StoryEditor

Sulík má nového súpera. Mihál chce kandidovať na post predsedu SaS (+prejavy členov)

23.04.2016, 09:50
Zhodnotenie volebného výsledku, predstavenie priorít na najbližšie obdobie a ambícia posilniť regióny. Aj toto sú témy, o ktorých sa bude hovoriť na kongrese SaS.

O čo ide na sneme SaS

  • Jednou z priorít budú regionálne štruktúry SaS, ktorá chce vybudovať sieť členov po celom Slovensku
  • Oznamujú sa kandidáti na post predsedu liberálov, ktorý sa bude voliť budúci rok
  • Richard Sulík dostáva súpera v podobe podpredsedu Jozefa Mihála
  • Strana Sloboda a Solidarita si na dnešnom kongrese zvolila aj troch nových členov Republikovej rady a jedného člena Dozornej a rozhodcovskej komisie
  • Strane vyjadrili podporu aj kolegovia z Českej republiky

„Konkurencia je prospešná vec,“ povedal podpredseda strany SaS Jozef Mihál a oznámil, že budúci rok sa bude uchádzať o post predsedu. Tam by chcel vystriedať súčasného predsedu Richarda Sulíka, ktorý bude kandidovať tiež. Kandidatúru na pozíciu šéfa strany zrejme zváži aj ďalší podpredseda Ľubomír Galko. K tomuto vyhláseniu došlo na dnešnom kongrese strany v Bratislave. Liberáli sa dnes stretli s cieľom zvoliť členov Republikovej rady a Dozornej a rozhodcovskej komisie. 

Posledné problémové voľby

Liberáli si volia predsedu každé štyri roky. Pri poslednej voľbe v roku 2013 však došlo k rozkolu v strane, čo napokon skončilo odchodom jej piatich čelných predstaviteľov. Proti súčasnému predsedovi sa pred tromi rokmi postavil Jozef Kollár, no neuspel. Spolu s ním odišli zo strany aj Juraj Miškov, Daniel Krajcer, Martin Chren a Juraj Droba. Posledný z nich sa do strany neskôr vrátil a dnes pôsobí ako poslanec liberálov. Ostatní štyria založili stranu Skok, no so ziskom 0,83 percenta v marcových parlamentných voľbách zostali ďaleko pred bránami parlamentu.

Sulík vs. Mihál = fair play

Richard Sulík sa však neobáva, že podobná situácia by mohla nastať aj teraz. „Voľbu predsedu strany pred tromi rokmi sprevádzal aj veľmi silný hodnotový spor,“ povedal Sulík s tým, že šlo o to, či bude strana spolkom slušných ľudí, alebo sa bude uberať cestou bizniskrídla. Dnes tu podobný spor nevidí. Obavy nemá ani podpredsedníčka strany Lucia Nicholsonová. „Pán Mihál nie je pán Kollár a pán Mihál nemá okolo seba vytvorené žiadne krídlo, ako si ho sformoval ani nie tak Jozef Kollár, ale Miškov, Krajcer a tí, čo vedeli chodiť v tých intrigových svetoch,“ dodala Nicholsonová.

Strana Sloboda a Solidarita si na dnešnom ôsmom Riadnom kongrese strany zvolila aj troch nových členov Republikovej rady a jedného člena Dozornej a rozhodcovskej komisie. O miesto v Republikovej rade sa uchádzalo 13 kandidátov, najväčší počet hlasov získali Jozef Rajtár, Miroslav Žiak a Pavol Kubiš. Novým členom Dozornej a rozhodcovskej komisie sa stal Ľubor Benkovič. 

Česi si želajú rovnaký obrat

Na sobotný kongres prišli liberálov podporiť aj predseda českej Občianskej demokratickej strany Petr Fiala a český europoslanec Jan Zahradil. Obaja vyzdvihli spoluprácu s SaS, a zároveň vyslovili želanie, aby sa aj im podaril taký obrat pred voľbami ako sulíkovcom, ktorým predvolebné preferencie veštili takmer vypadnutie z parlamentu. Napokon získali viac ako 12 percentnú podporu v marcových voľbách.

