozbou pre ostatné členské štáty Schengenu. Najproblematickejšou schengenskou vonkajšou hranicou je z nášho pohľadu hranica medzi Gréckom a Tureckom. Identifikované nedostatky musia byť odstránené a náprava riadne a včas implementovaná. Zo strany Grécka myslíme, že treba realizovať plán B, s ktorým prišla V4, teda chrániť hranice s Bulharskom a Macedónskom.V prípade pokračujúceho neplnenia záväzkov je právom ostatných štátov primerane reagovať.

Sieť
Prioritou je získať kontrolu nad migráciou do EÚ. Musíme urýchliť vznik Európskej pohraničnej a pobrežnej stráže a realizáciu akčného plánu EÚ – Turecko. Podporíme dodatočné zdroje a úlohy pre Frontex, bilaterálnu pomoc krajinám na takzvanej balkánskej ceste do EÚ a finančnú a rozvojovú pomoc pre susedov únie. Len ak zabezpečíme dôslednú identifikáciu migrantov, môžeme v EÚ účinne pomôcť tým ľuďom, ktorí majú nárok na ochranu a nepredstavujú bezpečnostné riziko. Neexistuje žiaden konkrétny plán B Roberta Fica. Strategickým záujmom Slovenska je fungujúci Schengen vo fungujúcej Európskej únii. Našou prioritou je preto nájsť spoločné riešenie pre účinnú kontrolu schengenskej hranice v Grécku. Ak však spolupráca EÚ s Tureckom pri kontrole migrantov neuspeje, podporíme záložný plán na ochranu vonkajších hraníc EÚ, o ktorom v januári tohto roku začali diskutovať Európska komisia a Slovinsko.

Most-Híd
Zahraničná politika našej súčasnej vlády by sa dala charakterizovať rozdeľovaním na my a oni. Považujem toto delenie a vytváranie pocitu my a oni za veľmi nebezpečné. Migračná kríza má tri aspekty. Po prvé, čo s tými, čo sú už v Európe. Po druhé, ako zabrániť, aby sa cez hranice nedostávali ďalší, a po tretie, ako zabrániť, aby ich čo najmenej utekalo z krajiny ich pôvodu. Nepochybne ochrana schengenských hraníc je veľmi dôležitá, ale poctivé je riešiť všetky tri problémy, populárne je vytiahnuť len jeden, ako to robí premiér Fico, a hovoriť iba o ňom. Naopak, Európa sa snaží o riešenie všetkých troch, a preto sa aktivity V4 rozchádzajú s postojom zvyšku Európy. Vláda by sa mala snažiť o hľadanie riešenia na európskej pôde, nielen na pôde V4, keďže každému je jasné, že len celoeurópske riešenie migračnej krízy môže byť aj skutočne účinné.

SMK
Od samého začiatku vzniku problému tvrdíme, že treba obmedziť a kontrolovať prílev migrantov na územie Európskej únie. Slovensko v rámci EÚ má pomáhať štátom, v ktorých – ako v prvých – sa migranti ocitli. Od začiatku odmietame povinné kvóty, zorganizovali sme k tejto téme aj petíciu, ktorú zatiaľ podporilo svojím podpisom viac ako 70-tisíc ľudí. Súhlasíme s plánom B premiéra Fica. Sme toho názoru, že ak Grécko nezvládne situáciu, ochrana vonkajšej hranice EÚ sa má vykonať v Bulharsku a Macedónsku.

SNS
Európa nepracuje s reálnymi východiskami, odhadmi, rizikami či možnými dôsledkami. Ak by sme tolerovali otvorenosť Angely Merkelovej a kvóty prerozdeľovacieho mechanizmu, pripadlo by nám len za rok 2015 povinne sa postarať o približne 30-tisíc nových, prevažne moslimských prišelcov. V roku 2016 sa očakáva pri nezabezpečených hraniciach nárast takmer na dvojnásobok. Nemáme kapacitu každoročne vybudovať nové mesto a dlhodobo sa starať o také množstvá prichádzajúcich ľudí. Chaotické bruselské improvizácie k zmysluplnému riešeniu zatiaľ neviedli. Ťažisko opatrení musí byť v krajinách a regióne, odkiaľ utečenci pochádzajú. V situácii, keď štandardné medzinárodné mechanizmy zjavne zlyhávajú, je „plán B“ krajín V4 len zúfalým pokusom o náhradnú ochranu regiónu. Môže byť preto považovaný za dočasné, legitímne východisko z núdze.

