Ľubomír GalkoTASR/Š. Puškáš
StoryEditor

Ostrá kritika od sulíkovcov. Ministra obrany vyzvali k okamžitým zmenám

04.04.2016, 13:57
Autor:
TASRTASR
Nový minister obrany Peter Gajdoš (nominant SNS) by mal bezodkladne uskutočniť tri personálne výmeny.

Domnievajú sa tak poslanci Národnej rady za SaS a členovia brannobezpečnostného výboru Ľubomír Galko a Milan Laurenčík, ktorí ministra k takémuto kroku vyzvali na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave.

Podľa opozičných poslancov by mali vo funkciách bezodkladne skončiť riaditeľ Vojenského spravodajstva (VS) Ľubomír Skuhra, generálny riaditeľ Sekcie obrannej politiky na ministerstve obrany Róbert Tibenský a generálny riaditeľ Sekcie kontroly na ministerstve obrany František Blanárik.

Takýto návrh odôvodnili tým, že ide o „extrémne nedôveryhodných ľudí“. „V súčasnosti je slovenské Vojenské spravodajstvo pre Európsku úniu a NATO také nedôveryhodné, že v nadnesenom význame slov sa nebaví s našimi tajnými v iných členských krajinách už ani upratovačka,“ upozornil Galko.

Ostrá kritika Vojenského spravodajstva

Ten bol podľa jeho slov v uplynulých štyroch rokoch kontaktovaný viacerými vojenskými pridelencami silných členských krajín NATO a EÚ, ktorí mu tlmočili hlboké znepokojenie zo situácie v slovenskom Vojenskom spravodajstve.

Je to neštandardné a takéto niečo urobí vojenský diplomat naozaj iba vtedy, keď je situácia zlá, priam hrozivá,“ vysvetlil.

Zhrňme si, ako je na tom slovenské Vojenské spravodajstvo. Zahraničná spolupráca - nula, medzinárodná kooperácia - nula, bilaterálne vzťahy – takmer nula. Pretože snáď okrem Poľska sa v súčasnosti s našimi tajnými nikto nebaví ani dvojstranne,“ tvrdí Galko.

Podľa neho je okrem výmeny Skuhru za dôveryhodného a bezúhonného odborníka nevyhnuté aj vyčistenie VS od ľudí, ktorí boli do neho dosadení počas uplynulých štyroch rokov a s odbornou prácou vo vojenskej tajnej službe nemajú nič spoločné a nevedia ju robiť. Zároveň považuje za potrebné znížiť podiel pracovníkov zodpovedných za kontrarozviednu činnosť a zvýšiť podiel pracovníkov zodpovedných za rozviednu činnosť.

Dnes je verejným tajomstvom, že 30 percent ľudí vo VS robí odbornú prácu a 70 percent ich, takpovediac, špehuje. To sa musí zmeniť,“ domnieva sa Galko.

Vybudovanie novej dôveryhodnej tajnej vojenskej služby, ktorá bude schopná čeliť medzinárodnému terorizmu, ako aj hrozbám v súvislosti s vojenským konfliktom na Ukrajine, sa neudeje zo dňa na deň, ale vyššie uvedené kroky sú absolútnym predpokladom, aby sa tak počas nasledujúcich rokov stalo,“ zdôraznil.

"Tibenský je extrémne nedôveryhodný"

Výmenu Tibenského, ktorý v minulosti viedol Vojenskú spravodajskú službu, Galko odôvodnil tým, že ako vojenský pridelenec v Izraeli bol podozrivý zo zneužitia právomocí verejného činiteľa pri prenajímaní vily v Izraeli za štátne peniaze za účelom vlastného obohatenia.

Ďalej pripomenul, že Tibenský bol ako príslušník tajnej služby podozrivý z toho, že prenajímal konšpiračné byty sám sebe. „Róbert Tibenský je v zahraničí extrémne nedôveryhodnou osobu,“ doplnil.

Na to, aby minister Peter Gajdoš bol schopný plniť plnohodnotne funkciu ministra obrany a zastávať ju v prospech Slovenskej republiky, potrebuje fungujúcu inšpekciu. Počas uplynulých štyroch rokov tá Glváčova doslova spala,“ odôvodnil Laurenčík potrebu výmeny riaditeľa inšpekcie Františka Blanárika.

Ten podľa neho zastáva túto funkciu aj napriek aktívnej spolupráci s ŠTB, čo je v rozpore so zákonom.

Keby vymýšľal jedálne lístky na ministerstve, to by sme mohli tolerovať. Ale je dodnes šéfom inšpekcie, prichádza do styku s utajovanými skutočnosťami a je potrebné ho jednoznačne vymeniť. Nikdy sa totiž šéfom inšpekcie ani nemal stať,“ domnieva sa Laurenčík.

01 - Modified: 2024-04-25 08:40:30 - Feat.: - Title: TikTok v EÚ pozastaví program odmien vo svojej aplikácii TikTok Lite 02 - Modified: 2024-04-24 16:47:31 - Feat.: - Title: Prichádzajú zmeny pre farmárov. Europarlament schválil revíziu spoločnej európskej poľnohospodárskej politiky 03 - Modified: 2024-04-24 14:00:02 - Feat.: - Title: Vyššia o desiatky percent: Spotreba áut na papieri nezodpovedá realite, ukazuje štúdia 04 - Modified: 2024-04-23 18:04:20 - Feat.: - Title: Vojaci NATO v Poľsku ukazujú, že Aliancia bude brániť spojencov, tvrdí Stoltenberg 05 - Modified: 2024-04-23 17:16:54 - Feat.: - Title: NATO podľa Stoltenberga neplánuje rozmiestňovať jadrové zbrane v ďalších krajinách, kontroluje ich USA
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 15:22