Snem strany SaS sme sledovali online 11:30 Snem pokračuje za zavretými dverami Po vystúpení Galka sa snem prerušil, pokračovanie je ohlásené na 12:00. Členovia strany budú rokovať a voliť zástupcov za zavretými dverami. HNonline.sk vám prinesie výsledky. 11:16 Galko: nevylučujem ani nepotvrdzujem kandidatúru Galko svoju kandidatúru na predsedu budúci rok nevylúčil, ani nepotvrdil, čo u predsedu Sulíka vyvolalo smiech.   11:15 Nesmieme ustúpiť v otázke migrantov kvôli kaviarňovému voličovi Galkom spomenul, že keby sa pred voľbami správali viac proimigračne, získali by naspäť náročného, takzvaného „kaviarenského" voliča, ale prišli by o mnohých ďalších voličov.  11:13 Galko: Sieť umiera, máme historickú šancu Za pult sa postavil aj podpredseda strany Ľubomír Galko. Podľa neho práve program Agenda 2020 strane priniesol volebný úspech. Poďakoval lojálnym členom a priaznivcom strany. Prítomní členovia mu zatlieskali. „Máme historickú šancu obsadiť vyprádznené pravicové politické pole,“ povedal Galko a doplnil, že priestor je voľný aj preto, lebo SDKÚ je mŕtva a strana Radoslava Procházku Sieť umiera.  11:06 Mihál: Chcem férový boj o post

Zdroj: HN/Peter Mayer
10:56 Sulík má oponenta. Mihál chce kandidovať na post predsedu SaS Mihál si myslí, že konkurencia je prospešná vec, preto sa taktiež rozhodol kandidovať za predsedu v budúcom roku. Konkurenciou chce „popohnať“ súčasného predsedu, aby sa nad niektorými vecami zamyslel o čosi viac. Zároveň vyslovil nádej, že už čoskoro budú liberáli pevnou súčasťou vlády.   10:54 Mihál: čaká nás ešte veľa práce Za mikrofón sa postavil podpredseda liberálov Jozef Mihál. Podľa neho bol postup bývalých opozičných partnerov sklamaním aj pre voličov, ktorí sa nechali presvedčiť ich sľubmi a dali im hlas. Narážal zrejme na fakt, že pred voľbami sa strany viac či menej vyhradzovali voči Smeru, s ktorým napokon vytvorili vládnu koalíciu. Hovoril o tom, že ich ešte čaká veľa práce. 10:52 Hostia z Českej republiky chvália Sulíka ako lídra
Zdroj: HN/Peter Mayer
10:51 Český europoslanec: SaS je výborný partner Slova sa ujal český europoslanec Jan Zahradil. Ocenil, že SaS sa stala partnerom ich myšlienky odbyrokratizovania a liberalizácie trhu v rámci Európy. Rovnako ako Fiala pochválil volebný výsledok SaS a dúfa, že jeho strane sa tiež podarí taký obrat oproti predvolebným prieskumom. Prítomní členovia zatlieskali, ale nezískal si ich natoľko ako jeho predrečník Fiala z ODS.   10:46 Fiala daroval Sulíkovi kópiu menu, ktoré môže využiť ako premiér či prezident Fiala podaroval Sulíkovi zbierku fotokópii menu, ktoré podávali prezidenti od Tomáša Garrigue Masaryka až po Václava Havla. „Možno tam nájdete inšpiráciu, keď budete zostavovať menu ako premiér alebo v prezidentskom paláci,“ zakončil svoj prejav predseda ODS. Členov strany tieto slová dostali do varu, začali nadšene tlieskať, volať a niektorí si aj zahvízdali.   10:39 SaS a ODS majú veľa spoločného Fiala hovorí o názorových prienikoch s SaS, medzi ktoré patrí napríklad odmietanie federalizácie Európy či záporný postoj k zachraňovaniu zadlžených krajín EÚ ďalšími dlhmi.   10:36 Začína rečniť predseda českej ODS
Sulík vyzval členov na hlasovanie o návrhu programu dnešného stretnutia, ktorý prešiel jednohlasne. Za rečnícky pult sa postavil predseda českej ODS Petr Fiala. Ocenil uvoľnenú atmosféru na sneme.
10:36 Fiala: Sulík je skvelý líder Sulíka označil za skvelého lídra, ktorého prejav v europarlamente si zapamätali všetci ich delegíti. Žartovne podotkol, že od Sulíka chce prevziať „know-how“, ako zvrátiť nepríjemné predvolebné preferencie a dosiahnuť dobrý volebný výsledok. 10:35 Sulík: budem kandidovať na predsedu strany SaS Od nášho vyslaného redaktora Martina Sliza: O rok sa bude voliť predseda strany a Sulík sa rozhodol kandidovať už po tretí raz. Podľa neho pred nami stoja veľké výzvy.
V sále nastala vtipná situácia, keď sa Sulík opýtal prísediacich členov, prečo sa smejú, či mali v úmysle kandidovať tiež. Zažartoval, že ešte si budú musieť počkať. Svoj prejav ukončil anglickým „Never change a winning team“ - nikdy nemeň víťazný tím.
10:34 Na sneme je dobrá nálada
Zdroj: HN/Peter Mayer
10:33 Regióny sú podľa Sulíka kľúčom k úspechu
Sulík vo svojom prejave ďalej pokračuje akcentovaním regiónov a župnými voľbami, kde by chceli získať dvoch županov.
10:28 Sme jediná pravicová strana, ktorá je schopná prevziať moc Od nášho vyslaného redaktora Martina Sliza:
SaS je podľa predsedu jedinou stranou so štruktúrami, ktorá je ako jediná pravicová strana schopná prevziať moc v krajine. OĽaNO je podľa Sulíka skôr zoskupenie osobností, než vládyschopná strana.   


