TASR/Michal Svítok
StoryEditor

Bol to Kiskov najlepší prejav, Kaliňákovi uškodí, tvrdí Baránek

16.06.2016, 12:00
Autor:
chocho

„Bol to jednoznačne jeho najlepší prejav,“ tvrdí o hodnotení stavu krajiny prezidenta Andreja Kisku v parlamente politický analytik Ján Baránek.

Baránkovi sa však úvod Kiskovho prejavu o Európskej únii až tak nepozdával. Očakával totiž, že bude ad hoc, teda, že sa bude venovať najaktuálnejším problémom Slovenska. „Vyplýva to z jeho silnej proeurópskej orientácie,“ povedal Baránej pre HNonline.sk.

Konečne sa venoval korupcii

Za mimoriadne dôležitú ale považuje časť Kiskovho hodnotenia, v ktorom sa venoval korupcii. „Bolo to prvýkrát, čo sa takto obsiahlo prezident k tejto téme vyjadril,“ povedal.

Kiska podľa analytika dobre pomenoval, v čom je problém. „Ľudia strácajú dôveru v štát. Vládnu biele kone nasadené oligarchami,“ tvrdí Baránek. Zhoduje sa s prezidentom v tom, že políciu a prokuratúru treba odpolitizovať. „Toto Kiska presne pomenoval,“ dodal.

„Nie je možné, aby vládna moc vyšetrovala sama seba. Teraz nejde len o aktuálnu kauzu okolo ministra Kaliňáka, ale aj o všetky ostatné,“ tvrdí Baránek.

Zároveň kladne hodnotí, že prezident dal za vzor boja proti korupcii Rumunsko. „Táto krajina sa vydala úplne inou cestou ako my,“ vyjadril sa Baránek. Prokuratúra sa odpolitizovala a politici sú za svoje zločiny súdení.

„Nehovoril priamo o Kaliňákovi“

Baránek vyjadril súhlas so slovami Kisku o tom, že okrem politickej zodpovednosti voči politikom je nutné vyvodiť aj trestnoprávnu zodpovednosť. „Ak je to potrebné.“

Ďalšie pasáže Kiskovho prejavu, ktoré sa týkali školstva a zdravotníctva, taktiež označil Baránek za veľmi potrebné. „Je dôležité, aby o tom prezident hovoril. Nakoľko však tieto témy rozoberal už viackrát, len ťažko mohol prísť s niečim novým,“ tvrdí Baránek.

Niektoré výroky sa týkali aktuálnej kauzy okolo ministra vnútra Roberta Kaliňáka, myslí si Baránek. „Kiska zvolil nepriamu cestu, nehovoril konkrétne o Kaliňákovi, ale bolo jasné, že sa to týka jeho,“ myslí si Baránek. „Kaliňákovi to uškodí,“ dodáva.

Baránek označil Kiskov prejav za štátnicky a veľmi dôležitý. „Tento prejav bol veľmi potrebný,“ povedal na záver.

01 - Modified: 2024-04-25 09:36:27 - Feat.: - Title: Vo Vietname odsúdili z korupcie ďalšieho popredného podnikateľa 02 - Modified: 2024-04-25 08:26:11 - Feat.: - Title: Ruské úrady v rámci korupčnej kauzy na ministerstve obrany zadržali tretieho muža 03 - Modified: 2024-04-23 20:35:28 - Feat.: - Title: Námestník ministra obrany v Rusku bol zadržaný pre podozrenie z korupcie 04 - Modified: 2024-04-23 11:15:40 - Feat.: - Title: Ukrajinský minister pôdohospodárstva je podozrivý z machinácií so štátnymi pozemkami 05 - Modified: 2024-04-21 12:28:04 - Feat.: - Title: PS možno Rašiho ako šéfa parlamentu nepodporí, Drucker odmieta spory v koalícii
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 13:12