HN/Marek Kmeť
StoryEditor

Ficova vláda splnila iba polovicu predvolebných sľubov, tvrdí analýza

01.03.2016, 12:07
Autor:
ČTKČTK
Portál Demagog.sk analyzoval 59 sľubov vládneho Smeru. Podľa analýzy v plnej miere splnil iba polovicu z nich.

Jednofarebná slovenská vláda premiéra Roberta Fica splnila za štyri roky v úrade len zhruba polovicu konkrétnych sľubov zo svojho programového vyhlásenia. Vyplýva to z analýzy portálu Demagog.sk, ktorý dlhodobo overuje výroky politikov vo verejných debatách.

"Napriek tomu, že vládna strana mala v parlamente pohodlnú väčšinu, z 59 overovaných sľubov splnila v plnej miere len približne polovicu a ďalších 13 splnila len čiastočne," uviedol portál. Do hodnotenia zaradil len také sľuby a záväzky kabinetu sociálnych demokratov (Smer-SD), ktoré boli dostatočne konkrétne.

Za nesplnený označil portál napríklad prísľub o vytvorení podmienok na využívanie zákona o preukazovaní pôvodu majetku, podľa ktorého by štát mohol zabaviť majetok, ktorý bol získaný z nezákonných príjmov. Rovnaké hodnotenie vystavil aj zámeru na zavedenie štruktúrovaných majetkových priznaní politikov, ďalej nového systému riadenia a financovania regionálneho školstva a prísľubu zriadenia úradu vládneho splnomocnenca pre národnostné menšiny a občiansku spoločnosť s príslušnými právomocami.

Naopak Ficova vláda podľa portálu úplne splnila sľuby napríklad ohľadom ozdravenia verejných financií, plánu proti daňovým podvodom, zmien miestnej štátnej správy, zvýšenie počtu policajtov alebo posilnenie ochrany oznamovateľov korupcie.

Za iba čiastočne splnené považuje portál okrem iného zjednodušenie daňových a odvodových povinností podnikateľov.

Vládny Smer-SD je favoritom na víťazstvo v parlamentných voľbách, ktoré sa na uskutočnia v sobotu. Z predchádzajúcich prieskumov verejnej mienky vyplýva, že Ficova strana by síce mala voľby vyhrať so značným náskokom, súčasne by ale prišla o existujúcu väčšinu v parlamente.

01 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Bugár opísal, ako sa Fico zmenil: Opýtal som sa vyšetrovateľov, ktorí ho obvinili, či sa zbláznili 02 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 03 - Modified: 2024-04-19 10:36:13 - Feat.: - Title: Bez diaľničnej známky. Obchvaty budú zadarmo, oznámil Fico, okrem Bratislavy sa to týka ďalších piatich miest 04 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 05 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 02:46