Marián KotlebaTASR/Pavol Ďurčo
StoryEditor

Hokejový klub rázne zakročil proti propagovaniu kotlebovcov, mladíkov pošle do koncentračného tábora

07.06.2016, 13:45
Autor:
TASRTASR

Vedenie Hokejového klubu Brezno (HKB) ukončilo šetrenie prípadu týkajúceho sa nálepiek Ľudovej strany Naše Slovensko (ĽSNS), ktoré si niektorí hráči 8. a 9. ročníka prilepili na prilby. Pristúpilo k ráznym opatreniam, ktoré majú dokázať, že výchova hokejovej mládeže na Horehroní je a vždy bude apolitická.

Podmienečné vylúčenie trénera

Ako TASR informoval člen výkonného výboru HKB Peter Šulej, vedenie podmienečne vylúčilo z klubu hlavného trénera 8. a 9. ročníka v sezóne 2015/2016 Tomáša Turňu na obdobie do konca tohto roka. Ako tiež zdôraznil, "Turňa v žiadnom prípade nie je sympatizantom ĽSNS a takisto ako celý klub sa od podpory tejto strany verejne dištancoval".

"Išlo o jednorazovú nedôslednosť popri výkone trénerskej činnosti, ktorá mala, bohužiaľ, za následok poškodenie mena celého klubu. Tomáš Turňa je a vždy bol jedným zo základných pilierov HKB, stál pri vzniku športových hokejových tried, obrovskou mierou sa podieľal na výchove mladých talentov, ktoré momentálne hája farby nášho klubu v mládežníckych reprezentáciách SR. Jeho trénerskú prácu si vedenie klubu veľmi váži," konštatoval Šulej.

Podľa neho by bolo nesprávne viniť deti, ktoré svojou mladíckou nerozvážnosťou možno ani netušili, aké dôsledky môže ich konanie spôsobiť.

"Jedinou správnou cestou je im danú situáciu vysvetliť a poučiť ich tak, aby sa v budúcnosti nič podobné nezopakovalo a bolo to ponaučením nielen pre nich, ale i pre všetkých ostatných bezmála 200 mladistvých aj plnoletých členov HKB," dodal.

Exkurzia do Osvienčimu

Vedenie HKB sa rozhodlo zorganizovať pre svojich členov jednodňovú exkurziu do bývalého koncentračného tábora Auschwitz, u nás známeho ako Osvienčim.

"Veríme, že týmto spôsobom zvýšime ich povedomie o potenciálnych rizikách a nebezpečenstvách plynúcich z podpory rasovej či náboženskej segregácie, prípadne extrémistických skupín," uzavrel Šulej.

Ku kauze s nálepkami ĽSNS na prilbách hráčov sa vyjadril aj tréner Turňa.

"Stalo sa tak bez môjho vedomia. Nálepky priniesol jeden z hráčov a údajne ako pokus o žart si ich nalepili na prilby s niektorými hráčmi zo šatne. Boli vyzvaní, aby ich odstránili. Po preverení situácie som však zistil, že niektorí hráči tak urobili, ale niektorí nie. V danej chvíli som tomu nevenoval dostatočnú pozornosť. Svojou nedôslednosťou som pochybil. Určite som nechcel poškodiť meno klubu. S hráčmi sme mali pohovor, v ktorom som im vysvetlil závažnosť situácie, ako aj možné následky. Osobne sa dištancujem od propagácie politických názorov či hnutí prostredníctvom mládežníckych športových oddielov. Tento moment je pre mňa ponaučením a v budúcnosti podobné prípady určite vyriešim už v zárodku dôslednejšie," reagoval Turňa.

01 - Modified: 2024-04-19 13:33:49 - Feat.: - Title: Pospíšil prispel k triumfu Calgary asistenciou, MacKinnon prekonal rekord Šťastného 02 - Modified: 2024-04-18 21:21:49 - Feat.: - Title: Slováci v príprave zlyhali. V Nemecku dostali sedem gólov 03 - Modified: 2024-04-19 13:43:49 - Feat.: - Title: Skloniť sa museli bohatšie kluby. Fenomén zo Spiša má vo finále veľkú výhodu 04 - Modified: 2024-04-17 15:18:01 - Feat.: - Title: Slafkovský má top formu a na MS by mal patriť k lídrom. Mnoho mien máme stále aj v AHL 05 - Modified: 2024-04-15 08:24:23 - Feat.: - Title: Príprava pred MS v hokeji: Tréneri urobili tri zmeny, premiéru si odkrúti opora dvadsiatky
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 18:16