TASR/Štefan Puškáš
StoryEditor

Súdny dvor EÚ

17.06.2016, 00:00

Dodržiavanie práva v Európskej únii má na starosti Súdny dvor. Tento hlavný súdny orgán ovplyvňuje každodenný život občanov členských štátov. Môžu ho využiť vlády a inštitúcie EÚ, ale aj jednotlivci, spoločnosti a organizácie, ktoré chcú viesť právny spor s niektorým z orgánov únie. Na súd je možné obrátiť sa aj v slovenčine, alebo v akomkoľvek inom jazyku Európskej únie.

Súdny dvor má dohliadať na členské krajiny a inštitúcie v oblasti dodržiavania práva, na zákonnosť ich konania a plnenia povinností, ktoré sú stanovené v zmluvách. V prípade, že niektorá krajina má pochybnosti vo vykladaní predpisov Európskej únie, Súdny dvor má takéto nejasnosti vysvetliť. Poskytovanie rád tohto typu sa nazýva prejudiciálne konanie. Zabezpečuje tým jednotný výklad právnych predpisov únie v celom spoločenstve štátov. V niektorých prípadoch sa môže stať, že právne akty vydané úniou porušujú uzavreté zmluvy. Súd má možnosť zrušiť ich v prospech dôležitejších dohovorov. Ovplyvňuje a zabezpečuje to súlad medzi nariadeniami a zámermi kontraktov.

Ak sa európske inštitúcie ako Parlament, Rada alebo Komisia zdržiavajú konania a vydávania rozhodnutí, je možné podať žalobu proti ich nečinnosti. Osoby alebo spoločnosti, ktorých záujmy boli poškodené konaním EÚ alebo činnosťou jej pracovníkov, majú nárok na náhradu škody. Sankcionovanie inštitúcií patrí do kompetencií Súdneho dvora. V niektorých prípadoch nastáva situácia, že členské štáty si neplnia povinnosti podľa práva Európskej únie. Ak sa zistí vina štátu, musí vykonať nápravu a po zvážení Súdneho dvora uhradiť pokutu.

Súd je zostavený zo Súdneho dvora, Všeobecného súdu a Súdu pre verejnú službu. Prvý je zameraný na konania súvisiace so zjednocovaním vnútroštátnych súdov členských krajín, spory medzi inštitúciami a žalobami zo strany krajín Európskej únie. Všeobecný súd rieši najmä žaloby zo strany členských štátov, fyzických či právnických osôb proti inštitúciám, orgánom, úradom alebo agentúram EÚ. Súd pre verejnú službu rieši spory medzi úniou a jej zamestnancami.

01 - Modified: 2024-04-25 14:51:59 - Feat.: - Title: Europoslanci žiadajú ráznu reakciu Únie v rámci boja proti ruskému zasahovaniu 02 - Modified: 2024-04-25 08:40:30 - Feat.: - Title: TikTok v EÚ pozastaví program odmien vo svojej aplikácii TikTok Lite 03 - Modified: 2024-04-24 16:47:31 - Feat.: - Title: Prichádzajú zmeny pre farmárov. Europarlament schválil revíziu spoločnej európskej poľnohospodárskej politiky 04 - Modified: 2024-04-24 14:00:02 - Feat.: - Title: Vyššia o desiatky percent: Spotreba áut na papieri nezodpovedá realite, ukazuje štúdia 05 - Modified: 2024-04-23 16:48:10 - Feat.: - Title: Slovákom nie je osud Ukrajiny ľahostajný. Na muníciu vyzbierali 3,5 milióna eur, suma stále rastie
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 16:53