Gemerský ObamaRobert Orosz
StoryEditor

Rómskemu splnomocnencovi pomôže aj "gemerský Obama"

08.04.2016, 08:33
Autor:
TASRTASR
S "gemerským Obamom", ako znie prezývka starostu Rimavskej Seče Štefana Vavreka, spolupracuje nový splnomocnenec už dlhšie.

Nový splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Ábel Ravasz (nominant Most-Híd) si do svojho tímu berie Štefana Vavreka, starostu Rimavskej Seče a rómskeho kandidáta za Most-Híd v marcových parlamentných voľbách. TASR to potvrdil sám Ravasz.

S "gemerským Obamom", ako znie Vavrekova prezývka, spolupracuje nový splnomocnenec už dlhšie. "Verím mu, som presvedčený, že vďaka svojej práci a úsiliu má čo ponúknuť marginalizovaným komunitám v tejto krajine," uviedol Ravasz. Doplnil, že o detailoch spolupráce i mieste Vavrekovho pôsobenia budú ešte diskutovať.

Prezradil aj to, že má vyriešené aj ďalšie personálne otázky vo svojom tíme. Konkretizovať ich ale zatiaľ nechcel. Nevylúčil, že väčšinu budú mať Rómovia. "Prvoradým kritériom však nebude národnosť, ale odbornosť," zdôraznil.

Ravasz deklaroval, že v najbližšom období chce predstaviť svoje prioritné zámery v oblasti vzdelávania, zamestnanosti a spolužitia. "Budú to kroky, ktoré je možné, ale aj nevyhnutné urobiť, aby sme zlepšili život ľudí v marginalizovaných komunitách," prízvukoval.

V práci úradu a splnomocnenca nechce stavať nové základy. "Nie je čas, aby sme všetko robili od začiatku, navyše kontinuita je potrebná aj preto, že sú rozbehnuté európske programy. V tých musíme pokračovať a efektívne ich dokončiť," uviedol. V rámci nastavovania nových programov pripúšťa zmeny. V tejto súvislosti sa chystá urobiť audit fungovania úradu a aj na základe výsledkov predstaviť svoje vízie. "Nečakajte odo mňa však žiadne veľké sľuby, ani brutálne zmeny, že pôjdeme úplne odznova, na to nemáme čas," zopakoval.

Počas dneška, ktorý je Medzinárodným dňom Rómov, sa chystá navštíviť viacero podujatí, pripomínajúcich 45. výročie prvého medzinárodného kongresu Rómov. "Aj dnešok, podobne ako v minulosti pri tomto dni, je pre mňa príležitosťou na reflexiu, či robíme všetko pre to, aby sa všetci ľudia v tejto krajine cítili rovnocenní. O to viac budem o tých veciach premýšľať ako novozvolený splnomocnenec pre rómske komunity," priznal Ravasz.

Na post splnomocnenca vlády pre rómske komunity nastúpil Ábel Ravasz vo štvrtok 7. apríla. Vláda ho vymenovala v stredu 6. apríla. V predchádzajúcom období pôsobil ako riaditeľ Inštitútu Mateja Bela. Z tejto pozície odstupuje.

01 - Modified: 2020-04-20 11:46:03 - Feat.: - Title: Ravasz o situácii v rómskych osadách: Riešenia sme navrhovali už dávno. Vládou boli ignorované 02 - Modified: 2020-04-20 11:45:36 - Feat.: - Title: Ravasz o situácii v rómskych osadách: Riešenia sme navrhovali už dávno. Vládou boli ignorované 03 - Modified: 2019-09-05 18:08:34 - Feat.: - Title: Koaliční partneri kritizujú Fica. SNS je prekvapená a v šoku z vyjadrení o Mazurekovi 04 - Modified: 2019-03-28 17:01:06 - Feat.: - Title: Je to oportunizmus a vytĺkanie kapitálu, reaguje Ravasz na akciu Kotlebu po vražde v Dobšinej 05 - Modified: 2017-09-28 15:32:02 - Feat.: - Title: Výučba cez konverzáciu bude efektívnejšia
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 06:25