StoryEditor

Palko upokojil vládu: nebanky politikom neplatili

Polícii sa nepodarilo preukázať finančné prepojenie slovenskej politiky na nebankové subjekty. Vyplýva to zo správy ministerstva vnútra o majetkových, finančných prevodoch a zmluvných vzťahoch nebankových spoločností na politické strany.

Minister vnútra Vladimír Palko včera informoval vládny kabinet, že politické strany, ktoré zastupujú, nefigurovali v účtovníctve nebankových subjektov ako príjemcovia ich sponzorských finančných darov. Predmetom policajnej analýzy, ktorú si v marci vyžiadali poslanci parlamentu, malo byť potvrdenie alebo vyvrátenie podozrení, že podnikanie nebankových subjektov založené na sľuboch nereálneho zhodnotenia investícií občanov bolo v dlhodobo možné len s tichou podporou politikov vo vedení štátu. Polícia v tejto súvislosti skúmala podnikanie celkovo 32 nebankových spoločností, medzi nimi najmä Horizontu Slovakia, a. s., a BMG Investu, s. r. o., SUN, AGW, Sporoinvestu, a. s., D.V.P. Družstva vzájomnej pomoci Nitra, Drukosu, SaS Slovensko a 1. dôchodkovej, a. s. Palko potvrdil, že polícia skúmala aj finančné toky dcérskych firiem týchto spoločností. Žiadna z nich medzi darcami politických strán podľa Palka nefiguruje.

Bez problémov
Krajský úrad justičnej polície v Bratislave, Úrad na boj s organizovaným zločinom a Úrad boja proti korupcii údajne skúmal aj personálne vzťahy štatutárov nebankových subjektov na iné spoločnosti, ktoré by mohli figurovať v oficiálnych zoznamoch darcov a podporovateľov politických strán a hnutí. V správe ministerstva sa však takéto prepojenia nespomínajú. Skutočnosť, že dcérska firma spoločnosti Drukos JEFO darovala v roku 2000 strane SDKÚ 300 tis. Sk, komentoval minister vnútra slovami: "v tom čase ešte nebola spoločnosť JEFO dcérskou spoločnosťou Drukosu". Táto informácia sa teda netýka správy ministerstva, dodal Palko. Elektronická podoba obchodného registra skutočne uvádza, že Drukos sa stal spoločníkom vo firme JEFO v lete minulý rok. V roku 2000 bol však jediným majiteľom firmy Zdenko Murgaš, ktorý v tom čase pôsobil napríklad aj v štatutárnych orgánoch firiem Drukos, a. s., a Drukos Finance, o. c. p., a v ďalších štyroch dcérskych spoločnostiach Drukosu. V tejto súvislosti už zostáva iba zaujímavosťou, že Ivan Gondor ako konateľ spoločnosti GMI, s.r.o. (tá darovala v priebehu rokov 2001 - 2002 strane Smer celkovo 80 tis. Sk), sa stal predsedom predstavenstva spoločnosti Technoinvest-Holding, a. s., deň po tom, čo z dozornej rady spoločnosti odišli Vladimír Fruni a František Matik (bývalí predstavitelia nebankového impéria Horizont).

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 03:43