StoryEditor

Kauza Cervanová pokračuje: obžalovaní hľadajú alibi

07.06.2004, 00:00

Odsúdení v prípade vraždy Ľudmily Cervanovej chcú Najvyššiemu súdu SR predložiť nové dôkazy o svojej nevine. Súd by mal totiž rozhodovať o odvolaní voči rozhodnutiu bratislavského krajského súdu, ktorý ich uznal vinnými z vraždy spáchanej pred takmer tridsiatimi rokmi. Ako HN uviedol právny zástupca niektorých obvinených Štefan Haulík, dôkazy sa podarilo nájsť v archíve Ministerstva vnútra SR v Levoči. Ide o približne 10 škatúľ spisov a takmer 315 svedeckých výpovedí, z ktorých časť vyšetrovatelia nezaradili do spisu a podľa Haulíka by mohli vniesť úplne iný pohľad na vraždu z roka 1976. Podľa obhajoby sa podarilo nájsť správy polície o priebehu vyšetrovania, určené pre ÚV KSS, čo údajne svedčí o spolitizovanom kontexte prvého rozsudku z roku 1982. Informácie o náleze dokumentov, ktoré neboli nikdy zaradené do vyšetrovacieho spisu, sa však objavili už aj vo februári minulý rok, keď mal zavinenie v kauze Cervanová posudzovať krajský súd. Haulík tvrdí, že inkriminované dokumenty svedčia, že v deň únosu Cervanovej neboli jeho klienti s Cervanovou na diskotéke. Obhajca zároveň pripustil, že nájdené výpovede nie sú jednoznačnými dôkazmi o nevine, "ale sú tam náznaky, že sa vyšetrovanie zámerne viedlo len určitým smerom". Riaditeľ levočského rezortného archívu Ján Róth pre HN potvrdil, že obvinení získali povolenie ministerstva vnútra nazrieť do archívneho spisu ku kauze Cervanová, vylúčil však, že by archív obhajobe vydal overené fotokópie nájdených dokumentov. Jeden z pôvodných vyšetrovateľov prípadu Vladimír Lamačka odmietol v rozhovore pre HN manipulácie pri vyšetrovaní. Podľa neho sa mohlo stať, že sa niektoré výpovede do spisu nedostali, pretože súviseli s vyšetrovacími verziami, ktoré sa nepotvrdili. Vyšetrovatelia viackrát zdôraznili, že prípad mohli skôr politicky ovplyvňovať rodiny obžalovaných, ktoré patrili k vtedajším prominentom.

Kauza Cervanová (chronológia)
14. júla 1976
-- nájdená mŕtvola 20-ročnej študentky Lekárskej fakulty UK v Bratislave
1982 -- odsúdení siedmi muži -- Ing. Miloš K. -- 24 rokov odňatia slobody, Ing. Milan A. -- 22 rokov, Roman B. -- 20 rokov, Stanislav D. -- 18 rokov, Ing. František Č. -- 12 rokov, Ing. Pavol B. -- 8 rokov, Ing. Juraj L. -- 4 roky.
jar 1990 -- obžalovaní sa dostali na slobodu
október 1990 -- obnovenie procesu
december 2003 -- Ústavný súd SR priznal obvineným odškodné 2,3 mil. Sk za prieťahy v súdnom konaní
20. januára 2004 -- súd opäť uznal vinu Nitrancov, všetci sa odvolali na NS SR

Policajná rekonštrukcia prípadu (do plochy)
Dňa 9. júla 1976 sa konala diskotéka vo vysokoškolskom klube v bratislavskej Mlynskej doline. Keď Cervanová odchádzala z diskotéky, vtiahli ju niekoľkí muži násilím do auta a odviezli do bytu na Varínskej ulici v Bratislave, v ktorom dvaja z obvinených v minulosti bývali. Cervanovú nútili piť víno, neskôr ju vyzliekli a znásilnili. Cervanová sa im však vyhrážala, že všetko oznámi, a tak sa rozhodli, že jeden z nich ju odstráni. Naložili ju do auta a odviezli do Kráľovej pri Senci, kde ju utopili. Traja z nich potom mŕtvolu vytiahli a preniesli k neďalekému potoku Čierna Voda, v ktorom ju našli miestni obyvatelia.
Zdroj hn

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 05:30