StoryEditor

KDH a SMK o Zajacovej reforme: Áno, ale...

29.06.2004, 00:00
Ani posun reformy zdravotníctva do druhého čítania v NR SR neznamenal pre ministra Rudolfa Zajaca koniec problémov. KDH a SMK, ktoré podmienečne podporili prechod šiestich zákonov, naďalej trvajú na zachovaní verejnoprávnych zdravotných poisťovní. Zatiaľ čo šéfka parlamentného zdravotného výboru Anna Záborská (KDH) žiada zachovanie aspoň dvoch takýchto poisťovní, poslankyňa NR SR za SMK Edit Bauer kategoricky odmieta, aby peniaze daňových poplatníkov spravovali Zajacom navrhnuté súkromné akciové spoločnosti.

Do verejnej diskusie vstúpili, s výnimkou Asociácie súkromných lekárov SR, s rovnakými výhradami aj stavovské zdravotnícke organizácie. Prezident Slovenského odborového zväzu pracovníkov zdravotníctva a sociálnych služieb Andrej Kučinský v tejto súvislosti zdôraznil, že s verejnými odvodmi nemôžu hospodáriť súkromné akciové spoločnosti. Slovenská lekárska komora pritom apeluje na zachovanie aspoň jednej verejnoprávnej zdravotnej poisťovne. Stanoviská stavovských organizácií by mali poslanci NR SR dostať k dispozícii ešte tento týždeň. Reakciu Zajacovho rezortu sa nám do uzávierky nepodarilo získať.
V rámci ďalšej diskusie o reforme Rudolfa Zajaca chce aj poslanec NR SR za ĽS-HZDS Viliam Soboňa požiadať, aby z verejného zdravotného poistenia mohli spravovať len verejnoprospešné zdravotné poisťovne. Podľa Soboňu priestor na pôsobenie privátnych akcioviek je v oblasti doplnkového zdravotného poistenia. Práve KDH a SMK podporili posun šiestich reformných zákonov z dielne ministerstva zdravotníctva podmienečne, pretože o svojich pripomienkach chceli s ministrom hovoriť v rámci druhého čítania.

Protestujúce zdravotnícke organizácie:
Slovenská lekárska komora, Asociácia agentúr domácej ošetrovateľskej starostlivosti, Asociácia dodávateľov liekov a zdravotníckych pomôcok, Slovenská asociácia farmaceutických spoločností, Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek, Slovenská komora stredných zdravotníckych pracovníkov, Slovenská komora vysokoškolsky vzdelaných pracovníkov v zdravotníctve, Slovenská komora zubných lekárov, Slovenská komora zubných technikov, Slovenská lekárnická komora, Slovenská lekárska spoločnosť, Slovenská lekárska únia špecialistov, Slovenský odborový zväz pracovníkov zdravotníctva a sociálnych služieb, Lekársky odborový zväz

Ďalšie zásadné výhrady:
- príliš veľké kompetencie Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou
- nevykonateľnosť zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti uhrádzanej na základe verejného zdravotného poistenia

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 07:56