StoryEditor

Daň z pridanej hodnoty sa vracia do parlamentu

Kľúčovým bodom dnešnej schôdze parlamentu bude už raz schválený zákon o DPH, ktorý prezident SR Rudolf Schuster poslancom vrátil na opätovné prerokovanie. Zjednotenie sadzieb DPH podľa neho zásadne zhoršilo životné podmienky takmer dvoch tretín občanov, najmä dôchodcov, mladých rodín s deťmi, skupín obyvateľstva, ktoré majú nízke príjmy.

Navrhuje preto jej zníženie napríklad na základné potraviny, lieky a zdravotnícke pomôcky, detské ošatenie, školské potreby, energie, knihy, noviny, časopisy a niektoré stavebné práce. Minister financií Ivan Mikloš, naopak, argumentuje tým, že zákon o DPH umožňuje zladenie so základnou smernicou upravujúcou DPH v EÚ. Zbrzdenie jeho účinnosti z pôvodného termínu 1. mája 2004 (deň vstupu SR do EÚ) by mohlo hroziť pozastavením členstva v únii. V zákone sú totiž nové ustanovenia nevyhnutné na uplatňovanie DPH v rámci jednotného trhu únie.
O vrátenom zákone včera rokovali ústavnoprávny a rozpočtový výbor parlamentu. Poslanci upozorňovali na skutočnosť, že prezident nepredložil konkrétne návrhy na zníženie sadzieb pri jednotlivých druhoch tovarov a služieb. Tie chce predložiť v prípade, že by parlament nepodporil jeho návrh, aby stiahol zákon ako celok. Zavedenie jednotnej sadzby DPH na úrovni 19 % bolo predmetom novely, ktorú parlament prijal už júni 2003. Ak by parlament vyhovel prezidentovmu vetu, ostalo by toto znenie zákona v platnosti.

Reakcie politikov:
- Miroslav Abelovský (nez. KNP):
V súčasnej situácii by neprijatie zákona spôsobilo veľký zmätok a ťažkosti podnikateľskému sektoru.
- Sergej Kozlík (ĽS-HZDS): Nebudeme všetci hlasovať za prijatie zákona v pôvodnom znení, ale budeme rokovať o jeho priechodnosti. V danej chvíli SR vstupuje do EÚ a treba vyriešiť mechanizmus uplatňovania DPH. Nebolo by dobré, keby zákon neprešiel. Posúdenie sadzieb a prípadné zmeny budú čakať na ďalšie obdobie.
- Zsolt Komlósy (SMK): Podporili sme zákon a nemáme dôvod zmeniť svoje stanovisko. Vrátenie zákona hodnotím ako volebnú kampaň prezidenta Schustera.
- Jozef Hurban (nez. SF): Stotožňujeme s tou časťou prezidentových dôvodov, ktorá hovorí o ťažkej sociálnej situácii obyvateľstva. Stanovisko však neobsahuje také vecné pripomienky, o ktorých môže hlasovať plénum. SF sa nemôže stotožniť s návrhom, aby nebol prijatý zákon ako celok.

Pôvodná podpora zákona:
Za: SDKÚ, ANO, KDH, SMK, nezávislí - SF
Zdržali sa: ĽS-HZDS, KNP- ĽÚ, Smer
Proti: KSS

Predpokladané postoje k potvrdeniu zákona
podpora - SDKÚ, KDH, SMK, ANO
časť ĽS-HZDS, SF a nezávislých
zdržanie sa alebo zamietnutie: Smer, KSS, časť ĽS-HZDS a nezávislých

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 23:01