Auxt_Tatra Summitrobertauxt.sk
StoryEditor

Hviezdy Smeru aj Radičovej človek. Toto majú byť ministri tretej Ficovej vlády

17.03.2016, 23:00

Po voľbách visel nad Smerom otáznik. Hoci vyhral voľby, zo začiatku to vyzeralo tak, že sa mu nový kabinet nepodarí zostaviť. No po pár dňoch sa ukázalo, že to premiér Robert Fico s ľahkosťou zvládol. K deviatim kreslám v novej vláde sa mu dokonca podarilo pridať aj ďalší tromf – na každom ministerstve bude mať Smer jedného štátneho tajomníka. Keďže štátny tajomník je de facto druhým mužom ministerstva, takouto „krížovou kontrolou“ sa Ficovi podarilo oklieštiť vplyv koaličných partnerov na jednotlivých rezortoch.



Lacná nevesta
Ide tak o ďalšiu ranu hlavne pre strany Most-Híd a Sieť, ktoré budú mať znovu o niečo menší manévrovací priestor na presadzovanie vlastnej vízie. „Ak by hrali nevestu, o ktorú sa treba viac uchádzať, dokázali by vyrokovať lepšie podmienky. Koalícia však bola upečená príliš rýchlo, čo sa podpísalo pod to, že pre seba nevyrokovali to najlepšie,“ myslí si politológ Tomáš Koziak. Podľa neho je rozmiestnenie štátnych tajomníkov dôkazom toho, že Smer dominuje v tejto koalícii o čosi viac, ako sa čakalo.

Slabí vďaka Facebooku?
Hlavne pravicové strany ťahajú v rokovaniach o zostavení novej vlády so Smerom za čoraz kratší koniec. Sieť priebežne opustili už traja poslanci a prvá náhradníčka Zuzana Zimenová povedala, že ak sa dostane do parlamentu, vládu nepodporí. V Moste zas zarebeloval Zsolt Simon, ktorý tiež nezdvihne ruku za novú vládu. Okrem toho však stranám zrejme neprospela ani antikampaň na internete a sociálnej sieti Facebook. „Za túto pozíciu do značnej miery môže aj tlak, ktorý vyvinuli rôzne skupiny od stredopravých strán, ktoré nie sú súčasťou koalície, až po rôzne internetové a facebookové skupiny. Tlak, ktorý vyvinuli na Procházkovu a Bugárovu stranu, ich mohol natoľko oslabiť, že koaliční partneri dnes nie sú schopní vyrokovať lepšie podmienky a v podstate posilnili Smer,“ dodáva sociológ Pavel Haulík.

Jednou z „nátlakových“ skupín je aj inciatíva 10 slušných ľudí, ktorá sa pokúša nájsť desať poslancov z črtajúcej sa koalície, ktorí odmietnu vysloviť v Národnej rade dôveru novej vláde na čele so Smerom. Pri súčasnej bilancii im tak chýbajú k dosiahnutiu cieľa ešte šiesti poslanci. Ak by sa našli, vládu by v parlamente podporilo len 75 koaličných poslancov, čo by znamenalo, že nebude mať dostatočnú podporu na získanie dôvery parlamentu. To by mohlo viesť buď k tomu, že bude vládnuť vláda v demisii, alebo prezident poverí zostavením nového kabinetu niekoho iného ako Fica. Prezident má však v prípade nevyslovenia dôvery novej vláde právomoc rozpustiť parlament, čo by nevyhnutne viedlo k predčasným voľbám. Práve tie mohli byť podľa Koziaka tiež jedným z faktorov, cez ktoré Smer „krotil“ koaličných partnerov pri uplatňovaní si požiadaviek.

Nateraz sú však vyjednávania medzi koaličnými partnermi zastavené, pretože Fico včera odletel na rokovanie Európskej rady, kde sa zdrží až do piatku. Počas vyhlásenia vo štvrtok poobede sa nevyjadril k personálnemu obsadeniu jednotlivých rezortov. Vo všetkých týchto otázkach by malo byť podľa Fica jasno v nedeľu večer. Okrem toho doobeda rokoval aj s prezidentom Andrejom Kiskom, ktorému načrtol piliere koaličnej zmluvy. Kiska na základe Ficovej zmluvy stanovil ustanovujúcu schôdzu parlamentu na stredu budúci týždeň. „Hneď po ukončení schôdze by súčasná vláda podala demisiu," povedal. Nová vláda by tak mohla vzniknúť ešte v stredu večer alebo vo štvrtok ráno.

Nová vláda – čo už vieme

Premiér:
Robert Fico (Smer-SD)

Ministri:
Robert Kaliňák (Smer-SD)
vnútro

Lucia Žitňanská (Most-Híd)
spravodlivosť

László Sólymos (Most-Híd)
životné prostredie

Tomáš Drucker (nom. Smeru-SD)
zdravotníctvo

Ľudovít Hajduk (SNS)
školstvo

Peter Kažimír (Smer-SD)
financie

Miroslav Lajčák (Smer-SD)
zahraničné veci

Viktor Stromček (Smer-SD)
hospodárstvo

Róbert Auxt (Sieť)
doprava

Ján Richter (Smer-SD)
práca

01 - Modified: 2024-05-05 13:14:40 - Feat.: - Title: Ratingová agentúra S&P zvýšila úverový rating Turecka, ocenila návrat vlády ku klasickej hospodárskej politike 02 - Modified: 2024-05-02 19:15:57 - Feat.: - Title: Srbský parlament potvrdil novú vládu. Na niektorých ministrov sú uvalené sankcie, majú vzťahy s Ruskom 03 - Modified: 2024-05-02 09:16:34 - Feat.: - Title: Slovensko a Taliansko uzavrú dohodu o policajnej spolupráci 04 - Modified: 2024-05-02 11:44:36 - Feat.: - Title: Sulík v Dubaji varil halušky, teraz štafetu preberá Dankovo ministerstvo. Osaka má byť ešte drahšia 05 - Modified: 2024-04-30 13:30:27 - Feat.: - Title: Najnovší prieskum: Koalícia by bola ešte silnejšia, klesli Smer aj PS
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
06. máj 2024 19:13