TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Fico: Nevidím dôvod na odvolanie Kaliňáka, má plnú dôveru Smeru

18.06.2016, 15:16
Autor:
TASRTASR
Opozícia chce útokmi na Kaliňáka podľa Fica destabilizovať Slovensko.

Predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) nevidí dôvod na odvolanie Roberta Kaliňáka (Smer-SD) z funkcie ministra vnútra. Povedal to v dnešnej diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy s tým, že ak by takýto dôvod existoval, už sa koná.

"Robert Kaliňák má plnú dôveru strany Smer-SD, pretože jasne ukázal, že neurobil žiadne konanie, ktoré by bolo protizákonné," uviedol Fico. Podľa neho má šéf rezortu vnútra dôveru aj u zahraničných partnerov, pretože by sa s ním inak nikto nebavil. Predseda vlády je za to, aby sa podozrenia vyšetrili. On sám s tým problém nemá. "Nech sa to vyšetrí. Ja nemám absolútny dôvod zastavovať, kontrolovať alebo niekoho ovplyvňovať," podotkol Fico.

Premiér navrhuje, že ak existuje pochybnosť o objektívnom prístupe orgánov činných v trestnom konaní, tak je čas vymyslieť niečo nové, pokiaľ ide o kontrolu týchto orgánov. "Aby tu vznikol dojem, že polícia či prokuratúra konajú pod verejnou kontrolou," spresnil.

Jediným cieľom útokov na Kaliňáka je podľa neho snaha destabilizovať Slovensko za každú cenu a neumožniť, aby dokázalo zrealizovať normálne predsedníctvo v Rade EÚ. "Ak je nejaké podozrenie, nechajme, nech to orgány prešetria," zopakoval Fico, ktorý si nevie predstaviť výmenu Kaliňáka na poste ministra vnútra aj preto, že bude mať v rámci slovenského predsedníctva "najťažšiu" agendu.

Fico na otázku o jeho ďalšom pobyte v bytovom komplexe Bonaparte v Bratislave uviedol, že ak sa preukáže, že vlastník nehnuteľnosti spáchal trestný čin, bez akýchkoľvek ťažkostí odtiaľ odíde preč. "Ale nebudem sa rozhodovať na základe výkrikov Matoviča, Lipšica a Sulíka," skonštatoval.

Situáciu vo vládnej koalícii komentoval, že jej vnútorný život nie je vždy jednoduchý, pretože sa musia dohodnúť štyri politické strany. "Ja sa ale pýtam, aká je dnes alternatíva, keď ideme do riadenia Európskej únie," poznamenal Fico.

Video stručne a jasne vysvetľuje kauzu Bašternák:

01 - Modified: 2024-04-16 08:15:06 - Feat.: - Title: Kontrolný deň premiéra Fica na rezorte diplomacie 02 - Modified: 2024-04-16 07:55:57 - Feat.: - Title: Sledujeme nebývalý jav. Fico navodzuje romantický príbeh o troch prútoch (komentár) 03 - Modified: 2024-04-15 14:42:23 - Feat.: - Title: Fico rešpektuje nomináciu Rašiho na post šéfa parlamentu. Tvrdí však, že lepšie by bolo iné riešenie 04 - Modified: 2024-04-15 14:22:15 - Feat.: - Title: Fico kritizuje opozíciu: Nerozumeli tomu a my sa s tým teraz boríme. U Ódora nepohli ani prstom 05 - Modified: 2024-04-15 11:47:28 - Feat.: - Title: SaS kritizuje Dolinkovej rezort za nečinnosť, niektoré zámery Fica však víta
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 12:58