KDH
Odmietame „navoziť“ migrantov. V záujme dotknutých ľudí preferujeme riešenia, aby nemuseli opúšťať svoju vlasť. EÚ musí zlepšiť boj proti pašerákom a organizovanému zločinu. Chceme udržať Schengen – preto treba dodržiavať platné právo a záväzky. Vonkajšia hranica musí byť zodpovedne chránená. Treba vytvoriť spoločnú pohraničnú a pobrežnú stráž EÚ na podporu štátov, ktoré to v kríze potrebujú. Krízu však nemožno riešiť bez solidarity voči utečencom, ktorí sú vojnou a genocídou skutočne ohrození na živote a existencii. KDH aktívne a postupne presadzuje v EÚ iniciatívu na podporu náboženskej slobody vo svete.

OĽaNO
Na Slovensku je počet migrantov zanedbateľný, v roku 2015 sme azyl udelili ôsmim utečencom. Preto by sme mali byť počas predsedníctva krajinou, ktorá k problému pristupuje s nadhľadom, hľadá celoeurópsky konsenzus a konštruktívne riešenia. Naša vláda však reaguje hystericky a namiesto spájania krajín Európy ich rozdeľuje. Súčasťou európskeho riešenia musí byť urýchlené uzavretie readmisných dohôd s krajinami, odkiaľ pochádzajú ekonomickí migranti, aby sme mohli zabezpečiť ich návrat domov. Robert Fico chce Grécko vyhodiť zo Schengenu a oplotiť ho. Takéto riešenie so sebou nesie obrovské ekonomické riziko a môže sa stať, že Grécko skrachuje a my prídeme o viac ako miliardu eur. Ak by sa podľa tohto vzoru začalo správať Nemecko, jedného dňa sa môže stať, že obetuje nás a postaví plot aj na hranici s krajinami strednej Európy.

SaS
Navrhujeme dôsledne chrániť vonkajšiu hranicu EÚ, zriadiť centrálne tábory pre migrantov mimo EÚ a vyvinúť maximálne úsilie na stabilizovanie situácie v Sýrii, Iraku a Líbyi. Okrem toho treba presunúť všetky osoby, ktoré sa na území EÚ nachádzajú ilegálne do centrálnych utečeneckých táborov. Povinné kvóty na utečencov nie sú riešením problému. nemôže zostať v riešení migračného problému osamotené a preto je úlohou EÚ a prípadne aj NATO mu aktívne pomáhať. Ak však Grécko napriek tomu bude naďalej celú situáciu vedome či nevedome podceňovať, nebránime sa jeho okamžitému vylúčeniu zo Schengenského priestoru a otvoreniu diskusie o posunutí ochrannej hraničnej línie.

01 - Modified: 2024-04-23 11:33:11 - Feat.: - Title: Najmenej päť migrantov zahynulo pri pokuse o preplávanie Lamanšského prielivu 02 - Modified: 2024-04-23 09:53:01 - Feat.: - Title: Rada Európy aj OSN kritizujú Londýn. Žiadajú britskú vládu, aby prehodnotila deportácie migrantov do Rwandy 03 - Modified: 2024-04-20 18:32:04 - Feat.: - Title: Južné krajiny EÚ žiadajú väčšiu spoluprácu s krajinami pôvodu migrantov 04 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Utečencov Európa nechce a zároveň potrebuje (komentár) 05 - Modified: 2024-04-17 19:24:34 - Feat.: - Title: Migranti sa snažili prejsť do Poľska. Z Bieloruska ich prišlo dvesto
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 19:26