Minister vnútra Robert KaliňákŠ. Puškáš
StoryEditor

Kaliňák pripustil, že v prípade Remiáš je pokrok

29.04.2016, 15:01
Autor:
tasrtasr

Minister vnútra Robert Kaliňák nie je v prípade vyšetrovania vraždy Róberta Remiáša pesimistom. Vyšetrovatelia sa podľa jeho slov totiž už naučili pracovať s dátami, ktoré sú staršie ako dva roky, zbierať postupne jednotlivé dôkazy a vkladať ich do mozaiky.

"„V tomto prípade je nejaký pokrok, je to živý prípad. Je to stále prípad, aj keď dlhší, na ktorom policajti intenzívne pracujú a vždy s príchodom nových informácií ho otvoria," povedal po dnešnom rokovaní vlády.

Poznačené vyšetrovanie

Podľa ministra vnútra je vyšetrovanie poznačené aj politickými rozhodnutiami z minulosti, a preto ide o niečo ťažšie. Kaliňák však upozornil na to, že polícii sa podarilo aj pri takto starých prípadoch vzniesť obvinenie.

"Niekedy sme to zvládli z pohľadu páchateľa, niekedy sme mali objednávateľa," spresnil minister.

Ako tvrdí, ešte stále je určité množstvo zdrojov, ktoré má polícia k dispozícii a môžu priniesť nové informácie.

"Ak by sme v nejakej chvíli mali pocit, že sme naozaj na mŕtvom bode, tak určite budem za to, aby sa tie informácie, ku ktorým sa dopracovalo ministerstvo vnútra, zverejnili a boli súčasťou všeobecnej mienky a poznania historikov," podotkol minister vnútra.

Dnes podľa názoru niektorých právnych expertov uplynula premlčacia doba v prípade osôb, ktoré by boli po prvý raz obvinené v súvislosti s vraždou Remiáša.

Spočívanie trestného stíhania však podľa slov policajného prezidenta Tibora Gašpara funguje ako stopky, čo znamená, že v jednom momente sa môže zastaviť a po obnovení sa započíta už uplynutý čas.

Stíhaný bol aj Lexa

Róbert Remiáš zomrel pri výbuchu svojho auta dňa 29. apríla 1996 v Bratislave na križovatke ulíc Botanická, Karloveská a Devínska cesta. Muž bol spojkou s bývalým príslušníkom SIS Oskarom Fegyveresom, ktorý vypovedal, že na zavlečení syna vtedajšieho prezidenta Michala Kováča sa podieľala tajná služba. 

Policajný vyšetrovateľ obvinil z vraždy Remiáša dvoch údajných vykonávateľov Jozefa Roháča a Imricha Oláha. Pre údajný návod na Remiášovu vraždu bol od decembra 2002 stíhaný aj bývalý riaditeľ SIS Ivan Lexa. Ten obvinenie označil za vykonštruované.

Na vražde sa mal podieľať aj bývalý boss bratislavského podsvetia Miroslav Sýkora, u ktorého si podľa obvinenia Ivan Lexa vraždu objednal. Miroslava Sýkoru zavraždili 6. februára 1997 pri bratislavskom hoteli Holiday Inn.

Bratislavská krajská prokuratúra zastavila trestné stíhanie Imricha Oláha a Jozefa Roháča za vraždu Róberta Remiáša dňa 18. septembra 2006. V tom istom roku taktiež zastavili trestné stíhanie Ivana Lexu.

01 - Modified: 2024-04-05 12:45:07 - Feat.: - Title: Trinásťročný chlapec v Nemecku je podozrivý, že zabil bezdomovca 02 - Modified: 2024-03-27 09:19:39 - Feat.: - Title: Mladú Slovenku odsúdili v Rakúsku za vraždu seniora. Odvolávala sa na prostitúciu, drogy a schizofréniu, psychiatrička to videla inak 03 - Modified: 2024-03-26 16:51:19 - Feat.: - Title: V Rakúsku odsúduli opatrovateľku zo Slovenska za vraždu na 20 rokov za mrežami 04 - Modified: 2024-03-26 08:00:00 - Feat.: - Title: Netflix prichádza s peckou pre milovníkov krimi. Jennifer si najala vrahov, aby zabili jej rodičov, mala na to niekoľko dôvodov 05 - Modified: 2024-03-21 14:01:12 - Feat.: - Title: Rodičia roka: Jedni sa opili do bezvedomia na pláži a ďalšia matka nechala doma batoľa a odišla na dovolenku, zomrelo na hlad a smäd
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 03:10