Béla Bugár hlasoval v ŠamoríneHN/Marek Kmeť
StoryEditor

Šamorínčania: Nejde o to, či budú vo vláde Maďari, ale či sa niečo zmení

05.03.2016, 16:37

Deň sa ešte neprehupol cez jedenástu hodinu a v druhom volebnom okrsku v Šamoríne už mali za sebou niekoľko návalov voličov. Takých, že ľudí bolo treba regulovať. Prízemná budova špeciálnej základnej školy má pritom len úzky vstup a skromný vestibul, no nikomu tlačenica neprekážala.

„Po pár hodinách odvolilo už do 200 ľudí,“ netajil prekvapenie šéf volebnej komisie Ivan Tóth. Správanie voličov dôverne ovláda, veď v komisiách sedí už od roku 2000. Z volebnej matematiky vie, že pri 1 200 registrovaných voličoch v okrsku a s účasťou, ktorá bola v minulých voľbách okolo 56 percent, ide vzhľadom na doobedie o pozoruhodný záujem. Čomu ho pripisuje? „Dôležitosti volieb. Mnohým sa vláda jednej strany nepáči, chcú zmenu.“ Sám pozoroval, že pred mesiacom sa mnohí voliť nechystali, nevideli zmysel, postupne však názor menili.

Volebný zápal potvrdzujú aj ľudia, ktorých sme zastavili vonku. „Dúfame, že sa niečo zmení, ale to závisí od toho, kto vyhrá. Ak to nemôžeme inak ovplyvniť, aspoň tak, že nezostaneme doma,“ tvrdí rodinka Virágovcov, ktorú obieha malý drobček. Hoci maďarský pôvod ich nabádal prikloniť sa k národnostnej strane, priznali, že také priamočiare to nie je. „Prečo sú teraz tri maďarské strany? Keď bola jedna, bolo to jasné,“ posťažovali sa manželia. Problém nie je podľa nich v národnostných veciach, ale inde. V malej ponuke práce, v neriešenej doprave Šamorín – Bratislava (ráno idete 23 km dve hodiny!), v nedostatku miest v štátnych škôlkach. „Ak je matka nezamestnaná, miesto pre dieťa jej ani nedajú.“ Súkromných škôlok je zase dosť, ale môžete platiť 400 až 700 eur mesačne? Pritom riešenie vraj nie je v tom, či sú vo vláde Maďari, alebo nie.

Identicky to vidia aj miestni Slováci. Podľa Jána Jandačku, ktorý je aj členom Matice slovenskej, sa za hlavným problémom Šamorína skrývajú „plafonári“. Obyvatelia, ktorí bývajú v Šamoríne v prenájmoch, lebo je tu lacnejšie a inak chodia za prácou do Bratislavy. „Do nášho mesta prídu len na noc a pozerajú tu do plafóna. Zároveň vyťažujú naše cesty a využívajú služby, no miestne dane neplatia. Toto treba zmeniť.“ Ako? Lepšou priepustnosťou ciest alebo sfunkčnením železnice, ktorá sem vedie, avšak roky je odstavená.

Šamorínske ulice sa okolo obeda slušne zaplnili. Ľuďmi a spolu s nimi aj pohodou, takou odlišnou od hluku a náhlenia hlavného mesta. Pokojný vzduch rušila len nadmiera bilbordov s politikmi, ktorých pomer Maďari verzus Slováci zhruba kopíruje skladbu obyvateľov: dva ku jednej. Minianketou sme zistili, že ťažko nájsť človeka, ktorý by voľby ignoroval. A predsa. 29-ročný mladík v raperskej čiapke. A ešte jeden – čašník v „pizzerke“. Pri otázke o voľbách pred nami odhalil perfektný chrup. Voľby ho nezaujímajú. Nevolil doteraz nikdy.

01 - Modified: 2023-08-30 09:29:31 - Feat.: - Title: Vodárensky zdroj Šamorín je "v suchu" a zatiaľ bude ochránený, okresný úrad vydal predbežné opatrenie 02 - Modified: 2023-08-28 07:57:15 - Feat.: - Title: Cesta do pekla 03 - Modified: 2023-06-01 22:33:04 - Feat.: - Title: Šamorín je aktuálne najstráženejším mestom na Slovensku. Kukláči s nepriestrelnými vestami kontrolujú cesty 04 - Modified: 2020-07-19 17:08:12 - Feat.: - Title: R7 a časť D4 dnes bola odovzdaná vodičom 05 - Modified: 2018-10-10 12:25:19 - Feat.: - Title: Pellegrini prisľúbil výrazne viac peňazí elitným policajtom z Kuciakovho prípadu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 01:17