Premiér Robert FicoTASR/M. Baumann
StoryEditor

Sulíkovci vyzvali Fica: Prezraďte, či ste súhlasili s kvótami

01.04.2016, 12:09
Autor:
TASRTASR

Predseda vlády Robert Fico by mal povedať, akým spôsobom sa budú prerozdeľovať sýrski utečenci, ktorých prijme Európska únia z Turecka výmenou za ekonomických migrantov, ktorých pošle späť do Turecka.

Vyzýva ho k tomu poslanec Národnej rady SR za SaS Martin Klus.

Otázka na Fica

Fica sa tiež pýta, či pri prijímaní dohody medzi EÚ a Tureckom súhlasil s povinným mechanizmom prerozdeľovania utečencov, teda kvótnym systémom.

"Naša otázka znie, akým spôsobom budú sýrski utečenci následne v rámci EÚ prerozdeľovaní. Či premiér Fico nesúhlasil s tým, čo pred voľbami odmietal, teda s kvótnym alebo kontingentným systémom," uviedol Klus na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave.

Otázka migračnej krízy podľa neho veľmi dobre poslúžila vládnej strane Smer-SD v predvolebnom období, keď hlásala, že chráni Slovensko. Klusa zaujíma, ako premiér Fico chránil záujmy SR na európskom summite, kde sa okrem iného prijala dohoda medzi EÚ a Tureckom.

"Vyzývame rezort zahraničných vecí, aby zverejnil tieto informácie," povedal.

Klus chce aktívnejšie zapojenie do rešienia konfliktu v Sýrii

Ministerstvo zahraničia by malo podľa Klusa tiež odmietnuť konanie Turecka, ktoré má údajne posielať späť do vojnou zmietanej Sýrie sýrskych utečencov. SaS naďalej trvá na stavaní hotspotov mimo územia únie a na riešení problémov tam, kde vznikajú. Tiež je treba bojovať proti prevádzačom.

Slovensko by sa podľa neho malo aktívnejšie zapojiť do riešenia sýrskeho konfliktu. Klus si tiež myslí, že Slovensko by počas svojho predsedníctva v Rade Európskej únie malo urobiť európsku tému z nulovej tolerancie netolerancie.

V súvislosti s úvahami o vytvorení európskej tajnej služby uviedol, že by mohla vzniknúť len v podmienkach superštátu alebo federácie, ktorou dnes EÚ nie je. Pripomenul, že SaS je proti konceptu stále tesnejšej Európy.

"Myslíme si, že namiesto úvah o vytvorení európskej tajnej služby by sme mali viac koordinovať aktivity súčasných národných tajných služieb," uzavrel.

01 - Modified: 2024-04-26 08:37:33 - Feat.: - Title: SaS varuje: Vláda pripravuje zvýšenie ďalšej dane 02 - Modified: 2024-04-23 11:33:11 - Feat.: - Title: Najmenej päť migrantov zahynulo pri pokuse o preplávanie Lamanšského prielivu 03 - Modified: 2024-04-23 10:54:22 - Feat.: - Title: SaS kritizuje návrh k vyplateniu príspevkov organizáciám v zdravotníctve 04 - Modified: 2024-04-23 09:53:01 - Feat.: - Title: Rada Európy aj OSN kritizujú Londýn. Žiadajú britskú vládu, aby prehodnotila deportácie migrantov do Rwandy 05 - Modified: 2024-04-20 18:32:04 - Feat.: - Title: Južné krajiny EÚ žiadajú väčšiu spoluprácu s krajinami pôvodu migrantov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 12:03