TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Sulík prekazil Poliačikove plány. Nedemokratické a nerozumné, reaguje poslanec SaS

16.05.2016, 17:38
Autor:
chocho
Poslanec SaS Martin Poliačik kritizoval svojho predsedu Richarda Sulíka kvôli jeho postupu pri voľbách šéfa strany, ktorý označil za nedemokratický.

Richard Sulík sa nezachoval, ako demokrat. O svojom predsedovi to tvrdí poslanec SaS Martin Poliačik. Prekáža mu, že mal zmariť vytvorenie priestoru pre kampaň vnútri strany.

Sulík totiž dnes oznámil, že odstúpi z postu šéfa SaS. Kongres strany zvolal na 11. júna. Na ňom rezignuje na post predsedu a bude opätovne kandidovať. Hoci pôvodne mali byť stranícke voľby až o rok.

Deklarovaný dôvod je, že Sulík chce predísť neblahej diskusii, ktorá sa vedie v médiách a strane škodí. Zároveň vraj ide aj o to, aby nenastal v strane žiadny rozkol. K tomuto kroku Sulík pristúpil po tom, ako minulý mesiac oznámil svoj záujem o kandidatúru podpredseda SaS Jozef Mihál.

Poliačik je sklamaný

"Vďaka jeho nerozumnému rozhodnutiu nebude žiadny priestor pre diskusiu o programe, pozícii a vízii SaS na nasledujúce roky," napísal Poliačik v statuse na Facebooku, v ktorom reagoval na Sulíka.

Kým súčasný šéf liberálov bude cestovať po Slovensku a diskutovať s členmi strany, poslanci SaS budú v parlamente obhajovať ich 40 návrhov, píše poslanec SaS.

Sulík mal svojim krokom podľa Poliačika prekaziť plány členom strany, ktorí chceli svoju kandidatúru oznámiť na jesennej konferencii. A tým ich mal dotlačiť do urýchleného konania.

Ďalej Poliačik napísal, že to považuje za "veľmi nešťastnú situáciu", zároveň to nepovažuje za fair play. "Som z takto zvoleného postupu sklamaný," uzatvára.

Nepodporuje ani Sulíka ani Mihála

Vzťahy Poliačika so Sulíkom boli vždy dobré a dnešok ich zhorší, povedal poslanec SaS pre HNonline. "O ten stupienok, že nesúhlasím s tým postupom, čo sa týka prístupu k voľbe predsedu."

Pritom však Poliačik tvrdí, že nie je podporovateľom ani Sulíka ani Mihála. Sám mal v pláne predstaviť svoju víziu budúcnosti strany a mal v pláne sa so všetkými relevantnými kandidátmi, ktorí by sa prihlásili, o nej rozprávať. Avšak dnešné rozhodnutie Sulíka to zrejme zmarí, keďže svoju víziu do straníckych volieb nestihne dokončiť.

Rozkol podľa neho nehrozí o nič viacej, ako doteraz. Práve preto považuje Poliačik tento krok za nerozumný.

"Názorový rozkol sa nedá vyriešiť mocenským zasiahnutím." Ale iba konsenzom, myslí si Poliačik. Poliačikovi prekáža, že Sulík svojim krokom nedodržal pravidlá.


Pozrite si video, v ktorom Mihál oznámil záujem kandidovať:

01 - Modified: 2024-04-16 13:32:21 - Feat.: - Title: Poslanec SaS kritizuje, že rezort zahraničia riadi Fico a nie Blanár: Zaujíma ho len právo veta krajín EÚ 02 - Modified: 2024-04-16 10:42:29 - Feat.: - Title: Ako zlacniť benzín o 20 centov? SaS apeluje na Fica, predstavila návrh 03 - Modified: 2024-04-15 15:39:49 - Feat.: - Title: PS a SaS nepodporia schôdzu k odvolávaniu ministerky Dolinkovej. Zvolať ju chcelo Matovičovo hnutie 04 - Modified: 2024-04-15 11:47:28 - Feat.: - Title: SaS kritizuje Dolinkovej rezort za nečinnosť, niektoré zámery Fica však víta 05 - Modified: 2024-04-15 11:13:16 - Feat.: - Title: SaS a PS žiadajú odchod Kuffu z funkcie, minister Taraba jeho odvolanie neavizuje
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 21:07