10:25 Som hrdý, že sme ani neuvažovali nad Smerom Na svojich kolegov zo strany je hrdý, že ani neuvažovali o povolebnej spolupráci so Smerom. Nevyhol sa ani pádu vlády Ivety Radičovej. Sulík si myslí, že voliči pochopili ich postoj v tom čase. 10:24 To, že som v europarlamente strane pomáha
Podľa Sulíka jeho pôsobenie v europarlamente strane pomáha, čo podoprel rozdielom medzi volebným výsledkom a predvolebnými preferenciami. Poslancovanie v Bruseli mu má poskytovať nadhľad a nemusí sa zapájať do „žabo-myších“ vojen.
10:18 Vyrástli sme z detských chorôb, hovorí predseda Od nášho vyslaného redaktora Martina Sliza:

Sulík vo svojom úvodnom prejave pripomína, že ide o ôsmy kongres a strana má už sedem rokov. Podľa neho už vyrástla z detských chorôb, dlhodobo nemá korupčné kauzy a nestoja za ňou oligarchovia. Opäť spomenul, že sa jasne vymedzovali voči Smeru a nerozumel tomu, prečo mali také nízke preferencie v predvolebných prieskumoch. V najodvážnejších predstavách Sulík dúfal v osem percent, ale verejne prezentoval, že všetko nad šesť percent bude úspech.
10:15 Sulík: Sas bola pripravená postaviť vládu Sulík tesne pred snemom pre TASR vyhlásil, že SaS bola pripravená postaviť vládu, ale rešpektovala, že poverenie dostal Robert Fico (Smer-SD). "Využil ho a tam pre nás diskusia končí," uzavrel Sulík. 10:00 Strana pracuje na analýze volieb Do šiestich až ôsmich týždňov chce mať strana hotovú analýzu volebného výsledku. "Aby sme vedeli, ako to bolo s naším výsledkom, aby sme ho mohli ešte zlepšiť," avizoval predseda Richard Sulík. 10:05 Snem strany Sas sa začal
S päťminútovým meškaním otvorila kongres strany Sloboda a solidarita jej hovorkyňa Katarína Svrčeková. Po krátkom príhovore odovzdala slovo predsedovi strany Richardovi Sulíkovi. Ten privítal aj čestných hostí, ktorými sú Sulíkov kolega z europarlamentu Jan Zahradil a predseda českej Občianskej demokratickej strany Petr Fiala. 

01 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Taraba sa zahral na Fica. Šimečka vyzýva premiéra ohľadne eurofondov 02 - Modified: 2024-04-19 10:39:49 - Feat.: - Title: SaS chce odvolávať Huliaka z postu predsedu výboru. Dôvodom je cigareta v parlamente 03 - Modified: 2024-04-18 14:18:55 - Feat.: - Title: Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy 04 - Modified: 2024-04-18 12:34:23 - Feat.: - Title: SaS chce zvolať hospodársky výbor pre údajnú nečinnosť Sakovej. Je to kampaň pred voľbami, reaguje rezort 05 - Modified: 2024-04-17 14:48:17 - Feat.: - Title: Zákon o strategických investíciách zbaví vinníkov zodpovednosti, tvrdí SaS
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
21. apríl 2024 14:16