StoryEditor

Noční vlci dorazili do Bratislavy. Uctili si vojakov Červenej armády

04.05.2016, 10:01
Autor:
ČTKČTK
Motorkári blízki Putinovi dorazili do Bratislavy. Zdržia sa u nás do piatku, potom budú pokračovať v ceste do Berlína.

Niekoľko desiatok motorkárov vrátane členov ruského motocyklového klubu Noční vlci, ktorí sú známi blízkym vzťahom s prezidentom Ruska Vladimirom Putinom, dnes v Bratislave položením vencov uctilo pamiatku vojakov, ktorí padli v druhej svetovej vojne. Na Slovensku by mali zostať do piatku, kedy budú pokračovať v ceste do Berlína.

Motorkári dorazili do Bratislavy z Brna. "V Česku sme nemali žiadne problémy, zato v Poľsku áno," povedal novinárom vodca motorkárskej kolóny Andrej Bobrovskij v reakcii na postup poľských úradov, ktoré niekoľkých motorkárom cez víkend zakázali vstup do Poľska.

V Bratislave motorkári, rovnako ako pri podobnej akcii vlani, zamierili k pamätníku Slavín, ktorého súčasťou je aj vojenský cintorín s hrobmi 6845 vojakov Červenej armády. Vítalo ich tam niekoľko desiatok ľudí vrátane ruského veľvyslanca na Slovensku. Na Slavín dorazil tiež niekdajší ponovembrový československý vicepremiér Ján Čarnogurský, ktorý je známy svojimi proruskými výrokmi.

Zatiaľ čo pri podobnej akcii vlani motorkári zavítali len do Bratislavy, tentokrát majú v pláne zastávku hneď na niekoľkých miestach. Po Bratislave navštívia podľa programu tiež pamätník Karpatsko-duklianskej operácie na východnom Slovensku a múzeum SNP v Banskej Bystrici. V piatok by sa mali presunúť do Rakúska a následne cez Prahu do Berlína.

K ruským motorkárom sa pridali aj ich kolegovia zo Slovenska, ktorí chcú zorganizovať podobnú akciu pri príležitosti výročia Slovenského národného povstania. "V auguste a septembri sa budú konať ďalšie akcie. Obídeme 62 obcí na Slovensku na motorkách a v autách," povedal novinárom motorkár Matúš Alexa.

Motorkári zo skupiny Noční vlci v uplynulých dňoch navštívili tiež Brno a poľský Osvienčim. Na Ústrednom cintoríne v Brne aj v bývalom nacistickom vyhladzovacom tábore Osvienčim si uctili pamiatku obetí druhej svetovej vojny.

Ruské úrady aj médiá venujú anabáze motocyklistov mimoriadnu pozornosť, pretože k ich hnutiu sa hlási aj prezident Putin. Šéf Kremľa čas od času navštevuje ich akcie, ktoré kritici označujú za zrazy krajných nacionalistov a pravicových radikálov. Šéf klubu Alexander Zaldostanov je na sankčnej listine USA aj Európskej únie za aktívnu podporu ruskej anexie Krymu. Prejazdu Európou sa nezúčastňuje.

01 - Modified: 2024-04-20 07:46:00 - Feat.: - Title: Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni 02 - Modified: 2024-04-18 14:08:09 - Feat.: - Title: Bratislavské letisko patrí k desiatke najlepších letísk vo východnej Európe 03 - Modified: 2024-04-18 14:00:59 - Feat.: - Title: V Bratislave sa poobede tvoria kolóny, zdržíte sa aj 20 minút 04 - Modified: 2024-04-19 12:52:07 - Feat.: - Title: V Bratislave vznikne veľký parkovací dom pre takmer 500 áut. Má slúžiť aj tým, ktorí smerujú do centra mesta 05 - Modified: 2024-04-18 11:51:59 - Feat.: - Title: V bratislavskom Ružinove plánujú postaviť polyfunkčný objekt za 21 miliónov eur
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 14:29